Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo

Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na pozive i prijetnje sankcijama te ukidanjem investicija…

“Možda će neki pokušati ismijati ovo što ću reći, ali ni RS nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli”, rekao je Dodik.

On je odbacio navode da bi građani ili cijela RS mogli biti u problemu te dodao da nije zabrinut, kao da se ni narod ne treba brinuti.

“Ne, apsolutno. Razumijem da je u svijesti ostalo sjećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas pretjerano ne zanima”, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da svih ovih godina zapadni investitori nisu stajali u redu i da taj entitet ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali te da neće izgubiti ulaganja.

Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za RS problem pandemija koronavirusa, a ne prijetnje sankcijama.

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Christianu Schmidtu, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i prijetnji da neće biti investicija u RS, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore.

On je naveo da Velika Britanija i Brisel napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti, navodi dalje Dodik, šalju u BiH Schmidta, bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

“Pa na šta to liči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću. Nijedna odluka Schmidta ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne interesuje”, rekao je Dodik.

On je naveo da uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao šta političko Sarajevo misli – da uzme RS zemljište, šume i vode.

“I onda se pojave oni i stranci sa licemjernom prijetnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj”, rekao je Dodik, te podsjetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale “Buk Bijela”, osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, plinovoda…

Dodik je rekao da RS ima finansijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju da to spriječe te postavio pitanje – zašto da RS živi sa takvim koji pokušavaju da je spriječe?

“Treba nam drugi lijek za BiH, ovaj što guraju Amerikanci je pogrešan. Možda bi najbolje rješenje bilo deangažman Amerike ovdje. Sve bi riješili za 24 sata, mirno”, naveo je Dodik.

On je dodao da su pritisci stalno tu, ne prestaju, ali da se i to dovelo na neki normalan nivo, jer shvataju polako da mora da se razgovara.

“Koliko puta smo tražili da razgovaramo, da se nađe neko rješenje. Umjesto toga, ponašali su se kao da žele da nam što više ogade BiH. Sada ćemo vidjeti hoće li pričati”, rekao je Dodik.

On je kao spekulacije odbacio izjave pojedinih međunarodnih predstavnika sa Zapada da planovi RS “predstavljaju udar na BiH, pa čak i prijetnju miru”.

http://miruhbosne.com/firme-iz-tuzlanskog-kantona-ozivljavaju-proizvodnju-u-zapustenim-halama-susjednih-opstina-manjeg-entiteta/

Previous Nakon 25 godina Branko Popović se vratio u Livno i ostvaruje dječački san
Next Plenković odao počast žrtvama opsade Sarajeva

You might also like

NAŠI DANI

Konaković nabavlja službeni automobil za 130.000 maraka. Kaže da je posljednji nabavio Lagumdžija, prije 10 godina

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za nabavku dva putnička automobila, od kojih je procijenjena vrijednost motornog vozila više srednje klase 111.000 maraka, bez PDV-a. Prema tehničkim

NAŠI DANI

Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

  U gradovima širom Crne Gore jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”. Neimenovani autori, podsjećajući na historijske događaje iz prve polovine prošlog vijeka, sa plakata su poručili

NAŠI DANI

Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde

Povodom obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti  BPK i Grada Goražde,  te Koordinacije boračkih udruženja i Oružanih snaga 4. maja su položile cvijeće na šehidskom mezarju u