Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

Amelina Tufekčić pokrenula je nešto inovativno u rodnoj Zenici – po prvi put taj grad ima firmu za proizvodnju kartonske ambalaže, Green Pack.


U razgovoru za eKapiju ova dama kaže da je radeći u fabrici namještaja uočila koliko je važno da roba bude očuvana i dobro uskladištena, jer su se kupci žalili na oštećenja robe prilikom transporta.


– U Bosni i Hercegovini je drvna industrija svakim danom sve veća i svi su se orijentisali prema izvozu. Osim toga u mom gradu ne postoji ni jedna kartonaža, te smo mi inovacija u Zenici. Dosadašnja pakovanja u PVC foliju su se pokazala neprihvatljivim, kako zbog očuvanja proizvoda tako i zbog okoliša. To je ono što smo prepoznali i tako pokrenuli vlastiti biznis, prvi ovakav u Zenici – kaže Tufekčić za eKapiju.


Prije pokretanja firme godinu dana je istraživala potrebe tržišta i koliko je svijest građana BiH okrenuta u tom smijeru. Ozbiljni proizvođači su shvatili da moraju prihvatiti ovaj način pakovanja ukoliko žele svoje proizvode plasirati na EU tržište, kaže.


– Trenutno radimo trasnportne kutije različitih dimenzija po Fefco 0201, 0202, 0203, ali radimo i kutije po narudžbi – uglavnom za namještaj, vijčanu robu, donatorske pakete. Imali smo ponudu da radimo za IKEA-u, ali s obzirom na to da trenutno imamo kupce sa kojima smo dogovorili saradnju još na samom početku i da nemamo adekvatnu mašinu za kutije za IKEA-u, jer su specifične, taj poziv smo morali odložiti do daljneg.
Imala je, kaže, sreću da pronađe kvalitetnog dobavljača sirovine, “koji zaista ima sve kvalitete kartona te dostupnost količina u svakom trenutku”.

– Kartonska ambalaža je sve razvijenija u svim granama industrije. To raste svaki dan. Doći će se do nivoa da ćemo sve morati pakovati u kartonsku amblažu. Konkretno, ukoliko naša poslovna godina bude uspješna, strateški cilj nam je raditi PVC ambalažu od 100% biorazgradivog repromaterijala. To jeste skuplje i biće teško plasirati na naše tržište, ali imam veliku nadu i vjeru u to. To, do sada, ne radi niko u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je naš grad potpisao memorandum sa Kinom, valjda će nas pronaći neki njihov investitor – optimistično kaže Tufekčić.
Do kraja godine planiraju uvesti određene standarde u proizvodnji. Zakonski, ispunjavaju sve obaveze kako bi obavljali ovu djelatnost. Ono što je dodatno potrebno je da građani BiH razviju svijest o važnosti ekološke ambalaže.
– Osim što težimo velikom cilju – proizvodnji PVC ambalaže koja bi bila potpuno biorazgradiva- želja nam je da budemo prvi u proizvodnji kartonske ambalaže i da postane prepoznatljiva.
Njeni prijatelji imaju firmu koja se bavi reciklažom i otpadom, pa su uvezali poslovanje što rezultira time da Gree Pack ima 0 otpada.


– Što se tiče saradnji na domaćem terenu, ide malo teže jer nisam imala čast da me neko pogleda u tom trenutku i malo usmjeri u kojem pravcu da idem. Sama sam odlučila čime se moja firma želi baviti i od samog početka jedinu pomoć imam od supruga koji takođe radi sa mnom. Ali, za saradnju iz drugih zemalja nismo imali upita, mada bismo zaista voljeli – zaključila je Amelina Tufekčić za eKapiju.

Previous Građani BPK Goražde 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida
Next Premijer Novalić sa učesnicima Marša mira stigao u Potočare

You might also like

NAŠI LJUDI

Ovaj Bosanac najbogatiji je stanovnik Hrvatske!

Mate Rimac postao je najbogatiji čovjek u Hrvatskoj nakon što su u njegovu kompaniju ušli Hyundai i Kia, piše Index.hr. Ekonomista Ivica Brkljača izračunao je, prema informacijama o vlasničkoj strukturi

Ekonomija/Biznis

Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

Violeta grupa u prošloj je godini ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje Violetinih proizvoda prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine,

MADE IN BOSNIA-387

Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto

Željezara Ilijaš u protekom je periodu investirala više od milion eura u instalaciju nove ljevačke linije i unapređenje tehnološkog parka. U toku su završni radovi, a početak proizvodnje planiran je