Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Amelina Tufekčić pokrenula je nešto inovativno u rodnoj Zenici – po prvi put taj grad ima firmu za proizvodnju kartonske ambalaže, Green Pack.


U razgovoru za eKapiju ova dama kaže da je radeći u fabrici namještaja uočila koliko je važno da roba bude očuvana i dobro uskladištena, jer su se kupci žalili na oštećenja robe prilikom transporta.


– U Bosni i Hercegovini je drvna industrija svakim danom sve veća i svi su se orijentisali prema izvozu. Osim toga u mom gradu ne postoji ni jedna kartonaža, te smo mi inovacija u Zenici. Dosadašnja pakovanja u PVC foliju su se pokazala neprihvatljivim, kako zbog očuvanja proizvoda tako i zbog okoliša. To je ono što smo prepoznali i tako pokrenuli vlastiti biznis, prvi ovakav u Zenici – kaže Tufekčić za eKapiju.


Prije pokretanja firme godinu dana je istraživala potrebe tržišta i koliko je svijest građana BiH okrenuta u tom smijeru. Ozbiljni proizvođači su shvatili da moraju prihvatiti ovaj način pakovanja ukoliko žele svoje proizvode plasirati na EU tržište, kaže.


– Trenutno radimo trasnportne kutije različitih dimenzija po Fefco 0201, 0202, 0203, ali radimo i kutije po narudžbi – uglavnom za namještaj, vijčanu robu, donatorske pakete. Imali smo ponudu da radimo za IKEA-u, ali s obzirom na to da trenutno imamo kupce sa kojima smo dogovorili saradnju još na samom početku i da nemamo adekvatnu mašinu za kutije za IKEA-u, jer su specifične, taj poziv smo morali odložiti do daljneg.
Imala je, kaže, sreću da pronađe kvalitetnog dobavljača sirovine, “koji zaista ima sve kvalitete kartona te dostupnost količina u svakom trenutku”.

– Kartonska ambalaža je sve razvijenija u svim granama industrije. To raste svaki dan. Doći će se do nivoa da ćemo sve morati pakovati u kartonsku amblažu. Konkretno, ukoliko naša poslovna godina bude uspješna, strateški cilj nam je raditi PVC ambalažu od 100% biorazgradivog repromaterijala. To jeste skuplje i biće teško plasirati na naše tržište, ali imam veliku nadu i vjeru u to. To, do sada, ne radi niko u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je naš grad potpisao memorandum sa Kinom, valjda će nas pronaći neki njihov investitor – optimistično kaže Tufekčić.
Do kraja godine planiraju uvesti određene standarde u proizvodnji. Zakonski, ispunjavaju sve obaveze kako bi obavljali ovu djelatnost. Ono što je dodatno potrebno je da građani BiH razviju svijest o važnosti ekološke ambalaže.
– Osim što težimo velikom cilju – proizvodnji PVC ambalaže koja bi bila potpuno biorazgradiva- želja nam je da budemo prvi u proizvodnji kartonske ambalaže i da postane prepoznatljiva.
Njeni prijatelji imaju firmu koja se bavi reciklažom i otpadom, pa su uvezali poslovanje što rezultira time da Gree Pack ima 0 otpada.


– Što se tiče saradnji na domaćem terenu, ide malo teže jer nisam imala čast da me neko pogleda u tom trenutku i malo usmjeri u kojem pravcu da idem. Sama sam odlučila čime se moja firma želi baviti i od samog početka jedinu pomoć imam od supruga koji takođe radi sa mnom. Ali, za saradnju iz drugih zemalja nismo imali upita, mada bismo zaista voljeli – zaključila je Amelina Tufekčić za eKapiju.

Previous Građani BPK Goražde 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida
Next Premijer Novalić sa učesnicima Marša mira stigao u Potočare

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Smilelove’, domaći brend eko tekstilne proizvodnje – bosanska tradicija i baština utkana u dizajn proizvoda

Kompanija Smilelove iz Sarajeva je pokrenula proizvodnju prvih bosanskohercegovačkih ekološki prihvatljivih tekstilnih proizvoda. Pod brendom Smilelove možete pronaći odjevne predmeti za žene, nježne kolekcije i igračke za bebe, te predmete za uređenje unutrašnjeg prostora.

Ekonomija/Biznis

Održivi povratak: Senad Omerović u Konjević-Polju širi posao s paprikom

  Prošla je gotovo decenija od kad je Senad Omerović pokrenuo plasteničku proizvodnju povrća u Konjević-Polju. Poljoprivredna zadruga ‘Agrofood’ kojom rukovodi danas predstavlja primjer održivog povratka i vraća nadu u

MADE IN BOSNIA-387

Hotići proizvedu 10-15 tona paradajza, oko 5 tona paprike; 10 hiljada presadnica

Porodica Hotić se već 14 godina bavi plasteničkom proizvodnjom, imaju 18 plastenika od po 100 metara kvadratnih. Osim svježeg povrća proizvode i rasad, a sa plasmanom nemaju problema. Na području