Fabrika u Doboju koju je preuzeo tešanjski “Madi” ovih dana intenzivno kreće u proizvodnju stočne hrane

Fabrika u Doboju koju je preuzeo tešanjski “Madi” ovih dana intenzivno kreće u proizvodnju stočne hrane

Fabrika stočne hrane “Agromix” u Doboju od ponedjeljka će krenuti sa punom proizvodnjom.

Naime, radi se o firmi koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski “Madi”, a iz ove kompanije ističu da su trenutno u testnoj fazi, te da do ponedjeljka kreću sa proizvodnjom punom parom.

Edin Jabandžić, izvršni direktor “Madija”, kazao je za “Nezavisne novine” da je primarni cilj proizvodnje da u kompletnoj dobojskoj regiji, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, otkupe što više žitarica od domaćih poljoprivrednika.

“Fabrika ovih dana kreće intenzivno sa radom i ona će sa svojim kapacitetom i novom modernizacijom biti i najveća fabrika stočne hrane u BiH”, kazao je Jabandžić i dodao da će fabrika proizvoditi 100.000 tona hrane godišnje.

Kako je rekao, očekuju da kupci budu domaće stanovništvo, ali sigurno je da će u narednom periodu imati prostora i za izvoz.

“Kada je u pitanju ukupna investicija, riječ je o cifri oko 19 miliona KM”, kazao je Jabandžić i dodao da pored postojeće, radi se i o potpuno novoj hali od 250 metara kvadratnih, te o novim silosnim kapacitetima koji su prošireni za 20 puta.

Prema njegovim riječima, to će biti rad u jednoj smjeni, ali kako kaže, imaće mogućnost proširenja i linija, ali i rada u smjenama, tako da kapacitet nije konačan.

Ističe da “Agromix” zapošljava 50 radnika, ali kako je objasnio Jabandžić, biće zaposleno nekoliko dodatnih inženjera i nekoliko radnika da bi se ova prvobitna planirana količina mogla proizvoditi.

Potvrdio je da su kapaciteti za izuzimanje ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza, ali i drugih žitarica, spremni.

“Smještaj, sušenje i sve ostalo ćemo raditi, izuzimati, otkupljivati, lagerovati. Ovo je jedna ozbiljna prilika za kompletnu regiju da se dalje razvija i da se ubrza obrada neobrađenih površina te da se one zasiju”, zaključio je Jabandžić.

Pokretanje proizvodnje pozdravili su i poljoprivrednici u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

Previous Eksponati koji nedostaju u Dražinom muzeju: Kame, maljevi, naredbe o klanju
Next UN: Vojnici i doseljenici od 7. oktobra ubili 144 Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanskohercegovački građevinari potvrđuju reference na inozemnom tržištu

Sekretarka Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH Dženana Hodžić izjavila je da u poslovanju bh. građevinskog sektora inozemno tržište zauzima posebno mjesto i značaj, kako prema obimu i učešću u ukupnoj realizaciji radova,

Ekonomija/Biznis

Pozitivne priče: Biznisi mladih u Jajcu, Tesliću i Novom Travniku

Uprkos svakodnevnim izazovima suočavanja sa sistemom i njegovim manjkavostima, u Bosni i Hercegovini postoje mladi ljudi koji odlučno i istrajno rade, vjerujući u promjene. Oni ne odustaju pred izazovima, već

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Made in Bosnia! Respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Britaniji

Zadovoljsto nam je objaviti da je Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila