Gradnja dalekovoda u Etiopiji: Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM

Gradnja dalekovoda u Etiopiji: Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM

Sarajevski Energoinvest potpisao je ugovor sa Elektroprivredom Etiopije (Etiopian Electric Power) o realizaciji projekta izgradnje dalekovodne linije, u ukupnoj vrijednosti od 13,5 miliona eura.

Projekat finansira Francuska razvojna agencija (France development agency). Rok za izvršenje ovog posla je 18 mjeseci, a očekivani početak radova planiran je u novembru ove godine.

U ime Energoinvesta, ugovor je potpisao Samir Šikalo, nosilac kompletne ponude i koordinator projekta, a u ime Elektroprivrede Etiopije Shiferaw Telila, izvršni direktor, saopćeno je iz Energoinvesta.

– Ovaj ugovor za Energoinvest znači uposlenost naših ljudi, te pokazuje da smo i dalje konkurentni. Imamo kontinuitet i ovaj ugovor pokazuje da možemo dobijati velike poslove na izgradnji dalekovoda, što treba biti i naše opredjeljenje u budućnosti. Svaki posao je za nas vitalan i svako tržište je za nas podjednako bitno – u Africi ima posla, te očekujemo da ćemo tamo i u budućnosti biti prisutni i uspješni – kaže Naser Mulać, direktor Energoinvestovog Sektora inženjering za dalekovode (IDV).

Kompanija iz BiH dobila je ovaj posao u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovodne linije 400 kV, dužine oko 50 kilometara. Dalekovodna mreža će napajati električnom energijom industrijsku zonu u blizini glavnog grada, Addis Ababe.

Novi posao predstavlja nastavak ranije uspješno realizovanih poslova na ovom tržištu gdje je Energoinvest prisutan od 1972. godine. U Etiopiji je Energoinvest u aprilu 2015. u potpunosti završio izgradnju dalekovoda u dužini oko 370 kilometara, čime je stekao važne reference i pokazo se provjerenim partnerom, te je na novom potpisanom ugovoru ponovo angažiran od strane istog investitora – Elekroprivrede Etiopije.

(Faktor.ba)

Previous Godišnjica bitke kod 11 plavih: Agresorske jedinice poražene na Trgu heroja
Next U Travniku otvoren novi pogon tekstilne kompanije Fortitudo

You might also like

Ekonomija/Biznis

MS&WOOD povećao plate radnicima 30 posto

  Studenti i profesori 4. i 5. godine Mašinskog fakulteta MTD smjera u Sarajevu obišli su u Fojnici pogone bosanskohercegovačkog proizvođača namještaja MS&WOOD. Razgovaralo se o mogućnostima obavljanja prakse u

MADE IN BOSNIA-387

Saniteks na putu da postane vodeći proizvođač medicinskih sredstava u regiji

Firma Saniteks d.d. iz Velike Kladuše više od 50 posto ukupnog prihoda od prodaje realizuje na izvoznim tržištima, među kojima je najzastupljenije tržište Europske unije. -U prvom kvartalu ove godini

Ekonomija/Biznis

Richard Branson, prvi biznismen koji je letio do ivice svemira – uspješno posluje i u našoj zemlji

Britanski poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) postao je prvi milijarder koji je (11. jula) brodom vlastite kompanije Virgin Galactic letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju. Brenson, čija