HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa group“ iz Tešnja uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka. To je u intervjuu od prije nekoliko dana izjavio vlasnik kompanije Izudin Ahmetlić.

Prema Ahmetlićevim riječima, na području Lušci Palanke udaljene dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u toku je izgradnja osamnaest štalskih objekata kapaciteta preko pet hiljada grla, u kojima će se obavljati uzgoj krupnih grla za potrebe mesne industrije.

Radi se o jednoj od najznačajnijih razvojnih investicija na ovim prostorima u proteklom periodu.

„Hifa group“ je prije dvije godine kupila Zemljoradničku zadrugu „Poljoprom“, koja se dugo godina nalazila u stečaju, te je na taj način ova tešanjska kompanija postala vlasnik oko 12 hiljada dunuma zemljišta, kao i velikog broja poljoprivrednih objekata koji su bili u vlasništvu pomenute zadruge.

Ova investicija bi trebala biti snažan stimulans razvoju poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, a sem toga očekuje se i otvaranje značajnog broja radnih mjesta te uspostavljanje kooperantskih odnosa s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Investitor se kupovinom „Poljoproma“ obavezao na ulaganja u iznosu od pet miliona maraka, ali su najavljana ulaganja zapravo pet puta veća – prenosi biznisinfo.

Previous Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli
Next Svjetski uspjeh fojničke kompanije MS&WOOD na Međunarodnom sajmu u Kelnu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ugalj umjesto gasa – Njemačka se vraća termoelektranama; zemlja na pragu recesije

Rusija nastavlja da smanjuje isporuke gasa, navodno zbog turbine koja nedostaje. Njemačka vlada stoga nalaže duže korišćenje termoelektrana na ugalj. „Turbina je tu, može da se isporuči, samo neko mora

MADE IN BOSNIA-387

Firma Boha iz Zenice preorjentisala proizvodnju: Počeli raditi zaštitne maske, u planu izrada i odijela

Bosna i Hercegovina, kao i cijeli svijet, već duže vrijeme su pogođeni pandemijom korona virusa zbog čega su mnoge firme koje zbog toga već snose teške posljedice, a kako bi

Ekonomija/Biznis

U Skenderiji otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio”

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio” koji će trajati do 17. marta, javlja ONASA.   Drvna industrija