Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

 

Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde  povećan je sa  91,8  na  95,1 u 2017. godini  navodi se u  Izvještaju o  razvoju koji je  sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja BPK Goražde za prošlu godinu, usvojila kantonalna Vlada.

Premijer BPK Goražde Emir Oković rekao je Feni da su u izradi ovog izvještaja korišteni podaci Federalnog zavoda za statistiku, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kao i podaci resornih ministarstava i ostalih nadležnih institucija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

-Taj indeks se izračunava u odnosu na porast broja zaposlenih, smanjenje nezaposlenosti, rast industrijske proizvodnje i ulaganja u određene projekte i infrastrukturu. To je, zaista, jedan ohrabrujući podatak i u odnosu na ciljnu cifru koju smo precizirali samom Strategijom razvoja kantona, možemo reći da smo se primakli istoj, što znači da smo, prije svega, realno planirali, odnosno postavili strateške ciljeve koje je usvojila i Skupština kantona – pojasnio je Oković.

Izvještaj uključuje i podatke o programima i projektima koji su realizirani putem resornih ministarstava i lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosi oko 35 miliona KM. Značajan dio tih sredstava ostvaren je posredstvom viših nivoa vlasti i odnosi se na projekte u pet oblasti.

-To je oblast zaštite od poplava, odnosno izgradnja obaloutvrda u lokalnim zajednicama, tu su i projekti i programi vezani za stambeno zbrinjavanje i izgradnju novih zgrada, zatim programi poticaja koji se ostvaruju sa viših i nižih nivoa vlasti i, naravno, projekti infrastrukture i projekti vezani za projektovanje, jer znamo da oni povlače značajna sredstva – kazao je premijer BPK.

Ocjenjuje da je usvojeni izvještaj pokazatelj pozitivnih trendova koje treba nastaviti, a u fokusu je daljnji rast zaposlenosti.

-Najvažniji cilj je povećanje zaposlenosti. On je predviđen na nivou od 2,2 posto godišnje i to je u zadnjih deset godina cilj koji se ostvaruje u ovom kantonu, a nezaposlenost je, možemo slobodno reći, u istom periodu smanjena za gotovo jednu četvrtinu. Postoje određeni programi i projekti koji još nisu pokrenuti i koji su projicirani na 2019. i 2020. godinu. Na većini programa i projekata predviđenih samom Strategijom aktivnosti se dešavaju, neki su i okončani, tako da, u svakom slučaju, mi imamo jedan alat koji nam pokazuje pravce u odnosu na koje se mi referišemo – istakao je Oković.

Napominje da novi razvojni period donosi i nove izazove. U tom smislu naglašava generalni problem BIH i zemalja u okruženju koji se tiče pitanja demografskih politika, na što ukazuje i ovaj izvještaj.

-To je apsolutno tema kojoj se treba veoma posvetiti. Cilj je zadržavanje i povećanje broja stanovnika, a to će biti i najveći izazov u periodu koji dolazi, za sve strukture vlasti – zaključuje premijer BPK Goražde.

Previous Džejna Suljević, pravnica sa prosjekom ocjena 10!
Next Prof. Redžić o bosanskom ljiljanu: Ponos bosanskih planina - Lilium bosniacum (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nakon istraživanja dragocjenih metala u Varešu: Utrostručena vrijednost australijske kompanije

  Kompanija Adriatic Metals nastavila je sa istraživanjem dragocjenih metala u Varešu i došla do najboljih rezultata do sada, objavio je danas australijski list The West Australian, prenosi BiznisInfo. – Adriatic Metals

Ekonomija/Biznis

Širenje domaćeg trgovačkog lanca: TC Belamionix danas otvoren i u Kalesiji

  TC Belamionix jedan je od vodećih trgovačkih lanaca na bosanskohercegovačkom tržištu. Tržni centar je osnovan 1996. godine,  ima 62 poslovnice,  1000 uposlenih  i preko 30. 000 artikala, piše ntv.ba. Nova

Ekonomija/Biznis

Po povratku iz Holandije osnovao kompaniju koja se bavi online prodajom

Alen Avdić, nakon pet godina u sektoru investicionog bankarstva u Holandiji, a zatim i rada za kompanije koje se bave online prodajom na evropskom tržištu, odlučio da je vrijeme da