Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

 

Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća je za 3,8 posto, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano po industrijskim granama, odnosno područjima, kako je kazao pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Hajrudin Alić, najveći rast zabilježen je oblasti vađenja ruda i kamena 9,8 posto, u prerađivačkoj industriji je iznosio 4,6 posto, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom zabilježen pad od 1,9 posto.

Proizvodnja je povećana u oblastima vađenje ugljena i lignita 10,4 posto, hemikalija i hemijskih proizvoda 6,5 posto, baznih metala za 4,1 posto, te gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme  za 10 posto.

Pad industrijske proizvodnje zabilježen je u proizvodnji prehrambenih proizvoda 1,4 posto, te  proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom 1,9 posto.

Alić je dodao da je industrijski rast u Federaciji BiH iznosio 11,6 posto u periodu od 2011. do 2017. godine, a prema granama industrijske proizvodnje najveći procenat bilježi prerađivačka industrija 20,4 posto. Napomenuo da je ovaj indeks obima industrijske proizvodnje računat na osnovu bazne 2010. godine.

– Ukupna vrijednost prodaje industrijskih proizvoda po područjima u 2016. godini iznosi osam milijardi i 879 miliona KM, a najveće je učešće prerađivačke industrije koja je ostvarila šest milijardi i 807 miliona KM – navo je Alić.

Što se tiče vrijednosti proizvodnje i prodaje industrijskih proizvoda proizvedenih na teritoriji Federacije BiH, posmatrano po kantonima, u 2016. godini najveće učešće je imao Tuzlanski kanton 26,4 posto, zatim Zeničko-dobojski 23,3 posto, te Kanton Sarajevo 13,8 posto.

Vrijednost prodaje industrijskih proizvoda proizvedenih na teritoriji Bosne i Hercegovine u 2016. godini, po podacima Agencije za statistiku BiH, kako je naveo Alić, iznosila je 14 milijardi i 408 miliona KM. Od toga se na Federaciju BiH odnosi  61,6 posto, Republiku Srpsku 35,4 posto, te Brčko distrikt Bosne i Hercegovine tri posto.

 

Previous Menalo: Nadam se da ću dobrim igrama u klubu ponovo zaslužiti poziv u nacionalni tim
Next Bosanska jela na unikatnim ručno rađenim magnetima

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Kaknju će posao dobiti svi prijavljeni na javni poziv radi sticanja prvog radnog iskustva!

Tokom provedbe procedure javnog poziva zabilježen je presedan. Naime, kakanjski poslodavci su tražili čak 87 nezaposlenih osoba radi angažmana, a Općina Kakanj je mogla finansirati tu brojku, ali je broj

Ekonomija/Biznis

Općina Novo Sarajevo bogatija je za 23 nove firme (Video)

  Općina Novo Sarajevo bogatija je za 23 nove firme. Riječ je o startup-ovima, a osobe koje su aplicirale za dodjelu poticaja pokreule su biznis iz različitih oblasti, poput IT-sektora,

Ekonomija/Biznis

Amir Jatić iz Kozluka – nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis i u Bosni

  Amir Jatić je kao maloljetnik prognan iz Kozluka kod Zvornika odakle je zajedno s porodicom otišao u Holandiju. U Den Boschu je završio srednju školu, a potom studij mašinstva