Domaći ručno pravljeni sosevi iz Tuzle – Ljutko planira nabavku nove opreme i petostruko veću proizvodnju

Domaći ručno pravljeni sosevi iz Tuzle – Ljutko planira nabavku nove opreme i petostruko veću proizvodnju

 

Od onlajn prodaje preko društvenih mreža do ponude proizvoda u 70 prodavnica širom Bosne i Hercegovine, za manje od dvije godine, za mnoge domaće proizvođače djeluje kao nemoguća misija. Međutim, ono što je za druge možda nemoguće, za porodicu Ratajc postalo je realnost.

 

Rad i trud, te kvalitetne proizvode pod brendom Ljutko, prepoznale su Fondacija Mozaik i dm drogerie kroz čiju će se inicijativu Startajmo {Zajedno} za nove domaće proizvođače, sosevi porodice Ratajc naći na policama dm prodavnica u BiH.

– U konkurenciji od 44 prijavljena proizvođača, mi smo jedni od 12 izabranih. To je potvrda našeg truda, zalaganja ali i kvaliteta proizvoda. Trenutno radimo na pripremama i nadamo se da bi se naši sosevi mogli naći od oktobra u prodavnicama dm-a – ističe za eKapiju Dinko Ratajc.

Ratajc dodaje da je će ovo rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje.

– Širenje je neminovno. Da bi se ispoštovao ugovor prema dm prodavnicama, same zalihe moraće biti barem petostruko veće. Do sada su nam kapaciteti kuhanja bili maksimalno 19 litara. Sada već gledamo opremu sa kojom bismo kapacitet povećali na 100 litara. Već radimo na jednom novom sosu kojeg bi ekskluzivno ponudili samo dm prodavnicama.

Kako kaže, osim povećanja kapaciteta, u planu je nabavka i punilice, jer je do sada sve rađeno ručno, što ih u potpunosti čini handcrafted proizvođačima.

 

Habanero bandit, Merak, Rahmetlija, Belaj ajvar…

 

Ponudu Ljutka čini 15 soseva – kuhani i fermentirani, zatim ajvar, ljuti senf, kikiriki i kikiriki puter. Od fermentiranih imaju tri TuZbasco sosa od jalapeno, fresno i cayenne paprike. Ponuda kuvanih sosova je mnogo veća.

– Imamo dimljene sosove poput Babuke, Chipotle Jalapeno, BanditAs-a, Meraka koji se ističe po svježini koju mu daje nana, bosiljak i med, te Žutka koji je prvobitno bio samo u “Paklenih 5” paketu, ali su kupci tražila posebno izdvajanje tog sosa u većoj ambalaži. Možemo slobodno reći da su naš dimljeni sos Babuka i Habanero bandit najprodavaniji. Sos koji je izazvao najviše pažnje je Rahmetlija.

Kako nam objašnjava Ratajc, prodaja je do sada bila preko Facebook stranice i drugih društvenih mreža. Dodaje da i pojedine radnje redovno uzimaju određene količine svih soseva da bi obogatili ponudu.

 

 

– Trenutno se naši proizvodi mogu naći u prodavnicama zdrave hrane u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Kada završimo sve pripreme za saradnju sa dm-om, potrudićemo se da se Ljutko nađe i u drugim gradovima.

 

Ukusi nane, bosiljka, meda…

 

Ono što Ljutka izdvaja na tržištu, ističe naš sagovornik, je to što u svakom sosu dominira neki od sastojaka koji ga čini izuzetno specifičnim.

– TuZbasco sosevi imaju dominaciju bijelog luka, Merak nane, bosiljka i meda. Ljutko za najhrabrije izdvaja Trinidad Moruga Scorpion, a samo oni najotporniji će uspjeti primijetiti i druge sastojke. Imamo Belaj ajvar od jalapeno paprika koji je definitivno najljući domaći ajvar koji ste probali. Njega radimo u maloj seriji, jednom godišnje. Rahmetlija je poseban sos koji smo radili za drugu godišnjicu Ljutka. Pravljen je u ručno rađenim kovčezima, limitiran na 100 komada, a u sebi je sadržavao fermentirani Scorpion, mrkvu, morsku sol… On je bio pun pogodak, a već imamo plan da ga za narednu godinu dodatno zaljutimo.

Ratajc kaže da sirovine nabavljaju od dva prijatelja – kooperanta, koji sade sjeme dobijeno od njih.

 

Cilj tržište regiona

 

Budući da realizacija PostPak ugovora koji je potpisan na Sajmu privrede u Mostaru u aprilu između regionalnih pošti, prije svega Srbije i Crne Gore, treba da omogući nesmetano slanje artikala i naplatu pouzećem, Ratajc u tome vidi šansu za slanje proizvoda u region.

– Naravno da tako fina i pozitivna vijest još nije zaživjela, a kada će i hoće li uopšte ostaje da se vidi. Dok EU ima otvoreno trzište, mi moramo da se borimo na sasvim drugi način da bi došli do naših kupaca.

Dodaje da je Bosna i Hercegovina malo trzište za njihove ljute sosove na kojem već postoje određeni uvozni brendovi i fabrički proizvođači.

– Mi na drugačiji način pristupamo kupcima, nudimo domaće, ručno rađene sosove, pune različitih okusa, ljutine i to nosi svoju čar. Teško jeste i kada nekome kažemo da za dvije i po godine postojanja Ljutko FB stranica ima malo više od 4.000 lajkova, odgovore da je malo. Međutim, nama nije, jer su to probrani klijenti koji konstantno naručuju od nas i taj se broj stalno povećava.

Ljutko je, kao domaći obrt, registrovan na kućnoj adresi. Spora birokratija, ističe Ratajc, koči prelazak proizvodnje na novu adresu još od februara.

 

 

 

(eKapija/MiruhBosne)

Previous Ima 20 godina i već je otvorio 20 radnih mjesta
Next Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pijaca Travnik: Štandovi se lome od ponude, prodaja ide bolje nego ikad (Video)

Kada u prolazu vidimo da najviše gužvi ima oko štandova s povrćem, shvatamo da je vrijeme da se oprostimo od ljeta, i da nam dolazi jesen i vrijeme zimnice. Na

MADE IN BOSNIA-387

Domaći programeri pretekli IT giganta sa aplikacijom za prevođenje govora

Zajednička suradnja programera iz Sarajeva i Niša rezultirala je izradom aplikacije koja služi za prevođenje govora u realnom vremenu. Ovo zapravo znači da će osobe koje govore različitim jezicima biti

Ekonomija/Biznis

MLAD I PODUZETAN: Benjamin Nuhanović ima 20 godina i već je direktor u dvije firme

  Gost Kluba menadžera je Benjamin Nuhanović, izvršni direktor BOMS-expo i direktor firme Sajam Expo, Gračanica, piše Manager.ba. Na prvi pogled, Benjamin Nuhanović je obični 20-ogodišnjak iz Gračanice. Međutim, već obavlja važne dužnosti u