FBiH: Povećana proizvodnja u rudnicima. U namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647

FBiH: Povećana proizvodnja u rudnicima. U namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je prilikom predstavljanja rezultata rada Ministarstva u 2017. i planova za ovu godinu istakao da je u rudnicima povećana proizvodnja i da su smanjeni gubici.  

– U rudnicima je u periodu od 2015. do 2017. godine povećana proizvodnja za 1,1 milion tona. Godine 2015. smo preuzeli gubitak od 107 miliona KM i on je sveden na 17 do 19 miliona KM – istakao je  Džindić, dodajući da je istovremeno prihod povećan za 55 miliona KM, a troškovi su manji za 30 miliona KM.

Džindić je naveo da je van sistema Elektroprivrede BiH prodato 600.000 tona uglja, te da je prošla godina završena investiranjem govoto 40 miliona KM.

Govoreći o energetskom sektoru, ministar je istaknuo da je na nivou Federacije u ovoj oblasti usvojeno nekoliko novih zakonskih rješenja.

– U 2017. smo uradili jednu veliku stvar za Federaciju, prvi put je Federacija dobila okvirnu energetsku strategiju koja je temelj ili osnova za donošenje nekih drugih bitnih dokumenata u eneregetskom sektoru, a i preduslov da bi se usvojila okvirna državna strategija. I sama okvirna energetska strategija je podržala odgovarajući investicioni proces i odgovarajuća ulaganja u ovaj sektor, a s obzirom na to da je sektor veliki zahtijeva i detaljnu analizu i da se dodatno posebno pozabavimo tim velikim energetskim projektima koji su definisani u samoj strategiji – kazao je Džindić.

Kada je riječ o investicionim aktivnostima u izgradnju energetskih postrojenja u FBiH, Džindić je izdvojio Blok 7 TE Tuzla gdje se čeka saglasnost Ministarstva finansija za subsuverenu garanciju, Blok Banovići koji je u finalnoj fazi pregovaranja u vezi sa sufinansiranjem, te HE Vranduk. Nakon što se Strabag povukao, kako je naveo Džindić, dobili su uslovnu saglasnot EBRD-a i u narednim danima se očekuje da će se potpisati prelazak na drugog izvođača.

Izdvojio je i  dva velika projekta – VE Podveležje i Mesihovina, dodajući da su oba prošla kompletnu proceduru, od Vlade, dobijanja energetskih saglasnosti i da su na Podveležju počeli građevinski radovi. Osim toga, postoji još desetak manjih hidro i vjetro projekata.

Kada je riječ o sektoru plina, Džindić je podsjetio da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske, napominjući da Federacija BiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom.

U sektoru namjenske industrije, kako je dodao ministar, promet kompanija u 2017. iznosio je 277 miliona KM, što je više od zacrtanog cilja. Dodao je da je  u toku prošle godine u namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647.

Govoreći o planovima za 2018., istaknuo je da će resorno ministarstvo nastaviti raditi kao i dosad s posebnim akcentom na zbrinjavanju socijalno-ugroženih radnika. Naveo je da su za ovu godinu dva miliona maraka namijenjena za  uvezivanje radnog staža.

– Cilj u 2018. godini je osigurati dovoljne količine uglja, plina i ostalih energenata, ali i racionalnu potrošnju prirodnih sirovina – naveo je, između ostalog, ministar Džindić.

Previous Mostarski logoraši podnijeli krivičnu prijavu protiv Čovića i Ljubića
Next Mesić: Bosna i Hercegovina je činjenica. Evropa treba mijenjati ljude koji to ne razumiju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ministrica Turković na Qatar Economic Forumu u Dohi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvuje danas na drugom Qatar Economic Forumu u Dohi, gdje su se okupili vodeći svjetski, politički,

Ekonomija/Biznis

Volkswagen bio spreman angažovati Schrödera i Putina u obračunu s Preventom

Njemački automobilski gigant Volkswagen je još 2013. godine pokrenuo specijalnu operaciju prekida saradnje sa bosanskohercegovačkom kompanijom „Prevent“, otkrivaju prisluškivani razgovori vrha njemačke kompanije, koji su objavljeni u Bussines Insideru – prenose domaći

MADE IN BOSNIA-387

Izvoz bosanske firme Alternativa: Kontejneri panela krenuli za Hong Kong

  Firma Alternativa je za kupca u Hong Kongu ugovorila isporuku termoizolacionih poliuretanskih panela u količini od 25.000 m2. Prve količine termoizolacionih panela otpremljene su 25. oktobra. Iako smo ove