FBiH – povećan izvoz za 22,6 posto u odnosu na septembar prethodne godine

FBiH – povećan izvoz za 22,6 posto u odnosu na septembar prethodne godine

Federacija Bosne i Hercegovine je u septembru  ove godine ostvarila izvoz u  vrijednosti 659.186.000 KM, što je za  10 posto više u odnosu na august ove godine ili 22,6 posto više u odnosu na septembar prethodne godine.

U  septembru 2017. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1.116.321.000 KM, što je za  3,3 posto više u odnosu na august 2017., odnosno za  16 posto više u odnosu na septembar prethodne godine.

Učešće Federacije BiH u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine za septembar 2017. je 65 posto, a u ukupnom uvozu 68,4 posto. Procent pokrivenosti uvoza izvozom je 59 posto, što je za 3,6  posto više u odnosu na august 2017. kada je pokrivenost iznosila 55,4 posto.

Trgovinski deficit Federacije BiH za septembar  2017. iznosi 457.135.000 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U septembru  se iz FBiH najviše izvozilo u Njemačku, Hrvatsku i Italiju, a najviše se  uvozilo iz Hrvatske i Italije te Njemačke.

 

Previous U Centru „Safet Zajko“ otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima
Next Međunarodni simpozij „Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini“

You might also like

Ekonomija/Biznis

POTPISAN UGOVOR O 70 MILIONA EURA KREDITA EBRD-A ZA GRADNJU NA KORIDORU 5-C

  S potpisivanjem ovog ugovora ukupan iznos investicije EBRD-a u transportnu infrastrukturu u BiH prelazi milijardu eura, a ova investicija povećat će broj zaposlenih, povezivanje unutar BiH, ali i BiH

NAŠI LJUDI

Enver Moralić, jedan od najbogatijih Bosanaca: Vlasnik Kutjeva nedavno je kupio Novi Žitopromet iz Bijeljine

Novi Žitopromet iz Bijeljine prodat je prethodnog mjeseca firmi Kutjevo Vinarija iz Hrvatske Vlasnik firme Kutjevo Vinarija je Enver Moralić. Nezvanično, ovo preduzeće prodato za 3,5 do 4 miliona eura.

MADE IN BOSNIA-387

‘Yavuz company’ povećala izvoz i izgradila novi pogon – 40 novih radnih mjesta

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u