Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

 Kompanija Energoinvest iz Sarajeva očekuje svečano puštanje u rad 115 kilometara dugog 400kV dalekovoda i 400/220/33kV trafostanice, i preko kojih se prvi put međusobno povezuju elektroenergetski sistemi Tanzanije i Kenije u Africi. Na ovom projektu vrijednom 100 miliona američkih dolara radili su četiri godine.

“Kada govorimo o naponskom nivou od 400 kV dalekovoda i posebno u djelatnosti izgradnje trafostanica, moram napomenuti da je to nešto što ni onaj prijeratni Energoinvest nije mogao da napravi. Mi smo to danas uspjeli i izuzetno smo sretni i ponosni”, kaže ovim povodom generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Tanzania Electric Supply Company Limited (TANESCO), odnosno Elektroprivreda Tanzanije imala je posebne zahtjeve glede očuvanja okoliša u području gradnje jer dalekovod se nalazi samo 70 kilometara udaljenosti od ulaza u Nacionalni park Kilimandžaro, turističku atrakciju koja ovoj zemlji donosi značajan prihod upravo zbog činjenice da je prirodni rezervat. U kompaniji očekuju poziv na svečanost puštanja u rad ovih elektroenergetskih objekata, kojoj će prisustvovati predsjednici Tanzanije, Kenije i Etiopije.

“Sami stubovi prelaze visinu od 80 metara, a njihova pojedinačna težina je od 30 do 70 tona. I to pokazuje zahtjevnost u projektovanju, u proizvodnji i izgradnji. A osim našeg dijela dalekovoda, takve stubove koji su proizvod Energoinvesta, mi smo prodali francuskoj kompaniji koja ih je ugradila i na svojoj dionici”, pojašnjava Aida Halilović, rukovoditeljica Službe projektovanja Energoinžinjeringa u Energoinvestu naglašavajući važnost stečenog povjerenja Elektroprivrede Tanzanije na ovom poslu.

Krajem decembra prošle godine Energoinvest je također po principu „ključ u ruke“ završio i pustio u pogon trafostanice 400/220 kV i 220/60 kV u Alžiru. A ovaj projekt vrijedan je 57,5 miliona eura.

“Mi smo tu imali jedan skriveni problem, koji nam je produžio rok izvođenja radova. Investitor, GRTE-Sonelgaz, koji je nacionalna tvrtka za električnu energiju i plin u Alžiru, te njihov distributer el. energije odabrali su za lokacije ovih stanica teren koji je dio velikog regionalnog klizišta koje nije bilo sanirano. Na kraju smo uspjeli ispregovarati da oni saniraju to klizište, a da mi nastavimo naše radove. I konačno smo realizirali ugovor koji smo potpisali 2013. godine. Te trafostanice su puštene u rad. Trafostanica 400/220 kV snabdijeva el. energijom veliku željezaru u blizini, koja ni u vrijeme prekida napajanja strujom u skoro cijeloj zemlji nije ostajala bez struje”, kaže o ovom projektu Adnan Brkić, direktor Energoinžinjeringa u Energoinvestu.

Ove godine za Energoinvest važan je aktuelni projekt izgradnje 400 kV i 110 kV dalekovoda oko Tirane, glavnog grada Albanije. Vrijednost ovih radova, koje za potrebe nacionalnog elektroprenosa Albanije OST finansira KfW, je 19 miliona eura.

Previous Bosanski košarkaši dočekuju Francuze u Tuzli, pokrovitelj utakmice Vlada TK
Next Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodnja hrane na tradicionalan način kao izvor prihoda i relaksacija

Kad je u maju prošle godine ostala bez posla, Edina Čengić iz Sarajeva nije dozvolila da je savlada očaj. Nije znala šta, ali jeste da nešto mora uraditi. Pokušala je

Ekonomija/Biznis

Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa, ugovore potpisalo 47 korisnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz entiteta RS su na današnjoj ceremoniji u Tesliću potpisali ugovore o podršci

Ekonomija/Biznis

Tuzlanski kanton: Jesenja sjetva za 15,34% veća u odnosu na sjetvu u 2021. godini

Jesenja sjetva prema dostavljenim podacima na području Tuzlanskog kantona realizovana je na površini od 6.626,50 ha, poljoprivrednog zemljišta, navodi se u danas usvojenom Izvještaju o realizaciji plana jesenje sjetve u