Do kraja 2017. počinje proizvodnja skladišnih regala u Usori – Italijanski Ferretto Group ulaže 50 mil KM u narednih nekoliko godina

Do kraja 2017. počinje proizvodnja skladišnih regala u Usori – Italijanski Ferretto Group ulaže 50 mil KM u narednih nekoliko godina

Italijanska kompanija Ferretto Group početkom ove godine u Usori je počela izgradnju pogona za proizvodnju skladišnih regala. Riječ je o ulaganju 15,5 mil KM u prvoj fazi, gdje bi posao dobilo 120 ljudi. Prema riječima direktora firme u Usori Džemala Klepića, do kraja ove godine je planiran završetak radova, nakon čega bi počela proizvodnja.
– U februaru smo počeli zemljane radove, da bismo već u tom mjesecu, kao i u aprilu, imali poplavu na gradilištu zbog topljenja snijega i obilnih padavina. Bez obzira na sve poteškoće, dinamika radova ide prema planu tako da se završetak radova i pripreme za tehnički prijem planiraju za novembar i decembar ove godine – kaže Klepić.

Fazno ulaganje od 50 mil KM 

Međutim, to je samo dio velike investicije italijanske grupacije. Firma Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora, koja već ima proizvodnju u toj opštini, planira graditi pogone na ukupno 10,7 hekara.

– Mi smo za potrebe ovog projekta kupili ukupno 10,7 hektara zemljišta. Trenutno se gradi prva faza koja pokriva površinu od 4 hektara, od čega je proizvodna hala 16.300 m2, dok je ostali dio putna komunikacija, otvoreni skladišni prostor, te dio na kojem će se graditi druga faza, odnosno dodatnih 4.000 m2 proizvodne hale, kao i upravna zgrada od 2.800 m2.

U trećoj fazi, dodaje Klepić, planirana je izgradnja oko 20.000 m2 dodatnog proizvodnog prostora, što bi u konačnici bilo oko 40.000 m2 proizvodnih hala sa pratećim objektima. Sve ove faze, prema riječima Klepića, trebalo bi da budu završene u narednih pet do sedam godina.

Prva ulaganja, koja su u toku, vrijediće 15,5 mil KM, dok investitor planira ukupno da uloži čak 50 mil KM u proizvodnju skladišnih regala u Usori.

Spajanje dvije firme 

Inače, italijanski Ferretto Group je već pet godina prisutan u Bosni i Hercegovini kroz društvo Metal Constructin & Engineering (M.C.E.) d.o.o. Usora koje se bavi proizvodnjom konzolnih regala za skladištenje teških i dugih materijala, te elemenata za automatska skladišta, a koje na godišnjem nivou obradi od 4.000 do 5.000 tona čelika.

Kako navodi Klepić za eKapiju, plan je da se postojeće firme u Usori, Ferretto Group Central Europe i M.C.E, spoje u jedno pravno lice krajem ove godine koje će nastavi poslovati pod imenom Ferretto Group Central Europe, dok se M.C.E. kao takvo gasi.

– Uspješno poslovanje ovog društva dovelo je do strateške odluke da se uđe u značajniju investiciju, te daljnji razvoj proizvodnje i prisustvo na BiH i regionalnom tržištu. Izgradnja kapaciteta u novom pogonu će ići postepeno od kraja ove godine i trebalo bi biti zaključeno sa transferom tehnologija krajem naredne godine. Zaključenjem ovog procesa naši kapaciteti će izaći na 20-25.000 t čelika godišnje – ističe Klepić.

U ova dva društva u Usori sada je zaposleno 60 ljudi, dok u novom pogonu u prvoj fazi posao dobija 120 ljudi. Zapošljavanje će ići fazno, u skladu sa transferom tehnologija i mašina, kaže Klepić, a prednost će imati građani Usore.

– Već smo razgovarali sa strukovnim školama da u toku nastave uvedemo predobuku, a prije samog zapošljavanja i nakon selekcije kandidati bi išli na obuku u Italiju, ali i u samom pogonu će biti organizovana edukacija. Kako je projekat podijeljen u nekoliko faza, zemljani i građevinski radovi povjereni su firmi Inter Tešanj sa poslovnicom u Usori, izradu i isporuku čelične konstrukcije vrši Krivaja Metali Zavidovići, dok su daljnji radovi u fazi pregovora ili pri zaključenju.

Opremu za nove pogone, investitor će nabavljati u Italiji, dok se dio prenosi iz italijanskih pogona u BiH.

Plasman i primjena proizvoda

Kompanija Ferretto Group S.p.A je nakon izgrađene reputacije na italijanskom tržištu, počela proces proboja na tržišta Evrope, Srednjeg Istoka, Afrike te Južne i Sjeverne Amerike. Posljednjih godina grupacija je otvorila svoje pogone u Indiji, Kini i Egiptu, te posljednji koji je u izgradnji u Bosni i Hercegovini.

Tako će se proizvodi iz pogona u Usori od 90-95% izvoziti na strana tržišta, uključujući i tržišta u regionu na kojima planiraju jačati prisustvo, te 5-10% na tržištu BiH.

Kompanija Ferretto Group S.p.A je specijalizovana za proizvodnju metalnih polica, mezanina te automatskih skladišnih sistema. Osnovana je 1956. godine i kao vodeća u ovom sektoru danas nudi kompletan sistem rješenja za skladišne i arhivske potrebe, od klasičnih paletnih i konzolnih regala do potpuno automatizovanih i robotizovanih sistema upravljanja procesima, materijalima i robama.

– Naši klijenti su distributivni i logistički centri, prozvodna društva gdje smo na našem iskustvu od 60 godina razvoja tehnologija kreirali posebne sisteme za autoindustriju, tekstilnu, pekarsko-mlinarsku, mliječnu te neke druge. Osim toga radimo i specijalna automatska i vertikalna skladišta sa dubokim zamrzavanjem, kontrolom temperature do 50 stepeni Celzijusa, zatim za teške i robe specifičnih dužina, te sisteme za arhiviranje, biblioteke lake i sitne robe itd – kaže Klepić. Dodaje da njihove reference i renomirani svjetski brendovi za koje su radili, najviše govore o kvalitetu i mogućnostima ove grupacije.

Izvor: eKapija
Previous Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!
Next Balkanska braća: Veslači Srbije i Turske zajedno treniraju u bosanskom Jajcu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije na sajmu dobavljača Volkswagena u Njemačkoj

 Pod motom „Povezivanje mogućnosti automobila – inteligentno, digitalizovano, autonomno vozilo“, danas je otvoren 11. međunarodni sajam dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022), koji se ove godine održava do 13. oktobra u Wolfsburgu, u Saveznoj

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina: Povećanje proizvodnje smokava, maslina, limuna i mandarina

  Od južnog voća Bosna i Hercegovina najviše uzgaja smokve, a prinos je prošle godine povećan u svim kategorijama. Takođe, rast je zabilježen i u proizvodnji maslina. U našoj zemlji

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodi ‘Mak Zara’ u Emiratima; uskoro i na tržištu EU

Mak Zara domaći proizvođač premium brendova pralina i čokolada, ovih dana realizira svoj prvi plasman na jedno inozemno tržište. Tako će se prve bosanskohercegovačke čokoladne praline sa suhim šljivama naći