Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

 

Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća je za 3,8 posto, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano po industrijskim granama, odnosno područjima, kako je kazao pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Hajrudin Alić, najveći rast zabilježen je oblasti vađenja ruda i kamena 9,8 posto, u prerađivačkoj industriji je iznosio 4,6 posto, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom zabilježen pad od 1,9 posto.

Proizvodnja je povećana u oblastima vađenje ugljena i lignita 10,4 posto, hemikalija i hemijskih proizvoda 6,5 posto, baznih metala za 4,1 posto, te gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme  za 10 posto.

Pad industrijske proizvodnje zabilježen je u proizvodnji prehrambenih proizvoda 1,4 posto, te  proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom 1,9 posto.

Alić je dodao da je industrijski rast u Federaciji BiH iznosio 11,6 posto u periodu od 2011. do 2017. godine, a prema granama industrijske proizvodnje najveći procenat bilježi prerađivačka industrija 20,4 posto. Napomenuo da je ovaj indeks obima industrijske proizvodnje računat na osnovu bazne 2010. godine.

– Ukupna vrijednost prodaje industrijskih proizvoda po područjima u 2016. godini iznosi osam milijardi i 879 miliona KM, a najveće je učešće prerađivačke industrije koja je ostvarila šest milijardi i 807 miliona KM – navo je Alić.

Što se tiče vrijednosti proizvodnje i prodaje industrijskih proizvoda proizvedenih na teritoriji Federacije BiH, posmatrano po kantonima, u 2016. godini najveće učešće je imao Tuzlanski kanton 26,4 posto, zatim Zeničko-dobojski 23,3 posto, te Kanton Sarajevo 13,8 posto.

Vrijednost prodaje industrijskih proizvoda proizvedenih na teritoriji Bosne i Hercegovine u 2016. godini, po podacima Agencije za statistiku BiH, kako je naveo Alić, iznosila je 14 milijardi i 408 miliona KM. Od toga se na Federaciju BiH odnosi  61,6 posto, Republiku Srpsku 35,4 posto, te Brčko distrikt Bosne i Hercegovine tri posto.

 

Previous Menalo: Nadam se da ću dobrim igrama u klubu ponovo zaslužiti poziv u nacionalni tim
Next Bosanska jela na unikatnim ručno rađenim magnetima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hifa Oil – prva domaća kompanija koja je sa maloprodajom izašla na inostrano tržište

  Otvaranjem svog prvog maloprodajnog objekta u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, Hifa Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, postaje prva domaća kompanija koja

Ekonomija/Biznis

Uspjeh domaće vojne industrije: Proizvedena prva bosanska haubica

“Bratstvo” Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155

Ekonomija/Biznis

Impozantni rezultati gornjovakufskog rudnika uglja u 2018

  Plan proizvodnje uglja za 2018. u Zavisnom društvu Rudnik uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje bit će prebačen za petnaest posto, a pretpostavke su da će se realizirati s 290.000 tona