“Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

“Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

Svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije i lider među preduzećima namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, kompanija „Igman“ d.d. Konjic, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2019. godine izvanredne rezultate poslovanja, piše portal Poslovne Novine.

Ova vrhunska kompanija, koja 99 posto svoje proizvodnje plasira na inozemna tržišta, postigla je u prvom polugodištu 2019. godine prihod od 57,6 miliona KM, što je 17 posto više u odnosu na isti period 2018. godine. Takođe, polugodišnji iznos dobiti u 2019. veći je za 9 posto u odnosu na isti period 2018.

Stalni rast prihoda tokom posljednjih nekoliko godina karakterističan je za ovu kompaniju i prema riječima Đahida Muratbegovića, direktora „Igman“d.d. Konjic, u 2018. godini dosegli su iznos od oko 120 miliona KM.

„Igman“ jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih brendova

“Rast prihoda pratio je i broj zaposlenih, tako da u Igmanu danas radi 1.255 radnika. Prosječna plata u kompaniji je na nivou prosječne plate u Federaciji BiH. U posljednje četiri godine iz vlastitih sredstava investirali smo više od 20 miliona KM u kompaniju i u našim kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravamo zadržati isti kurs“, kazao je Muratbegović.

Municija se u „Igman“ d.d. Konjic proizvodi već skoro sedam decenija, tačnije od 1950. godine, kada je donesena odluka o osnivanju vojne fabrike “Igman”.

Danas je kompanija orijentisana ka inozemnim tržištima na koja plasira 99% svoje proizvodnje.

“Visoki sigurnosni standardi i industrijski kvalitet proizvodnje municije ‘Igmana’ prepoznat je u više od 50 zemalja svijeta i na pet kontinenata. Činjenica da smo u samom svjetskom vrhu kada je riječ o proizvodnji municije malog kalibra – 9 mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, dovoljan je pokazatelj da se o Igman-u može govoriti kao o jednom od najuspješnijih bh. brendova“, ističe Muratbegović.

Istovremena proizvodnja municije po ruskoj i NATO varijanti

Ključni faktor uspješnog poslovanja kompanije „Igman“ i reputacije koju uživa na globalnom tržištu je mogućnost fabrike da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti.

„Tu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. Proizvodi sa specijalnim zrnima AP, API, APIT, Solid je nešto po čemu se razlikujemo od ostalih kompanija iz naše branše“, tvrdi Muratbegović.

Poslovni pokazatelji govore u prilog tome da je “Igman” lider među kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini i da se nalazi među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Biti prepoznatljiv po kvalitetu proizvoda, poslovati s dobitkom, stalno modernizovati resurse, imati zadovoljne kupce, vlasnike i uposlenike, načela su politike kvaliteta kompanije.

„Zahvaljući tome, kapaciteti u posljednjih 7 godina su iskorišteni 100%, kao i kapaciteti za naredni period. Naša strategija se temelji na razvoju, proizvodnji i distribuciji kvalitetnih proizvoda u skladu sa standardima koji se primjenjuju u namjenskoj industriji“, kazao je Muratbegović.

Investicija u novi pogon 14 milona KM

Misija Kompanije je, kako navodi Muratbegović, odgovoriti zahtjevima globalnog tržišta vojne industrije kroz razvoj vlastitog asortimana proizvoda vrhunskog kvaliteta, ulaganje u savremene proizvodne kapacitete i stalna usavršavanja kadrova.

„Važno je istaći da smo krajem 2018. uspješno usvojili nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007.“, dodao je Muratbegović.

Kad su u pitanju investicije, „Igman“ ulaže značajna sredstva u proizvodnju, kako bi bili u stanju ispuniti sve zahtjeve svojih kupaca.

Za 69. godišnjicu fabrike, u martu 2019. godine u rad su pustili pogon za proizvodnju pištoljske municije.

„Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje. Također, značajnije investicije u poslovnoj 2018/19. ogledaju se u renoviranim proizvodnim pogonima, modernizovanim opitnim poligonom i laboratorijom, izgrađenim novim magacinom repromaterijala, ugrađenim prečistačem otpadnih voda, te
investicijama vezanim za provedbu zakonskih mjere zaštite na radu i protupožarne zaštite“, kaže Muratbegović.

“100 najvećih” – recept uspješnog poslovanja Igman-a

“Biti rangiran među 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini dokazuje da ‘Igman’ ima recept uspješnog poslovanja. Menadžement Igman-a, u dogovoru s većinskim vlasnikom Vladom Federacije BiH, iz godine u godinu najveći dio sredstava iz dobiti investira u kompaniju i rezultati su vidljivi. Također, naći se na listi najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini uspjeh je za cijeli kolektiv i to je još jedan motiv za predaniji rad. Mnoge privredne grane su direktno i indirektno naslonjene na vojnu industriju  ‘Igman’ kao vodeća kompanija u sektoru ostaje posvećena razvoju poslovnog ambijenta u zemlji“, istakao je Muratbegović.

Previous Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most - Integral Inženjering iz Laktaša!
Next Pokrivenost uvoza izvozom s Austrijom dostigla 155 posto!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija Brajlović otvorila bosansku pekaru somuna u Beču

Kompanija Brajlović GmbH Vienna je otvorila bosansku pekaru za proizvodnju somuna koja se nalazi u Beču. Tako će se od sada, uz mesne prerađevine koje proizvodi Brajlović fabrika, u Beču

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koristan izum bosanskih studenata: ‘Knowlead’ – društvena mreža za učenje i razmjenu znanja

Projekt Knowlead omogućava besplatnu vršnjačku razmjenu znanja, čiji korisnici istovremeno i uče i podučavaju. U Sarajevu će 20. februara biti lansirana prva beta verzija Knowleada, platforme za vršnjačku razmjenu znanja,

MADE IN BOSNIA-387

Emir Hadžijusufović brine o hiljadu sadnica ruža – proširio i paletu proizvoda

Emir Hadžijusufović prije nešto više od godinu dana je počeo sa proizvodnjom i prodajom sirupa od ruže. Reakcije su bile fantastične, pa je proširio plantažu na hiljadu sadnica ruže sorte