Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini

Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini

Kompanija Hifa-Oil 2020. godine odlučila se na preuzimanje prijedorskog „Energopetrola“ i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Prije kupovine ovi terminali nisu korišteni te nikad ranije nisu stavljeni u funkciju. U prijedorski terminal bilo je neophodno investirati kako bi se u potpunosti osavremenio i osposobio za rad.

Planovi kompanije Hifa-Oil bili su da se u ovaj terminal investiraju značajna finansijska sredstva kako je već ranije slično urađeno i s terminalom u Zenici. Terminal u Prijedoru ima veće kapacitete te je njegov ukupan kapacitet 18.000m3. Svojom lokacijom i kapacitetima ovaj terminal može da postane ozbiljna energetska tačka i van granica naše zemlje što su planovi kompanije Hifa-Oil koja ima namjeru da ga pretvori u jedan od najsavremnijih u regiji.

Investicije su otpočele odmah nakon kupovine te su u posljednje vrijeme intenzivirane, a obnovljeni su i željenički kolosijeci koji se nalaze u sklopu terminala.

 „Procjene su da smo u budućnosti uz ravnomjerno korištenje ostalih vrsta transporta naftnih derivata sve bliže transportu željeznicama i smatram da terminale koje imamo treba polako pripremati i stavljati u funkciju”, smatra Izudin Ahmetlić, predsjednik uprave Hifa-Oil Grupacije.

Vrijednost investicija samo u prvom nivou je oko 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće. Kompanija Hifa-Oil kroz ove investicije razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima od preko 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i Terminal u Vogošći i Sarajevu.

Previous Više Palestinaca ubijeno u racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, ubijen i farmer u Gazi
Next Uspon desničara u Zapadnoj Evropi, u Njemačkoj porast zločina iz mržnje protiv muslimana

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prva četiri mjeseca 2018. – Izvoz u zemlje EU 13,3 posto veći nego u istom periodu lani

  Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu od januara do aprila iznosio je tri milijarde 765 miliona KM što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017.

MADE IN BOSNIA-387

Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije

Nedžad Uzejrović prije 11 godina vratio se u Koraj gdje živi sa svojom suprugom. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, najviše voćarstvom. Njegovo voće jedno je od najkvalitetnijih u ovom povratničkom mjestu,

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH kreće u novi postupak traženja strateškog partnera za istraživanje nafte i plina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao ugovornom organu, dala saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke usluga putem otvorenog postupka za izbor pravne