Enes Pandžić iz Gradačca godišnje proda oko šest tona višnje na domaćem tržištu

Enes Pandžić iz Gradačca godišnje proda oko šest tona višnje na domaćem tržištu

 Dugogodišnji uzgajivač voća Enes Pandžić iz mjesta Kamberi kod Gradačca posjeduje plantažu višnje na 12 dunuma zemlje. Voćnjak je podigao 2000. godine i trenutno ima oko 1.800 sadnica višnje.

Pandžić ima bogato iskustvo u uzgoju voća, a godišnje proda oko šest tona višnje.

– Posao je zahtjevan ko nema znanje, ja imam sve što je neophodno za uzgoj višnje. I svaki dan ima se posla ko hoće da radi. Imam redovne mušterije koje dolaze iz Žepča i Banovića, i drugih mjesta. Prezadovoljan sam prodajom i prodajnu cijenu nisam mijenjao neko vrijeme. Tako će biti i ove godine – kaže za Fenu Pandžić.

Navodi kako najviše troškova ima tokom berbe te ističe problem nedostatka radne snage.

– Ipak, pronađu se berači, a berba traje oko deset dana. Svoje proizvode od višnje prodajem na domaćem tržištu. Na godišnjem nivou prodam oko šest tona višnje – dodaje Pandžić.

Naglašava da vremenski uvjeti itekako utiču na prinose voća.

– Ovo je vrijeme kad se više niko ne može snaći. Vrijeme je teško za sve poljoprivredne proizvođače. Ko ima sistem za navodnjavanje, lakše je za proizvodnju. Nadam se da nepovoljne vremenske prilike neće mnogo štetiti prinosu poljoprivrednih kultura na našem području – ističe Pandžić.

Na području Gradačca mnogo je domaćinstava koja se bave poljoprivredom i uzgojem razlilčitih poljoprivrednih kultura. Građani s tog područja uglavnom se bave voćarstvom i stočarstvom.

Previous Bosanski reprezentativci trenirali na stadionu St James Park
Next Ko i zašto želi promijeniti ime jednog od najstarijih bosanskih gradova!?

You might also like

NAŠI DANI

AVA Star Kakanj: Proizveli i isporučili više od 7000 vizira za bolnice, klinike, apoteke, BH Poštu..

Kakanjski zaštitni viziri od početka pandemija u našoj zemlji velika su pomoć i zaštita od prenošenja virusa Covid-19 u bolnicama, apotekama i kliničkim centrima širom Bosne i Hercegovine. Djelo je

Ekonomija/Biznis

Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg

  Jaffa-Komerc iz Blagaja danas je jedna od najuspješnijih kompanija u Hercegovini. Nastala je kao porodična firma još prije tri decenije. Pored 80 hektara vlastite proizvodnje sa 105.000 stabala voća,

MADE IN BOSNIA-387

Inženjeri iz Gradačca konstruisali prvi bosanski respirator

Inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruisali su prvi bosanskohercegovački respirator. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba. potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela