Britanci u srcu Bosne namjeravaju zaraditi više od milijardu dolara

Britanci u srcu Bosne namjeravaju zaraditi više od milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara, izvještava BiznisInfo.ba.

U dokumentima ove kompanije navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 miliona dolara. Prema trenutnim vrijednostima valuta, to je oko dvije milijarde KM.

Riječ je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu.

Novac će im početi pristizati već od naredne godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030.

Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekat iznosi 168 miliona dolara.

Nakon 2037. više se ne planiraju iskopavanja, jer očito više neće biti rude na ovim nalazištima.

Podsjetimo, kompanija planira već od naredne godine početi s iskopavanjima i obradom rude iz Vareša.

(BiznisInfo/MiruhBosne)

Previous Reis Kavazović: Podršku dobijaju one politike koje su sve učinile da se ovo društvo razori a država podijeli i uništi
Next Čiji je listić bio nevažeći, ko je SNSD-u isporučio četvrtog delegata?

You might also like

Ekonomija/Biznis

Financial Times: Tešanj, Kakanj i B. Gradiška među 10 evropskih mikrogradova i regija budućnosti

Američki Financial Times objavio je fDi Intelligence listu Evropskih gradova i regija budućnosti 2024. godine. Ovaj izvještaj identifikuje i ocjenjuje gradove u Evropi prema njihovoj atraktivnosti za strane investicije i njihovoj strategiji,

Ekonomija/Biznis

Mirela i Adnan predanim radom podigli porodičnu kompaniju za preradu meda

Adnan Čučuković, inženjer mikrobiologije i magistar ekologije, i njegova supruga Mirela, magistar ekonomije, 2015. su osnovali kompaniju EcoMedico i danas se bave proizvodnjom zdrave hrane i dodataka prehrani. Čučuković je pojasnio da je

Ekonomija/Biznis

Pozitivne priče iz Ilijaša: Proizvodnja bačvi od nehrđajućeg čelika

U Ilijašu otvoren objekat firme Ezio Inox • Najavljeno skoro otvaranje novih radnih mjesta Uz prisustvo velikog broja zvanica u Ilijašu je jučer svečano otvoren objekat firme Ezio Inox Ilijaš.