EPBiH u 2018. ostvarila prihod od milijardu i 60 miliona maraka

EPBiH u 2018. ostvarila prihod od milijardu i 60 miliona maraka

 

U prošloj godini JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.  Sarajevo je ostvarilo ukupan prihod u iznosu milijardu i 60 miliona KM.

Dobit prije oporezivanja iznosi 61,42 miliona KM, a neto dobit 52,38 miliona KM, što je višestruko povećanje u odnosu na planirani iznos dobiti (15,91 milion KM).

Prema pokazateljima EPBiH, u odnosu na 2017. godinu finansijski rezultat je bolji za oko 60 miliona KM, pri čemu su troškovi i rashodi smanjeni za više od 155 miliona KM u odnosu na 2017 godinu.

Tokom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8 hiljada, a kupci su uredno snabdijevani električnom energijom.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je 2018. godine proizvela 7.245 GWh električne energije. Povećanju proizvodnje za 3,4 posto u odnosu na 2017.godinu, prvenstveno je doprinijela veoma povoljna hidrološka situacija u nekoliko prvih mjeseci u godini.

Učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije bilo je 22 posto, što je više od planiranog i učešća ostvarenog u toku 2017. godine.

Realizovana su ulaganja u vrijednosti višoj od 70 miliona KM u vlastite djelatnosti i dokapitalizaciju ZD rudnika uglja. Osim toga, isplaćena je dividenda vlasnicima iz dobiti ostvarene u ranijem periodu po Odluci Skupštine Društva u iznosu 69,7 miliona KM.

Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, kako ističu iz te kompanije, u prošloj godini karakteriše i aktivno učešće na regionalnom tržištu električne energije i tržištu pomoćnih usluga u Bosni i Hercegovini, nastavak trenda smanjenja distributivnih gubitaka, davanje podrške rudnicima za održanje likvidnosti, značajni razvojni koraci u elektromobilnosti kao potencijalnom novom biznisu za EPBiH, a ostvareno je i učešće u više projekata finansiranih iz EU fondova.

Previous Ko je Bosanac koji kupuje kamenolome u Sloveniji pitaju se tamošnji mediji
Next Zbog velikog interesa produženo trajanje izložbe „Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne“

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia preuzela svoj drugi avion

FlyBosnia je preuzela svoj drugi iznajmljeni Airbus A319 avion, registriran E7-FBB. Šesnaestogodišnji mlazni avion, koji su ranije koristili Finnair, Donavia i Rossiya, stigao je jučer u Sarajevo iz Sjedinjenih Država

Ekonomija/Biznis

Delegacija Vlade FBiH u posjeti fabrikama TVC i UNIS Ginex

Tokom službene posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. Goražde i UNIS Ginex d.d. Goražde. Nova fabrika kompanije TVC

MADE IN BOSNIA-387

Kornišoni, zelena grana poljoprivrede Bosne i Hercegovine

Firma ‘Agrona’ iz Živinica najveći je izvoznik krastavaca kornišona iz BiH na tržište zemalja Europske unije. Prošlogodišnji izvoz iznosio je oko 4.000 tona, dok se za ovu godinu planira izvesti