“Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

“Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

Svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije i lider među preduzećima namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, kompanija „Igman“ d.d. Konjic, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2019. godine izvanredne rezultate poslovanja, piše portal Poslovne Novine.

Ova vrhunska kompanija, koja 99 posto svoje proizvodnje plasira na inozemna tržišta, postigla je u prvom polugodištu 2019. godine prihod od 57,6 miliona KM, što je 17 posto više u odnosu na isti period 2018. godine. Takođe, polugodišnji iznos dobiti u 2019. veći je za 9 posto u odnosu na isti period 2018.

Stalni rast prihoda tokom posljednjih nekoliko godina karakterističan je za ovu kompaniju i prema riječima Đahida Muratbegovića, direktora „Igman“d.d. Konjic, u 2018. godini dosegli su iznos od oko 120 miliona KM.

„Igman“ jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih brendova

“Rast prihoda pratio je i broj zaposlenih, tako da u Igmanu danas radi 1.255 radnika. Prosječna plata u kompaniji je na nivou prosječne plate u Federaciji BiH. U posljednje četiri godine iz vlastitih sredstava investirali smo više od 20 miliona KM u kompaniju i u našim kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravamo zadržati isti kurs“, kazao je Muratbegović.

Municija se u „Igman“ d.d. Konjic proizvodi već skoro sedam decenija, tačnije od 1950. godine, kada je donesena odluka o osnivanju vojne fabrike “Igman”.

Danas je kompanija orijentisana ka inozemnim tržištima na koja plasira 99% svoje proizvodnje.

“Visoki sigurnosni standardi i industrijski kvalitet proizvodnje municije ‘Igmana’ prepoznat je u više od 50 zemalja svijeta i na pet kontinenata. Činjenica da smo u samom svjetskom vrhu kada je riječ o proizvodnji municije malog kalibra – 9 mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, dovoljan je pokazatelj da se o Igman-u može govoriti kao o jednom od najuspješnijih bh. brendova“, ističe Muratbegović.

Istovremena proizvodnja municije po ruskoj i NATO varijanti

Ključni faktor uspješnog poslovanja kompanije „Igman“ i reputacije koju uživa na globalnom tržištu je mogućnost fabrike da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti.

„Tu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. Proizvodi sa specijalnim zrnima AP, API, APIT, Solid je nešto po čemu se razlikujemo od ostalih kompanija iz naše branše“, tvrdi Muratbegović.

Poslovni pokazatelji govore u prilog tome da je “Igman” lider među kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini i da se nalazi među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Biti prepoznatljiv po kvalitetu proizvoda, poslovati s dobitkom, stalno modernizovati resurse, imati zadovoljne kupce, vlasnike i uposlenike, načela su politike kvaliteta kompanije.

„Zahvaljući tome, kapaciteti u posljednjih 7 godina su iskorišteni 100%, kao i kapaciteti za naredni period. Naša strategija se temelji na razvoju, proizvodnji i distribuciji kvalitetnih proizvoda u skladu sa standardima koji se primjenjuju u namjenskoj industriji“, kazao je Muratbegović.

Investicija u novi pogon 14 milona KM

Misija Kompanije je, kako navodi Muratbegović, odgovoriti zahtjevima globalnog tržišta vojne industrije kroz razvoj vlastitog asortimana proizvoda vrhunskog kvaliteta, ulaganje u savremene proizvodne kapacitete i stalna usavršavanja kadrova.

„Važno je istaći da smo krajem 2018. uspješno usvojili nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007.“, dodao je Muratbegović.

Kad su u pitanju investicije, „Igman“ ulaže značajna sredstva u proizvodnju, kako bi bili u stanju ispuniti sve zahtjeve svojih kupaca.

Za 69. godišnjicu fabrike, u martu 2019. godine u rad su pustili pogon za proizvodnju pištoljske municije.

„Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje. Također, značajnije investicije u poslovnoj 2018/19. ogledaju se u renoviranim proizvodnim pogonima, modernizovanim opitnim poligonom i laboratorijom, izgrađenim novim magacinom repromaterijala, ugrađenim prečistačem otpadnih voda, te
investicijama vezanim za provedbu zakonskih mjere zaštite na radu i protupožarne zaštite“, kaže Muratbegović.

“100 najvećih” – recept uspješnog poslovanja Igman-a

“Biti rangiran među 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini dokazuje da ‘Igman’ ima recept uspješnog poslovanja. Menadžement Igman-a, u dogovoru s većinskim vlasnikom Vladom Federacije BiH, iz godine u godinu najveći dio sredstava iz dobiti investira u kompaniju i rezultati su vidljivi. Također, naći se na listi najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini uspjeh je za cijeli kolektiv i to je još jedan motiv za predaniji rad. Mnoge privredne grane su direktno i indirektno naslonjene na vojnu industriju  ‘Igman’ kao vodeća kompanija u sektoru ostaje posvećena razvoju poslovnog ambijenta u zemlji“, istakao je Muratbegović.

Previous Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most - Integral Inženjering iz Laktaša!
Next Pokrivenost uvoza izvozom s Austrijom dostigla 155 posto!

You might also like

NAŠI DANI

Premijer Novalić najavio dva fonda od ukupno milijardu BAM za pomoć privredi

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je danas formiranje dva fonda ukupne vrijednosti milijardu konvertibilnih maraka, koji će biti namijenjeni za pomoć privredi u saniranju posljedica globalne pandemije novog koronavirusa, prenosi

MADE IN BOSNIA-387

Inženjeri iz Gradačca konstruisali prvi bosanski respirator

Inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruisali su prvi bosanskohercegovački respirator. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba. potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela

Ekonomija/Biznis

U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

  Ukupan obim razmjene metalske i elektroindustrije Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosio je gotovo deset milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni