BPK Goražde i u prošloj godini ostvario suficit u razmjeni roba s inostranstvom

BPK Goražde i u prošloj godini ostvario suficit u razmjeni roba s inostranstvom

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u prošloj godini ostvario je suficit u razmjeni roba s inostranstvom u iznosu od 84.313.000 KM, a na svakih 100 KM uvezenih roba  i usluga izvezeno je 183,49 KM – kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Naglasio je da je time BPK-a ostvario najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na  nivou države Bosne i Hercegovine.

“Na nivou Federacijie Bosne i Hercegovine jedini je ostvario pozitivnu bilansu u razmjeni roba s inostranstvom od deset kantona u Federaciji BiH, dok su dvije od pet ekonomskih regija u RS-u Doboj i Trebinje, također imale  pozitivnu platnu bilansu, a ostale tri regije Banja Luka, Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu platnu bilansu u razmjeni roba s inostranstvom, kao i Distrikt Brčko”, istakao je Terović.

Precizirao je da je na područje BPK-a u prošloj godini uvezeno roba i usluga u vrijednosti od  100.981.000 KM, što je u odnosu na isti period predhodne godine više za 1.251.000 KM ili 1,25 posto, dok je izvezeno roba u vrijednosti od 185.294.000 KM, što je u odnosu na isti period predhodne godine  kada je izvoz iznosio 199.451.000 KM manje za 14.157.000 KM ili 7,10 posto.

“Pokrivenost uvoza roba izvozom iznosila je 183,49 posto, što je u odnosu na isti period predhodne  godine kada je pokrivenost iznosila 199,99 posto ili manje za 16,5 posto. Ipak, BPK-a je u tom periodu ostvario suficit u razmjeni roba s inostranstvom odnosno najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini, a ovako visoka pokrivenost uvoza izvozom roba i usluga je dijelom posljedica nepostojanja privrednih društava koja se bave uvozom roba široke potrošnje namjenjene krajnjoj prodaji registriranih na prostoru BPK-a, već uglavnom snadbjevanje kantona ovim robama vrše dijelovi pravnih osoba registriranih van Goražda”, pojasnio je Terović.

Mišljenja je da se po ovom osnovu odlijevaju značajna finansijska sredstva s područja BPK Goražde u  druge dijelove Bosne i Hercegovine, te smatra da bi trebalo raditi na osposobljvanju bar jednog pravnog subjekta koji bi bio registriran na području BPK-a i koje bi se bavio uvozom roba široke potrošnje za potrebe ovog kantona.

“Uvoz roba na područje BPK-a uglavnom su repromaterijali, sirovine, mašine i opreme za potrebe naše  prerađivačke industrije. Privredna društva u sastavu grupacije Prevent, svoje spoljno-trgovinsko  poslovanje obavljaju preko specijaliziranog privrednog društva u sastavu ove grupacije, a koje je  registrirano van područja BPK-a” podsjetio je on.

Prema podacima Privredne komore, u BPK Goražde uvozilo se iz 39 a izvozilo u 56 zemalja svijeta. Najviše se uvozilo iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Slovenije, Turske, Belgije, Rumunije, Hrvatske i Italije, dok se najviše izvozilo u Njemačku, SAD, Austriju, Srbiju, Hrvatsku, Tursku, Grčku, Češku, Rumuniju i druge zemlje.

Po riječima Terovića, u prošloj godini je generalno u Bosni i Hercegovini nastavljena negativna platna bilansa u razmjeni roba s inozemstvom te je pokrivenost uvoza izvozom roba i usluga i dalje veoma niska.

Naglasio je da je pad spoljno-trgovinske razmjene roba i usluga a koje je najvećim dijelom  prouzrokovala pandemija koronavirusa, direktno je uticao na visinu prihoda u budžet na svim nivoima, od države do općine, zbog smanjenih prihoda iz grupe indirektnih poreza. 

“Posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom odrazile su se na slabiju uspješnost poslovanja  privrednih društava u 2020. godini posebno izvozno orijentiranih privrednih društava, jer su bili  suočeni s otežanim uvjetima nabavke i dovoza repromaterijala i sirovina iz uvoza, na koje je naša prerađivačka industrija uglavnom naslonjena, kao i na otpremu gotovih proizvoda našim kupcima u inozemstvo. Iz ovih razloga i povećanih troškova poslovanja, to će u konačnici uticati na profitabilnost poslovanja ovih privrednih društava”, kazao je predsjednik Privredne komore BPK-a.

Previous Bosanska vlada uplatila 500.000 BAM pomoći Hrvatskoj
Next Raspisani ponovni izbori u Srebrenici i Doboju i prijevremeni za načelnika u Travniku i Foči (FBiH)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hercegovački vinari “trljaju ruke” nakon uspješne godine

  Iza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad

Ekonomija/Biznis

Za početak će četiri bosanske kompanije izvoziti piletinu u EU

  “Vjest da je Evropska komisija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju jedna je od najljepših vijesti za privredu naše

Ekonomija/Biznis

Mirza Teletović investira deset miliona KM u dvije MHE

Poznati bosanskohercegovački košarkaš i igrač NBA lige Mirza Teletović u Jablanici investira deset miliona KM u izgradnju dvije MHE. Navedenu informaciju potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Salem Dedić, načelnik