Efendić: „Općina Novi Grad u snažnom zamahu razvoja“

Efendić: „Općina Novi Grad u snažnom zamahu razvoja“

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je danas novogodišnju press konferenciju, kojoj je prisustvovao veliki broj novinara, a tom prilikom načelnik je iznio nekoliko statističkih podataka vezanih za razvoj općine Novi Grad iz čije progresije se može vidjeti da je ova lokalna zajednica u jednom snažnom zamahu razvoja.

Istakao je da je sa posljednjom objavom podataka Poreske uprave  FBiH koja vodi evidenciju o broju zaposlenih po općinama i gradovima u FBiH, po mjestu prebivališta i sjedištu poslodavca, 12.12.2021. godine Općina Novi Grad po broju zaposlenih po mjestu prebivališta prešla 41.000, što je daleko najviše od svih općina i gradova u FBiH. Sljedeći je grad Tuzla sa 32.000 zaposlenih. Kada se ovaj podatak uporedi sa podacima iz 2012. godine, godišnji rast zaposlenih je 1.000 osoba.

Kada je u pitanju promet fiskalnih uređaja u FBiH, načelnik je kazao da je i u toj oblasti Općina Novi Grad također rekorder sa 3.544.000.000 KM u periodu januar-novembar 2021. godine, sljedeća je Ilidža sa 3.142.000.000, dok su ispod tri milijarde Tuzla, Centar Sarajevo, Tešanj itd.

„Broj zaposlenih po prebivalištu, ukupni promet svih fiskalnih uređaja, iako se dio prometa i pored fiskalnih uređaja dešava, jer je jedan broj privrednih subjekata oslobođen fiskalnih kasa, podaci su koji govore o jednoj velikoj aktivnosti koja se dešava u općini Novi Grad“, rekao je načelnik Efendić.

Kada je riječ o indeksu razvijenosti koji prati Federalni zavod za planiranje razvoja u desetogodišnjem periodu i Općina Novi Grad je 2010. godine bila 27. Općina u FBiH po indeksu ukupne razvijenosti, a 2020. godine na petom mjestu, što je jedan veliki rast.

„To su neki trendovi koji su zaista značajni, a oni su rezultat našeg rada u svim oblastima. Jučer je usvojen budžet Općine za 2022. godinu, dobio je jednoglasnu podršku vijeća, a ono što ga odlikuje duži niz godina je raspored budžetskih sredstava, gdje je oko 50% ukupnog budžeta, dakle, više od 22,5 miliona konvertibilnih maraka u narednoj godini planirano je za kapitalna ulaganja. Oko 25% su tekući transferi koji se odnose na program podrške privredi, socijalne programe, ali i programa podrške sportu, kulturi, obrazovanju. Dakle oko 75% budžeta usmjeren je prema građanima, a 25% na troškove administracije i materijalne troškove. To je administracija koja servisira najveći broj građana jedne općine u Federaciji BiH. Poređenja radi, Kanton Sarajevo u narednoj godini prema nacrtu budžeta planira za kapitalna ulaganja ukupno 17%, od toga su kreditna sredstva. Svega dakle 3% iz vlastitih sredstava se usmjerava na kapitalna ulaganja. Kada se tome dodaju krediti, to je 17%. Zamislite na šta bi ličila Bosna i Hercegovina kada bi drugi nivoi vlasti i druge općine 50% njihovog budžeta usmjerili u razvoj. Nažalost to u velikom broju slučajeva nije tako, ali je Općina Novi Grad dokaz da je moguć razvoj u svim oblastima i bez kreditnih sredstava“, kazao je.   

Efendić je naveo da se u posljednjih pet dosta ulagalo u poslovnu infrastrukturu i u komunalnu infrastrukturu koja sama za sobom povlači privatne, strane i domaće investicije. Naglasio je da se radi o stotinama miliona investicija u Općini Novi Grad, a kada su u pitanju strane investicije, poseban rast ostvaren je u autoindustriji, gdje su u toku veliki projekti na lokalitetu Rajlovca.

„Bilo da se radi o domaćim, većim i manjim investicijama, Novi Grad je postao pogodan prostor i on rezultira velikim brojem radnih mjesta koja se otvaraju. Sve ono što se radi na prostoru naše općine generiše se prije svega kroz naš budžet, našu otvorenost i podršku privredi, tako da imamo rezultate koji su zaista mjerljivi, i moram reći da je to dokaza da se u uslovima u kakvim je Bosna i Hercegovina može napraviti puno“, zaključio je načelnik Efendić.

Smatra da je Općina Novi Grad dokaz da se sredine u Bosni i Hercegovini mogu ubrzano razvijati.

„Ja sam uvjeren da bi cijela Bosna i Hercegovina mogla da izgleda poput Općine Novi Grad, ali za to treba imati plan. Mi smo imali Strategiju razvoja 2016-2020 godina koja je realizirana sa više od 90 procenata. U toku je izrada nove srednjoročne Strategije razvoja Općine za period 2021-2027. godina i još uvijek je  moguće da se u kreiranje Strategije uključe svi zainteresovani. Smatram da je ovo jedan dokaz i primjer da se i u Bosni i Hercegovini, i u ovako teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji može ostavriti značajan razvoj i trendovi koji ohrabruju ljude da se vraćaju, da ovdje žive, da ovdje planiraju i svoju porodicu i svoj život“.

Na kraju svog izlaganja načelnik Efendić zahvalio je pomoćnicima, šefovima odsjeka i svim uposlenicima Općine Novi Grad na saradnji, ali i svim građanima, koji i imaju razumijevanje za sve ono što se radi u Novom Gradu, kao i medijima na objektivnom informisanju građana o svemu što se realizira u Novom Gradu.

„Nama je važno da građani znaju da smo mi uvijek tu, da smo uvijek spremni da reagujemo i da na neki način zajedno sa njima gradimo identitet Općine Novi Grad kao jedne razvijene, moderne sredine koja može da se poredi sa svim takvim i u Evropi i u svijetu“, istakao je načelnik Efendić.  

Previous U Sarajevu 20 hotela sa četiri i pet zvjezdica popunjeno više od 95 posto
Next Bosanski građani uživaju blagodati povoljne el. energije; u EU cijene šest puta više nego početkom godine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Stolica bosanske kompanije Zanat dobila svjetsko priznanje

  Stolica Sana, bosanskohercegovačke kompanije Zanat, dobitnica je prestižnog priznanja Iconic Awards 2019: Innovative Interior. Za dizajn stolice zadužen je Monica Förster Design Studio, a proizvođač je bosanskohercegovačka firma Zanat. – Sana

Ekonomija/Biznis

Kreće sjetva na sjeverozapadu Ukrajine

Regija Rivne na sjeverozapadu Ukrajine krenula je sa sjetvom proljetnih usjeva i planira zasijati 420.000 hektara i podržati regije u kojima bi žetvu mogao pogoditi rat s Rusijom, rekao je

Ekonomija/Biznis

Rudnik srebra Vareš: Svjetlija budućnost za Bosnu i Hercegovinu?

Strateški metali ključni su za Evropsku uniju jer želi smanjiti svoju ovisnost o kineskim ili ruskim sirovinama. Međutim, vodeći rudarski projekt u Bosni i Hercegovini izaziva bijes među nekim stanovnicima. Za