Esma Žuna Zjajo tržište osvježila domaćom tjesteninom s koprivom i gljivama

Esma Žuna Zjajo tržište osvježila domaćom tjesteninom s koprivom i gljivama

 

Esma Žuna Zjajo diplomirana je inžinjerka prehrambene tehnologije iz Jajca koja je prošle godine pokrenula proizvodnju tjestenine obogaćene začinskim biljem i sušenim gljivama, uz korištenje tradicionalne recepture.

Prije pokretanja vlastitog biznisa radila je u firmi ”Mlinopek – Žitar” Jajce kao voditeljica pekare i stručnjak za analizu brašna, a kada se odlučila za vlastitu proizvodnju, izbor joj je bio ukomponirati strast ka branju šumskih plodova sa znanjem o proizvodnji brašna.

– Odlučila sam se za tjesteninu s nekim varijacijama, dodacima. I tako je nastala tjestenina “naturgeist” (duh prirode), koja se proizvodi kao klasična s jajima, zatim s koprivom i gljivama. Tjestenina s gljivama radi se od mješavine šumskih i livadskih gljiva – vrganja, đurđevke, lisičarke, crne trube – istaknula je Zjajo u razgovoru za Fenu.

Naglašava da je ujedno i certificirani berač gljiva te da nema bojazni kada je riječ o tjestenini s gljivama koje sama sakuplja i suši.

U procesu proizvodnje koristi brašno iz ”Mlinopeka” jer smatra da je njihovo brašno najbolje. Govoreći o prodaji, navodi da se klasična tjestenina najviše prodaje, jer se ovdašnji ljudi teže odlučuju za nove ukuse.

Ipak, u planu ima i proizvodnju tjestenine s orasima.

– Testirala sam je i jako je ukusna. Istu varijantu s orahom bih radila i kao vegansku. Znači, tjestenina s orahom, ali bez jaja. Imala sam upite i za vegansku i za posnu tjesteninu za ljude koji poste u vrijeme Uskrsa i Vaskrsa – izjavila je Zjajo.

Mlada poduzetnica iz Jajca ističe da u tjestenini koju pravi nema aditiva niti vještačkih boja.

Kada je riječ o prodaji i distribuciji, taj se proces za sada realizira malo teže, iako se tjestenine “naturgeist” već mogu naći u nekoliko prodavnica u Jajcu, Travniku i Mostaru. U toku su dogovori i s prodavnicom u Sarajevu, a tjestenina se, također, može poručiti i online na internet-stranici Farmer.ba.

Podršku za rad dobila je od Općine Jajce, koja svake godine dodijeli sredstva za najbolje biznis planove ljudima mlađim od 35 godina. Prošle godine je tako od Općine dobila bespovratna sredstva koja je uložila u proizvodni program.

Nedavno je, također, imala prezentaciju biznis plana za sredstva švicarske ambasade namijenjena unapređenju proizvodnje, a rezultate će znati za nekoliko dana.

Podršku ima i od porodice koja joj pomaže u proizvodnom procesu, uz veliko razumijevanje kada je odlučila napustiti posao u ”Mlinopeku” i upustiti se u rizik vlastitog biznisa.

Previous Leksikon srpske mitologije
Next Kuća Ferida Herende: Zbog historijske vrijednosti, trebala bi biti zaštićena

You might also like

Ekonomija/Biznis

Povratničke priče: U Konjević Polju otvorena savremena farma pilića

  Nakon što je jučer firma “Klas” iz Sarajeva u Srebrenici otvorila pogon za proizvodnju rahat lokuma, danas nam stiže još jedna lijepa vijest, ovoga puta iz Bratunca.  U mjestu

NAŠI DANI

Općina Novi Grad neće dozvoliti gašenje preduzeća „Zrak“ najveće firme namjenske industrije sa tradicijom dužom od 70 godina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušava na svaki način da uništi i ugasi firmu „Zrak“, jedinu firmu namjenske industrije na prostoru općine Novi Grad Sarajevo sa tradicijom dužom od 70

MADE IN BOSNIA-387

Preduzeće ‘Pamuk’ educira i zapošljava osobe sa invaliditetom

Na ‘Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa’ koji je održan ove sedmice na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, štand preduzeća „Pamuk“ koje zapošljava više od 15 osoba sa invaliditetom, privukao