Firma Starnet iz Bugojna na tržište EU izvozi sto posto prerađenih proizvoda

Firma Starnet iz Bugojna na tržište EU izvozi sto posto prerađenih proizvoda

Općina Bugojno kao i cijela regija Srednjobosanskog kantona poznata je po bogastvu šumske raznolikosti.

Kompanija Starnet iz Bugojna na tržištu je prepoznatljiva kao djelatnost proizvodnje, otkupa, prerade i prodaje šumskih plodova te jagodičastog voća. Kontinuiranim profesionalnim radom, te stalnim usavršavanjem, kao i ulaganjem u infrastrukturu, mehanizaciju i edukaciju zaposlenih i saradnika, postali su lideri u proizvodnji i preradi jagodičastog i šumskog voća.

– Imamo svoje vlastite zasade. Sve izvozimo ka EU, znači 100% izvoz. Imamo prijavljenih oko 14 radnika trenutno, a sezonski po potrebi uzimamo još deset-dvanaest dodatnih radnika. Otkup se vrši jagodasti sektor: jagoda, malina, kupina, borovnica…Mi se nismo bazirali na velik asortiman otkupa tih kultura i na tome se pokušavamo usavršiti, jer kad se radi puno kultura, onda nisi ni u čemu baš dobar, tako da smo to sveli na minimalan broj – kazao je Tihomir Pocrnja, vlasnik i direktor firme Starnet iz Bugojna.

Prva poslovna godina ove firme prevazišla je sva očekivanja. Tada je otkupljeno preko 700 tona proizvoda jagodičastog i šumskog voća. Cilj kompanije je iz godine u godinu širiti se, zadržati kvalitetu proizvoda te otvoriti nova radna mjesta, što su do sada uspješno realizovali. Prije četiri godine ukazala se potreba za kreditnim sredstvima kako bi firma dodatno proširila svoje kapacitete.

– Veliki dio kredita koje sam dobio od Razvojne banke su usmjereni prema kooperantima kojih imamo oko 500 i svake godine, zavisno od kvaliteta robe, mi otkupimo malo više ako je dobar kvalitet robe, ako je kvalitet loš onda otkupimo manje. S obzirom da sve kredite stižemo uredno, trenutno nemamo novih planova. Jedini cilj je da zadržimo dobru saradnju sa kooperantima. Mi dobar dio svog otkupa platimo više od pola unaprijed nego što nam dođe. To je velika zahvalnost Razvojnoj banci koja nas je proteklih godina finansirala i najbitniji dio je da su svi naši zahtjevi ispunjeni – naglasio je Pocrnja.

– Nama je u Razvojnoj banci jako drago da je menadžment ove firme prepoznao sve prednosti koje Banka nudi kako poljoprivrednim proizvođačima tako i izvoznicima. Sa ovom firmom sarađujemo više od četiri godine i iskustva su nam izuzetno dobra. Ono što nam je jako bitno i drago jeste da firma izmiruje redovno svoje obaveze prema više od 500 kooperanata. Upravo veliki broj kooperanata je jedna dimenzija zbog čega je firma bila interesantna Razvojnoj banci Federacije BiH – kazao je Borislav Trlin, direktor Sektora za istraživanje i razvoj Razvojne banke FBiH.

Previous Na kongresu 'Tuzla Brain Week' odobrena 24 naučno-istraživačka rada
Next Čelnica WTO-a: Podijeliti znanje za proizvodnju vakcina sa zemljama u razvoju

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Spas za povratnike: Na ribnjaku u Žepi svoje plate zarađuju Bošnjaci i Srbi

Ribnjaci porodice Tabaković iz Žepe danas su jedna od rijetkih kompanija koje uspješno posluju na području nekada zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN), Žepe. Muhamed, povratnik u Žepu iz Norveške je

MADE IN BOSNIA-387

Veliki rast robne razmjene: Bosanskohercegovački izvoz porastao za 25,4 posto

  U januaru 2018. godine izvoz je iznosio 906 miliona KM, što je za 25,4 % više nego u januaru 2017. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 255 miliona

Ekonomija/Biznis

Milionske investicije: Šta drugi mogu naučiti od Kaknja i Goražda

Kaknju bi na milionskim investicijama mogli pozavidjeti i veći gradovi. Nakon sedamdesetak miliona privučenog kapitala, može se samo pitati šta to Kakanj ima, a drugi nemaju? Kad se kaže da