Firme Agrodar i Poljosementi do sada investirale oko 10 miliona KM u nove proizvodne pogone u Bihaću

Firme Agrodar i Poljosementi do sada investirale oko 10 miliona KM u nove proizvodne pogone u Bihaću

U sklopu posjete bihaćkim privrednim društvima, delegacija gradske uprave Bihać posjetila je proizvodne pogone firmi Poljosementi i Agrodar u prostoru nekadašnje tvornice Polietilenka. Spz Agrodar Bihać kupio je bihaćku “Polietilenku” u procesu stečaja prošle godine i od preuzimanja pogona do danas vlasnici  su investirali u nove proizvodne pogone skoro 4 miliona KM.

Prema riječima Aldina Kuduzovića,direktora Agrodara, ukupna  vrijednost investicije biti će oko 10 miliona KM, a do sada su urađene, u regiji najveće i najmodernije hladnjače i šok komore kapaciteta 2.500 m2 .

„Pri kraju su radovi na stavljanju u funkciju pogona za pakovanje maline, kupljena je potpuno nova oprema za preradu kestena koja će kao gorivo za grijanje kotlova koristiti koru od oguljenog kestena. Naš plan je da zaključno sa 15. septembrom  ove godine pogon za preradu kestena bude stavljen u funkciju i da tad zaposlimo oko 60 radnika „ – istakao Kuduzović.

U firmama Agrodar i Poljosementi i u narednom periodu planiraju sa novim investicijama, prvenstveno kroz gradnju modernog vrtnog centra i silosa za za skladištenje žitarica.

„Naš plan za 2017. godinu je da se otkupi oko 2.500 tona krastavca od 1.500 kooperanata,  te oko 600  tona maline, 600 tona kestena i oko 200  tona slatke paprike. Ono što je za nas bitno , sva proizvodnja je unaprijed dogovorena za tržište EU i u toku su pregovori sa njemačkim partnerima oko organiziranja prerade povrća i voća u pogonima Agrodara“ – kaže Kuduzović, saopćavaju iz gradske uprave Bihać.

Previous ROBB BUTLER (WHO): “Ako se nastavi pad imunizacije, u Bosni i Hercegovini ćemo vidjeti ono što i u Rumuniji gdje je epidemija ospica odnijela ljudske živote”
Next Ko ne riskira, taj ne profitira: Brčak uspješno posluje zahvaljujući proizvodnji - leda!

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novitet iz kompanije Dizart – robot koji stvara oblike za stolice

Direktor Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Enes Ališković, savjetnica za izvoz Lejla Međedović i sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić posjetili

Ekonomija/Biznis

Donji Vakuf: U prošloj godini otvoreno 500 novih radnih mjesta

  Prošla godina bila je za Donji Vakuf izuzetno dobra, kaže načelnik Huso Sušić, a sve se najbolje ogleda kroz nekoliko novih pogona u kojima je zaposleno čak 500 novih

MADE IN BOSNIA-387

“Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

Svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije i lider među preduzećima namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, kompanija „Igman“ d.d. Konjic, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2019. godine izvanredne rezultate