FZZZ – ove godine subvencije pri zapošljavanju 60 miliona maraka

FZZZ – ove godine subvencije pri zapošljavanju 60 miliona maraka

 

Federalni zavod za zapošljavanje za ovu godinu je za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 miliona maraka, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je na raspolaganju imao oko 55 miliona maraka, kazala je za Fenu direktorica tog zavoda Helena Lončar.

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinansiranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 miliona maraka, a za Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 miliona maraka.

“Također, planirana je i provedba programa ‘Obuka i rad’ koji podrazumijeva finansiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u narednih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obavezi da nakon tih šest mjeseci te osobe zadrži u radnom odnosu i narednih šest mjeseci”, naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva miliona maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je.

Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tokom protekle godine, Lončar je istakla kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

“Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom dvanaestog mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja i da je u tijeku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren”, ocijenila je Lončar.

Istakla je kako više od 50 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, kao i da su korisnici izuzetno zadovoljni.

“Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja. Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način”, zaključila je Lončar.

 

Previous Ljubija: Četvrta generacija porodice Radočaj brine o vodenici iz 1936. godine
Next Memorandum o sporazumijevanju sa RH: "Vrijeme je da Bosna i Hercegovina podigne glas"

You might also like

Ekonomija/Biznis

Svečano otvoren Shopping centar i hotel “Vema” u Visokom, zaposlit će 200 ljudi

Nakon više od 31 godine Visoko je ponovo dobilo Vemu. Ovoga puta to je shopping centar i hotel “Vema”, čija izgradnja je, kako je to istakao u svom govoru gradonačelnik

Ekonomija/Biznis

FBiH: Skoro 4.000 zaposlenih putem programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”

  Više od 3.900 osoba zaposleno je kroz realizaciju programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”.  Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u 2016. godini

Ekonomija/Biznis

FBiH: Najviše novozaposlenih u Tešnju, Ilidži i Zenici (VIDEO)

  U protekle tri godine, broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine porastao je za više od 37.000, podaci su Porezne uprave tog entiteta. Federalni premijer zasluge, uz ekonomiji, pripisuje