Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, Srbije i S. Arabije

Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, Srbije i S. Arabije

Saudijska Arabija, Srbija i Bosna i Hercegovina danas su u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmjene i realizaciju saudijskih investicija u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Komitet je formiran tokom sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića sa ministrom trgovine i investicija Saudijske Arabije Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem.

Ljajić i Šarović, koji predvode delegaciju dvije zemlje u dvodnevnoj zajedničkoj posjeti Saudijskoj Arabiji danas su se sastali sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Sa princom Al Saudom, koji je i predsjednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu, usaglašena je posjeta turoperatera iz Srbije i Bosne i Hercegovine za april ove godine, gdje će biti predstavljena turistička ponuda dvije zemlje za saudijsko tržište.

U susretu sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom dogovoreno je održavanje zajedničkog sajma u Rijadu, na kome će biti predstavljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potencijali Bosne i Hercegovine i Srbije..

Ministar gradjevinarstva i stanogradnje Madžed bin Abdulah Al Hogai pozvao je kompanije iz Bosne i Hercegovine i Srbije iz oblasti građevinarstva da učestvuju na tenderima u Saudijskoj Arabiji, “budući da se očekuje izgradnja više od 1,5 miliona stambenih jedinica u narednih sedam godina” – javljaju agencije.

 

Previous Hadži Lojo: 'Strašni vođa bosanskih pobunjenika'
Next Nijaz Duraković - intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Solarna energija otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini

Zahvaljujući timu kompanije EMT Solar trenutno je u fazi izgradnja solarne elektrane na teritoriji Goražda gdje je isporučena specijalna podesiva čelična konstrukcija, prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini.   

Ekonomija/Biznis

Ino kompanije u Bosni i Hercegovini: Zapošljavanje u jeku pandemije

„Iako možda neki misle da nemaš priliku u Bosni, ipak mislim da se ostvarujem kao mlada žena u Bosni i Hercegovini. Na taj način imam priliku da ostajem ovdje gdje

Ekonomija/Biznis

Raste izvoz bosanske papirne i grafičke industrije

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH održana je IV. sjednica Skupštine Asocijacije grafičke i papirne industrije na kojoj su razmatrani rezultati poslovanja grafičke i papirne industrije u 2020. i 2019. godini