Delegacija Vlade FBiH u posjeti fabrikama TVC i UNIS Ginex

Delegacija Vlade FBiH u posjeti fabrikama TVC i UNIS Ginex

Tokom službene posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. Goražde i UNIS Ginex d.d. Goražde.

Nova fabrika kompanije TVC doo Goražde proizvodi medicinske krevete i funkcionalni namještaj koji obuhvata metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Za početak, nova fabrika njemačkog investitora otvara oko 150 radnih mjesta.

Novi proizvodni pogon u industrijskoj zoni Vitkovići površine je 7.000 kvadratnih metara.

Delegacija, u kojoj su još ministri energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te prometa i komunikacija Denis Lasić, prethodno se sastala s premijrkom BPK Goražde Aidom Obuća, a nakon toga je obišla i gradilište tunela Hranjen. 

Novalić je nakon sastanka izjavio da je razlog njihove posjete sagledavanje uticaja mjera Vlade Federacije BiH na terenu i to prije svega u industrijskim sredinama. Prema njegovim riječima, takva je svakako i Goražde, odnosno Bosansko-podrinjski kanton.

– Svima su već poznati podaci da prva četiri mjeseca imamo izrazite znake privrednog oporavka. Izvoz nam je skočio više od 17 posto, isto tako industrijska proizvodnja. Pokrivenost uvoza izvozom nikada nije bila 65 posto kao što je sada. Imamo prilično dobar povratak na radna mjesta uposlenih koji su bili otpušteni u doba “lockdowna” i općenito. Neke smo mjere kreirali, emitovali smo puno novca i želimo da vidimo kako se to sve odražava na terenu – naveo je premijer Novalić.

Kako je rekao, premijerka BPK Aida Obuća je govorila o prilično masivnoj pomoći Vlade Federacije BiH.

– Kada se sve sabere, dođemo na prilično visokih 16-17 miliona KM, što je znatno više po glavi stanovnika nego što pomažemo druge kantone. Ali zauzvrat Bosansko-podrinjski kanton nam vraća tako što zaista ima najbrži ekonomski oporavak od COVID-19 – kazao je federalni premijer i istaknuo da je 86,5 posto svih otpuštenih vraćeno u ovom periodu i „mi smo veoma zadovoljni“.

– Dolaze i nove kompanije, jednu takvu ćemo posjetiti. Spremni smo i otvoreni za dalje podupiranje. Nikako ne možemo zaboraviti i kapitalne projekte koje ovdje radimo. Jedan od njih je tunel Hranjen. To je 82 miliona KM samo u ovom dijeljenju, sve skupa će biti negdje oko 200 ili 190 – naveo je premijer Novalić.

Premijerka Obuća je nakon sastanka ocijenila da je posjeta veoma značajna za ovaj kanton i sve njegove građane, zato što je ovo još jedan primjer koliko Vlada Federacije BiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, ima senzibiliteta kada je u pitanju BPK.  

Obuća je rekla da su razgovarali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te su premijera izvijestili da je ona zadovoljavajuća, odnosno da trenutno imaju 34 aktivna slučaja na području BPK i da se smanjio broj hospitaliziranih.

– Također smo izvijestili premijera Novalića da smo krenuli s vakcinacijom stanovništa i da smo prvi kanton koji je počeo s vakcinacijom građana starijih od 65 godina koji imaju hronična oboljenja – navela je premijerka.

Prema njenim riječima, resorne ministre su izvijestili o aktivnostima na području ovog kantona, a koje su iz nadležnosti njihovih ministarstava.

– Razgovarali smo o trenutnoj situaciji kada je u pitanju izgradnja tunela Hranjen. Danas ćemo obići sjeverni portal ovog tunela, gdje ćemo se uvjeriti u intenzitet i kvalitet radova. Također smo s resornim ministrom razgovarali o podršci privrednim subjektima, koja je bila veoma značajna – kazala je Obuća i istaknula da je privreda osjetila tu podršku, te se nada da će ta podrška biti i u toku 2021. godine.

Napomenula je da je ovo kanton koji je izvozno orijentiran i „vapi za novima investicijama“.

Obuća je kazala da će delegacija Vlade FBiH obići jednu novoosnovanu firmu koja će u perspektivi zapošljavati od 150 do 400 radnika, imajući u vidu 2021. i narednu godinu.

Naglasila je da je ovo veoma značajan posjeta koja je došla u prvom trenutku, kada se ovaj kanton oporavlja od posljedica COVID-19, kada su u pitanju kako epidemiološka situacija, tako i broj investicija i broj zaposlenih na području BPK.

Tokom službene posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacija Vlade FBiH posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. i UNIS Ginex d.d.

Nova fabrika kompanije TVC d.o.o. Goražde proizvodi medicinske krevete i funkcionalni namještaj koji obuhvata metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Za početak, nova fabrika njemačkog investitora otvara oko 150 radnih mjesta. Novi proizvodni pogon u industrijskoj zoni Vitkovići površine je 7.000 kvadratnih metara.Delegacija Federalne vlade je obišla i gradilište tunela Hranjen.

Ministar Lasić rekao je danas na gradilištu tunela Hranjen kod Goražda da je izgradnja počela prije godinu i po, te da je zabilježeno određeno kašnjenje u izvođenju radova koje je opravdano zbog naglih prodora vode i odranjanja u samom tunelu.

– Mi smo zadovoljni jer će vrijednost ovog tunela biti višestruka i ovaj projekt ima podršku resornog ministarstva i čitave Vlade FBiH – rekao je Lasić i dodao da je dosad iskopano oko 1.800 od ukupno 5.500 metara, te da se već radi na projektovanju pristupnih cesta i sjeverne obilaznice Goražda.

Rok za izgradnju ovog najdužeg cestovnog tunela u Bosni i Hercergovini je 36 mjeseci, a projekt izgradnje brze ceste duge 19,4 kilometara koja će spojiti Sarajevo i Goražde u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze.

Previous Sarajevo: Uoči Ramazanskog bajrama očišćene džamije
Next Arminka Helić: Ja sam uspjela, a on će u zatvor do kraja života

You might also like

Ekonomija/Biznis

Radovi na izgradnji testne dionice poletno-sletne staze Aerodroma Golubić u Bihaću

Na lokaciji Aerodroma Golubić u Bihaću prije dva dana su započeli radovi na izgradnji testne dionice poletno-sletne staze koja će se graditi u dužini od 300 metara. Ukupna vrijednost radova

Ekonomija/Biznis

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,

Ekonomija/Biznis

Agent za nekretnine Zlatko Tičić: Tržište se oporavlja od pandemije, cijene stanova porasle za 30 posto

Agent za posredovanje nekretninama Zlatko Tičić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da je u proteklom periodu došlo do značajnog rasta cijena stanova u Sarajevu i da se