Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

 

Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi.

Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno proizvodi oko 1.100 pari obuće. Smail Šabić, direktor fabrike, navodi da kompanija izvozi skoro 100 posto svoje proizvodnje. Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih, izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije.

Jačanje brenda

Godine 2009. kompanija je otvorila svoju fabriku u Travniku te uposlila 70 radnika. Nakon niza uspjeha „Kavat“ je svoje proizvodne kapacitete prebacio u novoizgrađenu fabriku u Novom Travniku.

Smail Šabić je direktor „Kavata“ u Novom Travniku i jedan od suvlasnika kompanije.

Danas imaju više od 155 zaposlenih, koji, ističu u Upravi, svojim radom i predanošću doprinose jačanju brenda „Kavat“. Radi poređenja, ono što je nekada bio „Ciciban“ za naše područje, „Kavat“ je danas u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope.

– „Kavat“ je porodična kompanija bogate baštine i znanja o cipelama. Naši proizvodi su izrađeni od najboljih materijala, sastavljeni zahvaljujući najfinijim i najnaprednijim tehnikama na tržištu – kaže direktor Šabić.

„Kavat“, s glavnom proizvodnom lokacijom u Novom Travniku, 85 posto proizvodnje zasniva na dječijim artiklima, dok ostatak čini kolekcija za odrasle.

– Naša ekološka, bez hroma, vodootporna koža proizvodi se u saradnji s vodećim evropskim kožarama te može podnijeti test vremena i vremenskih prilika. Ovoj vrsti kože se može ući u trag, od krave na kojoj je bila, pa čak i do farme na kojoj je krava uzgajana. Kože su 100 posto vegetabilne, proizvedene u harmoniji s prirodom i apsolutno bez arsena, kamdija, hroma, olova i drugih štetnih tvari. Neka zrna, biljezi i ožiljci su dio prirodnog koncepta i čine svaki par jedinstvenim – ističe Šabić.

Dobar dio proizvodnje daju i kao lon-poslove drugim kompanijama u Bugojnu, Derventi, Novom Sadu i Borovu. U sklopu fabrike nalazi se i moderni outlet, u kojem se mogu kupiti njihovi proizvodi po povoljnijim cijenama.

U dugorčnom planu žele povećati proizvodnju. Pojedine programe koje trenutno daju kao lon-poslove drugim kompanijama imaju namjeru prebaciti pod svoj krov, te u narednih 3-4 godine planiraju povećati broj uposlenih od 200 do 250.

Dokaz strasti

Na pitanje kojim motom se vode u poslovanju i šta je važno za uspjeh, iz „Kavata“ kažu da su njihove cipele dokaz strasti, vještine i predanosti.

– Mi vjerujemo da je umjetnost u kombinaciji s modernom tehnologijom ključ našeg uspjeha. Na taj način, mi pretvaramo stare tradicije obućarstva u nove. Pretvaramo našu historiju u našu budućnost. Ponosni smo jer stavimo pečat odobrenja na svaki par obuće pojedinačno. Od početnih testiranja do završne linije brinemo o svemu, praveći kvalitetnu, pouzdanu i ekološki prihvatljivu obuću. Konstantno dorađujemo našu reputaciju kao jedno od najpoznatijih imena u ovoj industriji, navode iz „Kavata“.

Ideja vodilja je, kažu, ulaganje u mlade ljude, prvenstveno kroz obilazak sajmova u Italiji te praktično doškolovanje u Švedskoj.

Fabrika na 4.500 kvadrata

Jedan od najznačajnih projekata je gradnja fabrike u Novom Travniku, koja se prostire na 4.500 kvadrata. S obzirom na to da materijali koje koriste u izradi obuće moraju biti 100 posto ekološki i zadovoljavati standard ECO LABELA, sarađuju s kompanijama iz BiH te regiona, Italije, Njemačke, Holandije, Španije, Švedske.

Standardi po kojima rade

„Kavat“ je među prvima dobio certfikat za proizvodnju čiste ekološke obuće – ECO LABEL. Rade sa biorazgradivim materijalima, a imaju standard ISO: 9001 i ISO:14001, TUV, NORD, te SATRA kao vodeći svjetski tehnički institut u branši. Sva obuća koja se proizvodi u skladu je s EU standardima, a ukoliko postoji najmanja greška pri proizvodnji, roba se ne plasira na tržište.

 

Biznis.ba / Avaz

Previous Bosanski med našao svoje mjesto na domaćem tržištu
Next Sergeju Barbarezu u Mostaru uručena nagrada Mimar Mira

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Dubaiju predstavljen projekt turističkog naselja u Trnovu

Kompanija Buroj Property Development predstavila je na sajmu International Property Show, koji je održan u Dubaiju od 30. marta do 1. aprila, svoj projekt Buroj Ozone koji bi se trebao

Ekonomija/Biznis

Safet Alić ulaže u rodnoj Srebrenici; u novi projekat investira dva miliona

  U naselju Sućeska kod Srebrenice u toku je izgradnja farme pilića kapacitet oko 100.000 brojila u vlasništvu Safeta Alića, koji u ovaj projekat planira investirati oko dva miliona KM,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi zahvaljujući dvojici bh. studenata

“Smart GreenGarden” naziv je projekta koji bi mogao unaprijediti plasteničku proizvodnju zahvaljujući kreativnosti dvojice studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Naime, Aladin Kapić iz Cazina i Abdulrahim Klis iz Zavidovića, umreženi