I naša zemlja se nudila: VW proizvodnju Passata seli u Tursku ili Slovačku?

I naša zemlja se nudila: VW proizvodnju Passata seli u Tursku ili Slovačku?

Njemačka kompanija Volkswagen zamrznula je planove za izgradnju tvornice u Turskoj, ali tek treba odlučiti gdje će graditi nove pogone za proizvodnju automobila srednje veličine u Evropi “, piše specijalizirani njemački časopis Automotive News, prenosi Indikator.

Kompanija će se možda odlučiti da će proizvoditi Passat model u Slovačkoj, umjesto u Turskoj, kažu izvori iz VW-a.

Volkswagensov nadzorni odbor trebao bi se sastati ove sedmice kako bi odlučio hoće li nastaviti s planiranom investicijom. Zabrinutost je zamrznula planove ulaganja u Turskoj usljed međunarodnih kritika vojne operacije koju je turska vojska pokrenula u Siriji, podsjeća novina.

Volkswagen planira pokrenuti novu tvornicu do oktobra 2022. godine, kada će operacije u njemačkom gradu Emdenu, gdje se trenutno proizvodi Pasat, biti preusmjerene na električne automobile.

Jedna od mogućnosti koja se razmatra je prijenos Pasatove proizvodnje u tvornicu u Bratislavi, Slovačka. Ovdje se već proizvode Volkswagen Touareg, Audi Q7, VW Up, Seat Mii i Skoda Citigo.

Slovačka je zemlja u kojoj se proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika – u tom je sektoru zaposleno oko 300.000 ljudi.

Izvorno je Volkswagenova tvornica trebala biti izgrađena u Manisi, 40 km sjeveroistočno od Izmira, na zapadnoj obali Turske.

Prilog FTV-a o mogućnosti gradnje fabrike VW-a u Bosni i Hercegovini:

BiH ušla u pregovore s Volkswagenom

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je ušla u pregovore s njemačkim proizvođačem automobila Volkswagenom, koji je ranije stopirao najavljenu gradnju tvrtke u Turskoj. Ima li naša zemlja šansu da ponovno bude konkurent u svjetskoj automobilskoj industriji, kao prije više od 30 godina kada je Tvornica automobila Sarajevo proizvodila najmodernija vozila za svjetsko tržište.Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/292451

Gepostet von federalna.ba am Sonntag, 27. Oktober 2019
Previous Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“
Next 1. novembra počinje gradnja Bloka 7 TE Tuzla (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Operativna dobit ŽFBiH u 2019. godini rekordnih 22.729.510,00 KM

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini iznosi 22.729.510,00  KM, dok je u 2018. godini iznosila 19.027.649,00 KM.

MADE IN BOSNIA-387

Prevent obara rekorde: Svaki četrvrti automobil proizveden u Evropi ima Preventov dio koji je napravljen u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini dizajniramo interijer za luksuzne jahte koje proizvodi naša druga članica, kompanija Salona u Splitu Predsjednik Uprave Prevent BH, Haris Rahman, govorio je o kontinuiranom rastu poslovanja Prevent

Ekonomija/Biznis

Održan 6. Forum službi zapošljavanja: Podržano pokretanje više od 100 biznisa

  U organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, u ponedjeljak u Sarajevu je održan 6. Forum službi zapošljavanja.