HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa group“ iz Tešnja uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka. To je u intervjuu od prije nekoliko dana izjavio vlasnik kompanije Izudin Ahmetlić.

Prema Ahmetlićevim riječima, na području Lušci Palanke udaljene dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u toku je izgradnja osamnaest štalskih objekata kapaciteta preko pet hiljada grla, u kojima će se obavljati uzgoj krupnih grla za potrebe mesne industrije.

Radi se o jednoj od najznačajnijih razvojnih investicija na ovim prostorima u proteklom periodu.

„Hifa group“ je prije dvije godine kupila Zemljoradničku zadrugu „Poljoprom“, koja se dugo godina nalazila u stečaju, te je na taj način ova tešanjska kompanija postala vlasnik oko 12 hiljada dunuma zemljišta, kao i velikog broja poljoprivrednih objekata koji su bili u vlasništvu pomenute zadruge.

Ova investicija bi trebala biti snažan stimulans razvoju poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, a sem toga očekuje se i otvaranje značajnog broja radnih mjesta te uspostavljanje kooperantskih odnosa s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Investitor se kupovinom „Poljoproma“ obavezao na ulaganja u iznosu od pet miliona maraka, ali su najavljana ulaganja zapravo pet puta veća – prenosi biznisinfo.

Previous Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli
Next Svjetski uspjeh fojničke kompanije MS&WOOD na Međunarodnom sajmu u Kelnu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Preduzeće iz Bos. Krupe proizvodi kabine za svjetsko tržište, imaju 290 zaposlenih

  Preduzeće “Krupa kabine” iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Evropske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina lani izvezla struje u vrijednosti 830 miliona BAM

Bosna i Hercegovina je izvezla električne energije u 2021. godini u vrijednosti 830,0 miliona KM, što je historijski gledano najbolji izvozni rezultat, izvještava Indikator.ba. Izvoz električne energije, prema podacima Agencije

Ekonomija/Biznis

Norvežani o kamp prikolicama Derubis: Inovacija iz Bosne – ‘Svemirski karavan’

Norveški magazin Bobil og Caravan u svom decembarskom izdanju piše o kompaniji Derubis i njihovim kamp prikolicama. U tišini, Denis Kraljević je razvio heroja, novi koncept karavana sa karoserijom automobila od poliestera