Braća Begović se vratili u domovinu: Iz Bosne utječu na buduće trendove u globalnoj automobilskoj industriji

Braća Begović se vratili u domovinu: Iz Bosne utječu na buduće trendove u globalnoj automobilskoj industriji

Amar i Advan Begović, rođeni Banjalučani, su odrasli i školovali se u Njemačkoj, gdje su obojica svoja akademska znanja stekli na prestižnom univerzitetu RWTH Aachen u oblasti mašinstva i ekonomije. Braća Begović su gradili svoje respektabilne karijere radeći na međunarodnim projektima, razvoju proizvoda, transformaciji mobilnosti i inovacijama u automobilskoj i drugim industrijama. Dugogodišnja želja za povratkom i prilika da razviju biznis u domovini, vratila ih je u Bosnu i Hercegovinu.

„Ostvarili smo svoju želju i osnovali smo Circuit Business Consulting, mladu i ujedno prvu menadžment konsultantsku kompaniju fokusiranu na automobilsku industriju u našem regionu. Upravo su naša prethodna iskustva i dugogodišnja želja za povratkom u Bosnu fundament za inicijalnu ideju CBC-a. Dodatnu motivaciju nam je predstavljalo, da veliki broj mladih talenata odlazi u inostranstvo da bi se ostvarili u karijeri, zbog manjka adekvatnih mogućnosti u domovini”, pojašnjava Amar. 

Tako su odlučili da spoje oba svijeta, u kojima su  bili aktivni, i da na taj način omoguće jedinstveno radno okruženje u Bosni i Hercegovini, u kojem se naši stručnjaci mogu u domovini zadržati i ujedno ostvariti karijere po standardima država, gdje inače najviše odlaze, kao što je npr. Njemačka. 

„Našu misiju konkretno implementiramo kroz intenzivnu i direktnu suradnju sa našim klijentima, koji su vodeće svjetske automobilske kompanije. Bitno je shvatiti ulogu menadžment konsultanata. Mi preuzimamo strateške uloge kod klijenta na bitnim mjestima i u ključnim fazama, prije svega u sferi digitalnih proizvoda i servisa. Naša uloga je da vodimo procese, raspolažemo resursima i usmjeravamo u ispravnom pravcu sa ciljem što uspješnijeg poslovanja naših klijenata. Ujedno imamo privilegiju da direktno utječemo na buduće trendove u automobilskoj industriji, koja idalje predstavlja jednu od najinovativnijih industrija na svijetu“, dodaje Amar. 

Povratne informacije sa terena su odlične, a za manje od dvije godine poslovanja, stekli su povjerenje brojnih klijenata. Sve to čine bez prepreka iz svog ureda u Sarajevu. Od definisanja procesa razvoja do puštanja proizvoda na međunarodna tržišta, braća Begović i članovi CBC-a oblikuju budućnost automobilskog svijeta kroz rješenja, koja su prihvaćena na globalnom tržištu. 

„Siguran sam da ćemo upravo kroz individualni i kolektivni rast znanja, iskustva i kroz relevantne reference postati uskoro internacionalno prepoznatljivi i na taj način vratiti Bosnu na međunarodnu mapu automobilskog svijeta. Zadovoljstvo je što su to prepoznali i u timu USAID projekta „Diaspora Invest” koji nas je podržao kroz program tehničke asistencije“, napominje. 

Veoma su ponosni na CBC team i činjenicu da su uspjeli zadržati nekoliko porodica u Bosni i Hercegovini, ali i vratiti cijenjene stručnjake iz inostranstva u domovinu. 

„Ovim putem želim da naglasim da BiH, pored svih izazova, nudi vrlo atraktivno poslovno okruženje i da smo mi najbolji primjer da se uz predan rad, trud i sistem mnogo toga može uspjeti u kratkom period. Stoga, želim da motivišem sve Bosance širom svijeta da promovišu našu zemlju kao atraktivnu lokaciju za ulaganja i da ujedno aktivno rade na svom doprinosu razvoja domovine”, zaključuje. 

Previous Kapital stekli van Bosne i uložili u svoje rodno mjesto: U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona maraka
Next Katarski emir: Ovo je genocid koji je počinio Izrael

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Firma Modernizacija – Mlad kolektiv koji je osvojio svjetsko tržište

Firma Modernizacija d.o.o. Gradačac koja se primarno bavi otkupom i reciklažom metalnog i drugog otpada, za samo deset godina postojanja, od male otkupne stanice postala je vodeća bh. firma koja

MADE IN BOSNIA-387

Bosnaplod vraća stari sjaj

  Novi brend sokova i džemova Kulin brčanske kompanije Bosnaplod novi je domaći proizvod koji polako preuzima kako domaće, tako i regionalno, ali i evropsko tržište. Priča ove kompanije je

Ekonomija/Biznis

Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

U sarajevskom naselju Stup, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, Ećo Company će uskoro započeti izgradnju “najvećeg i najelitnijeg salona namještaja u regionu”, kako su rekli iz ove kompanije. Tim povodom direktor