Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Amelina Tufekčić pokrenula je nešto inovativno u rodnoj Zenici – po prvi put taj grad ima firmu za proizvodnju kartonske ambalaže, Green Pack.


U razgovoru za eKapiju ova dama kaže da je radeći u fabrici namještaja uočila koliko je važno da roba bude očuvana i dobro uskladištena, jer su se kupci žalili na oštećenja robe prilikom transporta.


– U Bosni i Hercegovini je drvna industrija svakim danom sve veća i svi su se orijentisali prema izvozu. Osim toga u mom gradu ne postoji ni jedna kartonaža, te smo mi inovacija u Zenici. Dosadašnja pakovanja u PVC foliju su se pokazala neprihvatljivim, kako zbog očuvanja proizvoda tako i zbog okoliša. To je ono što smo prepoznali i tako pokrenuli vlastiti biznis, prvi ovakav u Zenici – kaže Tufekčić za eKapiju.


Prije pokretanja firme godinu dana je istraživala potrebe tržišta i koliko je svijest građana BiH okrenuta u tom smijeru. Ozbiljni proizvođači su shvatili da moraju prihvatiti ovaj način pakovanja ukoliko žele svoje proizvode plasirati na EU tržište, kaže.


– Trenutno radimo trasnportne kutije različitih dimenzija po Fefco 0201, 0202, 0203, ali radimo i kutije po narudžbi – uglavnom za namještaj, vijčanu robu, donatorske pakete. Imali smo ponudu da radimo za IKEA-u, ali s obzirom na to da trenutno imamo kupce sa kojima smo dogovorili saradnju još na samom početku i da nemamo adekvatnu mašinu za kutije za IKEA-u, jer su specifične, taj poziv smo morali odložiti do daljneg.
Imala je, kaže, sreću da pronađe kvalitetnog dobavljača sirovine, “koji zaista ima sve kvalitete kartona te dostupnost količina u svakom trenutku”.

– Kartonska ambalaža je sve razvijenija u svim granama industrije. To raste svaki dan. Doći će se do nivoa da ćemo sve morati pakovati u kartonsku amblažu. Konkretno, ukoliko naša poslovna godina bude uspješna, strateški cilj nam je raditi PVC ambalažu od 100% biorazgradivog repromaterijala. To jeste skuplje i biće teško plasirati na naše tržište, ali imam veliku nadu i vjeru u to. To, do sada, ne radi niko u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je naš grad potpisao memorandum sa Kinom, valjda će nas pronaći neki njihov investitor – optimistično kaže Tufekčić.
Do kraja godine planiraju uvesti određene standarde u proizvodnji. Zakonski, ispunjavaju sve obaveze kako bi obavljali ovu djelatnost. Ono što je dodatno potrebno je da građani BiH razviju svijest o važnosti ekološke ambalaže.
– Osim što težimo velikom cilju – proizvodnji PVC ambalaže koja bi bila potpuno biorazgradiva- želja nam je da budemo prvi u proizvodnji kartonske ambalaže i da postane prepoznatljiva.
Njeni prijatelji imaju firmu koja se bavi reciklažom i otpadom, pa su uvezali poslovanje što rezultira time da Gree Pack ima 0 otpada.


– Što se tiče saradnji na domaćem terenu, ide malo teže jer nisam imala čast da me neko pogleda u tom trenutku i malo usmjeri u kojem pravcu da idem. Sama sam odlučila čime se moja firma želi baviti i od samog početka jedinu pomoć imam od supruga koji takođe radi sa mnom. Ali, za saradnju iz drugih zemalja nismo imali upita, mada bismo zaista voljeli – zaključila je Amelina Tufekčić za eKapiju.

Previous Građani BPK Goražde 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida
Next Premijer Novalić sa učesnicima Marša mira stigao u Potočare

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia obnavlja letove s tri aviona

FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je avio-kompanija potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta 180 sjedećih mjesta. Očekuje se

Ekonomija/Biznis

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH,

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend Artesana sa proizvodima za najmlađe ide na tržište Njemačke i Singapura

Artesana manufaktura, ručno izrađuje unikatne modne detalje u malim serijama sa jedinstvenim dizajnom, oblicima i dezenima a nastala je u okviru firme Web Media d.o.o.. Iako su kao firma specijalizovani