Dva pogona povećala proizvodnju madraca za 100% – Kakanjska firma Delibašić poliuretani oprema hotele Swissotel, Marriot..

Dva pogona povećala proizvodnju madraca za 100% – Kakanjska firma Delibašić poliuretani oprema hotele Swissotel, Marriot..

 

Prošla godina je za firmu Delibašić poliuretani iz Kaknja, koja je razvojem brenda MojSan postala jedan od vodećih proizvođača sistema za spavanje u Bosni i Hercegovini, bila najuspješnija u dosadašnjem poslovanju.
 
Rezultat je ovo uvođenja novih tehnologija u proizvodnju, kao i značajnijih investicija koje je firma imala tokom 2018. i 2014. godine.
 
– Izgradnjom nove fabrike u 2014. proizvodnja je uvećana za više od 100% što ima veze i sa potencijalima svih tržišta na koja izvozimo brend MojSan. Na proširenju kapaciteta nismo stali 2014. godine, te smo u prošloj godini realizirali izgradnju novog pogona na 4.500 m2 čime smo omogućili potencijal za dodatni napredak – kaže za eKapiju Boris Franjković, marketing menadžer u firmi Delibašić poliuretani.
 
Kako dodaje, u sklopu brenda MojSan proizvodi se sve što je potrebno za zdrav i kvalitetan san, a to podrazumijeva madrace kao najbitniji segment djelovanja ove firme, nadmadrace, jastuke, posteljne, krevete i ostalo.
 
– Posebno smo se profilirali u segmentu hotelskih opremanja gdje smo razvili posebnu liniju proizvoda prezentiranu na nekoliko sajmova u regiji. Ovo je za rezultat imalo opremanje velikog broja hotela u cijeloj regiji gdje smo postali značajno i pouzdano ime za suradnju i sa renomiranim svjetskim lancim, kao što je Swissotel, Marriot i drugi.
 
Franjković ističe da je saradnja sa svjetskim lancima hotela rezultat inovacija, uvođenja novih tehnologija u proizvodnju, kao i korištenja kvalitetnih sirovina u proizvodnji.
 
– Dobavljači sa kojima surađujemo po pitanju nabavke repromaterijala za proizvodnju su renomirani svjetski proizvođači, a imajući u vidu ciljani segment tržišta, trudimo se da nivo kvaliteta svih ulaznih sirovina održimo na visokom nivou. Bitno je naglasiti da je pjena, kao glavna sirovina koju koristimo u proizvodnji, zapravo naš proizvod, s obzirom na to da posjedujemo fabriku za proizvodnju pjene zajedno sa partnerom Plama Pur iz Slovenije. Fabrika za proizvodnju pjene locirana je nedaleko od fabrike MojSan. Ostale repromaterijale uglavnom uvozimo jer, nažalost, na našem tržištu postoji vrlo malo dobavljača koji kvalitetom i količinom mogu zadovoljiti naše kriterije.
 
U planu proširenje proizvodnje i nova tržišta
 
Franjković nam kaže da su sva tržišta na kojima izvoze podjednako važna, međutim izdvaja domaće tržište s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini posluju i kroz vlastite kanale prodaje.
 
– Trenutno, osim domaćeg, poslujemo na tržištima Hrvatske, Makedonije i Slovenije, ali intenzivno tražimo nova tržišta gdje bismo plasirali proizvode pod svojom robnom markom.
 
Dodaje da je ciljani segment brenda MojSan srednja i viša srednja kategorija proizvoda, te da trenutnim kapacitetima mogu zadovoljiti potrebe tržišta Bosne i Hercegovine, kao i regiona u značajnoj mjeri.
 
– Prostora za širenje ima, to je sigurno, i mi idemo ka tome, jer postoji jasno definirana kvalitativna politika firme koja je do sada imala dobar odjek sa tržišta.
 
Franjković nam objašnjava da je dobar smjer razvoja rezultat mladog i kreativnog tima inžEnjera koji vode proizvodni ciklus sa prosjekom godina 28.
 
– Trenutno kod nas radi 120 ljudi, dok će dalje potrebe za zapošljavanjem biti rezultat planskog razvoja i širenja na nova tržišta. Takođe, imamo u planu i širenje naše maloprodajne mreže, zatim uvođenje novih proizvoda, kao i novih standarda poslovanja.
 
MojSan proizvodi mogu se pronaći u više od 180 partnerskih salona namještaja širom regije. Vlasite maloprodajne radnje imaju u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a kako kaže Franjković za eKapiju, žele tu mrežu proširiti i na potencijalna tržišta.
Previous Otvorio muzej u kojem bosansku tradiciju čuva od zaborava
Next Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

  Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of

Ekonomija/Biznis

Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike…. Kako bi se ublažile

Ekonomija/Biznis

Nije dao ovna ni za golfa sedmicu (Video)

Na sajmu sira i izložbi vlašićke ovce pramenke okupila su se 64 izlagača iz Bosne i Hercegovine. Imalo se šta vidjeti ali čuli smo i nevjerovatne priče ljudi koji su