BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

Bosanskohercegovačka kompanija „BS Telecom Solutions“ potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare.

Radi se o poddionici Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar i koja počinje na 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, a autoput u Mateševu se penje na više od 1100 metara.

Mirza Varatanović, direktor „BS Telecom Solutions“ ističe da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i stoga je riječ o veoma kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

„Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekat. Potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da je naš proizvod BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer smo sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije“, kaže Varatanović.

Glavni izvođač radova na ovoj dionici autoputa je kineski CRBC i ugovor je potpisan sa ovom kompanijom, nakon javnog nadmetanja na kojem je „BS Telecom Solutions“ odnio pobjedu u žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Inače, sarajevskoj firmi ovo je već četvrti sličan ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan samo u zadnjih godinu dana. Ova bh. kompanija trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 miliona maraka vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS) i radi se o doslovnom izvozu domaće pameti.

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će ove godine tri puta povećati prihode u odnosu na prošlu godinu, sa rastom izvoza pet puta u odnosu na prošlu godinu. Kompanija trenutno upošljava 95 uposlenika sa stalnim trendom rasta broja radnika. BS Telecom Solutions član je američke privredne komore AMCham u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Avaz

Previous Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović
Next Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

You might also like

Ekonomija/Biznis

VE Podveležje – montiran prvi vjetroagregat

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg

MADE IN BOSNIA-387

Sanski Most: CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob uposlenika je 21 godina

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijasporske zajednice. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih

Ekonomija/Biznis

Devet bosanskih kompanija na sajmu ANUGA FINE FOOD 2019

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, organizirala je zajednički nastup devet kompanija iz Bosne i Hercegovine na sajmu poljoprivredno – prehrambene industrije ANUGA FINE FOOD