Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

 

Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije u mlade i njihove ideje, u iznosu od 700.000 KM.

Investicije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina iz Bosne i Hercegovine, kojima treba ozbiljna investicija i mentorska podrška. Za sredstva mogu aplicirati ukoliko imaju zrelu, testiranu ideju za društveni biznis, ali još nisu ostvarili prvu prodaju ili su je ostvarili a potrebna im je investicija za registraciju d.o.o.

Aplicirati mogu i oni koji već imaju registrovan biznis do pet uposlenih i promet do 50.000 KM godišnje, a žele iskoristiti ovu priliku da svoj biznis pretvore u društveni (impakt) biznis.

Iako se radi o velikom fondu i ozbiljnom novcu, Mozaik je, kako se navodi u saopćenju za javnost, puno više od investitora jer mladim poduzetnicima i poduzetnicama pored maksimalno do 40.000 KM u novcu, nudi i do 20.000 KM u mentorskoj podršci. Sa partnerskom bankom na samom početku mogu aplicirati za kredit bez kolaterala za još dodatnih do 20.000 KM.

Bitno je napomenuti da će društveni biznisi koji se pokrenu u suvlasništvu s Mozaikom više od pola svog profita nakon poreza na dobit usmjeriti u  rješavanje određenog društvenog problema u zajednici.

Više od 200 mladih ljudi iz 50 mjesta širom BiH je odlučilo da svoju biznis ideju testiraju upravo u Mozaikovom Impakt inkubatoru. Njih 11 je već registrovano  nakon testiranja na tržištu, drugi su u procesu registracije. Proizvode nekih od ovih biznisa mogu se  pronaći na policama vodećih prodajnih lanaca širom Bosne i Hercegovine.

Rok za prijavu je 8. novembar ove godine, a prvi korak za prijavu je registracija u ‘Loncu’, gdje se nalaze sve potrebne informacije. Link za prijavu: VIDEO

Previous Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca
Next U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

  U kompaniji „Neimax“ u Visokom održana je druga Skupština Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Prije početka sastanka članice su obišle proizvodne pogone kompanije „Neimax“

Ekonomija/Biznis

Kompanija “Propeller” traži inženjere informatike bez dana radnog iskustva

Kompanija “Propeller” radi na razvoju informatičkih rješenja za međunarodno tržište, ponajviše ono u Skandinaviji, nešto manje od tri godine. U središte pažnje javnosti su došli kao primjer investicije članova bosanske

Ekonomija/Biznis

KS – Više od milion maraka za razvoj subjekata male privrede

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas ugovore o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini sa 60 korisnika, koji su ispunili uvjete