Bošnjački barjak biser u mozaiku crnogorske raznolikosti

Bošnjački barjak biser u mozaiku crnogorske raznolikosti

Svečanim podizanjem bošnjačke zastave na jarbol obilježen je Dan bošnjačke zastave u Rožajama.

Mirsad Rastoder, predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori poručio je da je bošnjačka zastava simbol naroda koji je vjekovima osporavan, negiran, prisvajan i satiran.

“Ova zastava je i orijentir naroda koji je uprkos svemu opstao, urezao neizbrisive tragove kroz vrijeme i stvorio veličanstvenu kulturnu baštinu”, naglasio je Rastoder.

Prema njegovim riječima, nema evropskog naroda koji se sa takvom duhovnom tradicijom, kakvu imaju Bošnjaci ne bi ponosio.

“Naša je zastava simbol našeg stvaralaštva, raskošnog jezika, ljubavi i čistote – našeg bića. Sve to što smo naslijedili i stvorili obavezuje nas da budemo mudri i jedinstveni, da odlučno težimo izuzetnosti na svakom polju, kako se ne bi dešavalo da nam, opet, pojedince kupuju nagradama za neznanje, površnost i zaborav”, dodao je on. 

Istakao je da je bošnjački bajrak, sa svojim obilježjima, simbol nacionalnog utemeljenja,historijskog trajanja, ali i biser u mozaiku crnogorske raznolikosti.

“Zelenom i plavom bojom na bjelini univerzalne slobode, mi prizivamo mir i harmoniju, antifašizam kao stalni otpor mračnim idejama i svemu što unižava ljudska, manjinska i individualna prava. Poučeni iskustvom, Bošnjaci i ovom prilikom upozoravaju da revanšističke “ćeranja” po Crnoj Gori nikada nijesu proizvele ništa dobro. Samo država koja se zasniva na vladavini prava, može biti garancija opstanka i prosperiteta svih građana i društva u cjelini”, zaključio je Rastoder.

Predsjednik SO Rožaje Almir Avdić poručio je da bošnjački narod u Crnoj Gori sa ponosom i dostojanstvom ističe zastavu kao što to čine svi naši sunarodnici u svim državama regiona i šire.


“Svaki novi 11. maj za nas Bošnjake, predstavlja novu pobjedu i uspjeh jedinstva, zrelosti i sloge”, kazao je Avdić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su autohton, evropski narod, koji vjekovima živi na ovim prostorima i dijeli ga sa svim ostalim narodima.

“Bošnjački bajrak oslikava ono što su Bošnjaci – samo još jedna kockica u mozaiku evropskih naroda. Njegova bjelina je satkana od čistoće našeg naroda, od svih historijskih izazova, gdje smo uvijek ponosno njegovali čistoću duše i prije svega jedan ljudski i moralni karakter našeg naroda. Ona nikad nije isprljana od nečasti i zla, iako smo kroz istoriju mnogo puta bili na meti zuluma i nepravde. Naša zastava upravo oslikava bit našeg naroda, kako kroz prošlost, sadašnjost, a vjerujem da će tako biti sve dok nas ima”, zaključio je Avdić.

Izvor:  Portal RTCG

Previous Grčka i EU negoduju jer nova predsjednica S. Makedonije nije izgovorila pun naziv države
Next Nakon 80 godina ispraćena generacija maturanata banjalučke Medrese

You might also like

SEHARA

Njihove prostirke traju decenijama: Sjenički ćilimari u borbi za opstanak ovog starog zanata

Ćilimarski zanat, uz poljoprivredu, svojevremeno je bio jedan od glavnih izvora zarade većine žitelja Sjenice. Skoro svaka kuća imala je 70–ih godina radionicu i drveni razboj na kojem su tkani

SANDŽAK

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Izbor jezika je i izbor vlastite kulture i identiteta

U opštinama regije Sandžak na jugozapadu Srbije 21. februar obilježava se kao Dan školstva na bosanskom jeziku. Svog prvog javnog časa na bosanskom jeziku, prije 11 godina u novopazarskoj Gimnaziji,

SANDŽAK

Novi Pazar: Ne vrijeđajte nas vašim izjavama.. zar su izbori bili važniji od naših života? (Video)

Po završetku obraćanja Ane Brnabić i Zlatibora Lončara građanima Novog Pazara, za njima je u Opštu bolnicu utrčala mlada Senada Jašarević, čija je majka sinoć umrla od korone, dok joj