Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

 

Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde  povećan je sa  91,8  na  95,1 u 2017. godini  navodi se u  Izvještaju o  razvoju koji je  sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja BPK Goražde za prošlu godinu, usvojila kantonalna Vlada.

Premijer BPK Goražde Emir Oković rekao je Feni da su u izradi ovog izvještaja korišteni podaci Federalnog zavoda za statistiku, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kao i podaci resornih ministarstava i ostalih nadležnih institucija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

-Taj indeks se izračunava u odnosu na porast broja zaposlenih, smanjenje nezaposlenosti, rast industrijske proizvodnje i ulaganja u određene projekte i infrastrukturu. To je, zaista, jedan ohrabrujući podatak i u odnosu na ciljnu cifru koju smo precizirali samom Strategijom razvoja kantona, možemo reći da smo se primakli istoj, što znači da smo, prije svega, realno planirali, odnosno postavili strateške ciljeve koje je usvojila i Skupština kantona – pojasnio je Oković.

Izvještaj uključuje i podatke o programima i projektima koji su realizirani putem resornih ministarstava i lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosi oko 35 miliona KM. Značajan dio tih sredstava ostvaren je posredstvom viših nivoa vlasti i odnosi se na projekte u pet oblasti.

-To je oblast zaštite od poplava, odnosno izgradnja obaloutvrda u lokalnim zajednicama, tu su i projekti i programi vezani za stambeno zbrinjavanje i izgradnju novih zgrada, zatim programi poticaja koji se ostvaruju sa viših i nižih nivoa vlasti i, naravno, projekti infrastrukture i projekti vezani za projektovanje, jer znamo da oni povlače značajna sredstva – kazao je premijer BPK.

Ocjenjuje da je usvojeni izvještaj pokazatelj pozitivnih trendova koje treba nastaviti, a u fokusu je daljnji rast zaposlenosti.

-Najvažniji cilj je povećanje zaposlenosti. On je predviđen na nivou od 2,2 posto godišnje i to je u zadnjih deset godina cilj koji se ostvaruje u ovom kantonu, a nezaposlenost je, možemo slobodno reći, u istom periodu smanjena za gotovo jednu četvrtinu. Postoje određeni programi i projekti koji još nisu pokrenuti i koji su projicirani na 2019. i 2020. godinu. Na većini programa i projekata predviđenih samom Strategijom aktivnosti se dešavaju, neki su i okončani, tako da, u svakom slučaju, mi imamo jedan alat koji nam pokazuje pravce u odnosu na koje se mi referišemo – istakao je Oković.

Napominje da novi razvojni period donosi i nove izazove. U tom smislu naglašava generalni problem BIH i zemalja u okruženju koji se tiče pitanja demografskih politika, na što ukazuje i ovaj izvještaj.

-To je apsolutno tema kojoj se treba veoma posvetiti. Cilj je zadržavanje i povećanje broja stanovnika, a to će biti i najveći izazov u periodu koji dolazi, za sve strukture vlasti – zaključuje premijer BPK Goražde.

Previous Džejna Suljević, pravnica sa prosjekom ocjena 10!
Next Prof. Redžić o bosanskom ljiljanu: Ponos bosanskih planina - Lilium bosniacum (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uvoz i izvoz roba iz Bosne i Hercegovine obavlja se normalno

Svi poslovni procesi u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) provode se potpuno normalno i bez bilo kakvog prekida ili zastoja. Iz UIO preciziraju da sve carinske ispotave u Bosni Hercegovini

Ekonomija/Biznis

Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Sve je spremno da naša država konačno preuzme potpunu kontrolu nad bosanskohercegovačkim nebom, a to će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć. Kaže ovo u

Ekonomija/Biznis

Bihać – uskoro flaširanje i prodaja vode s izvorišta Ostrovica

U Bihaću je jučer organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu, Bihać u količini od 10.00 1/s, radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje