Intenziviranje arapskih investicija u BiH: Stotine miliona u turizam, poljoprivredu, nauku, Srebrenicu…

Intenziviranje arapskih investicija u BiH: Stotine miliona u turizam, poljoprivredu, nauku, Srebrenicu…

Posljednjih dana došlo je do pojačanog angažmana arapskih investitora u Bosni i Hercegovini. 

Prije nekoliko dana na Zlatištu (Trebević) iznad Sarajeva otvoren je zabavni park ‘Sunny Land‘.

Zabavnim parkom „Sunny Land“ dominirat će „Alpine coaster“, što bi se moglo prevesti kao bob na šinama. A pored „Alpine coastera“ posjetioci će moći uživati u restoranu u čijem sklopu je i zatvorena igraonica za djecu.

„Vlasnici zabavnog parka su investitori iz Evrope i sa Bliskog istoka, a vrijednost investicije je 15 miliona KM“, kaže Mirza Karić iz firme Dubos koja vodi poslove menadžmenta za šeika Muhameda (Muhamed bin Saqr al-Qasimi) iz Emirata.

U zabavnom parku trenutno je zaposleno 60 ljudi.

Zabavni park projektovao je arhitekta Kenan Hadžović odnosno njegova firma Prodig, a izvođači radova bili su HMI Inžinjering, zatim Marvel i Krivaja metali iz Zavidovića“, kaže Karić navodeći da nije bilo nikakvih problema i da je ostvarena dobra saradnja sa nadležnim ministarstvima u RS-u kao i sa dvije općine u Istočnom Sarajevu.

Nakon otvaranja zabavnog parka „Sunny Land“ šeik Muhamed bin Saqr al Qasimi namjerava olimpijsku planinu Igman staviti na listu stalnih destinacija reprezentacija i sportskih klubova svijeta. On je kupio hotel Feri na Igmanu, a za SB je o svojim planovima rekao: „Namjera mi je i želja da planinu Igman stavim na mapu stalnih destinacija reprezentacija i sportskih klubova koji bi na Igman dolazili radi priprema“.

Ulaganja  Investicijskog fonda Dubai

-Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor Investicijskog fonda Dubai (Investment Corporatiion of Dubai) Mohammed Ibrahim Al Shaibani potpisali su jučer (12.09.) Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i ovog Fonda.

“Dogovor je bio da se do sada ne prezentiraju javnosti mogući interesi sve dok se predstavnici Fonda ne opredijele da li će i pod kojim okolnostima eventualno investirati u KS. Za sada ima pet, šest projekata u kojima su oni pronašli svoj interes. Tu su i Bjelašnica i Jajce kasarna, a krećemo od kompleksa Skenderije u kojoj smo danas potpisali Memorandum o saradnji”, istakao je premijer Konaković.

Investment Corporatiion of Dubai je državni investicioni fond, vlasnik je velikih avio kompanija, luksuznih hotelskih lanaca, te brojnih drugih nekretnina i kompanija, a odnedavno je i vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Kako je istakao Al Shaibani ovo je način da se jednom većom investicijom nastave već započeta ulaganja u našoj zemlji. Uspostavljanje avio linije Sarajevo – Dubai jedna je od direktnih njegovih zasluga.

-Investicioni fond je u svrhu razvoja i investiranja u bosanskohercegovačku poljoprivredu formirao namjenski Fond od 100 miliona eura. Deset miliona već je uloženo u fabriku BOSNAPLOD u Brčkom, direktno i indirektno zaposleno je više stotina ljudi. Nedavnom kupovinom mostarskog HEPOKA Fond potvrđuje ozbiljnost i namjere ulaganja u poljoprivredu, prenosi Indikator.

Potpisivanje dva memoranduma između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj

Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, ministar Vjekoslav Bevanda i generalni direktor i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisat će memorandume sutra (14. 9.) u Sarajevu.

Jednim Memorandumom o razumijevanju bit će osiguran grant u iznosu od 10 miliona dolara za Istraživački institut na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, dok će drugim biti osiguran iznos od milion eura za obnovu 55 kuća u Srebrenici i nabavku poljoprivredne opreme.

(MiruhBosne)

Previous "Sana '95" - Korak do sloma agresora i konačne pobjede bosanske armije
Next Na današnji dan Armija RBiH oslobodila Bosanski Petrovac (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

2017. do sada najbolja poslovna godina za Hifa Oil: Povećali broj zaposlenih za 75 posto

  Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, u protekloj 2017. godini ostvarila je najbolju poslovnu godinu od kako postoji sa zabilježenim rastom po svim segmentima poslovanja, kako

Ekonomija/Biznis

Porast interesa za proizvode Dite

Kampanja koja se raširila društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana Diti osigurala 15 bilborda. Podrška novoj medijskoj kampanji za tuzlansku Fabriku deterdženata Dita dolazi sa svih strana, a proizvodi Dite

Ekonomija/Biznis

Talgo vozovi pun pogodak

  Uvođenjem talgo garnitura “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” bilježe povećanje broja putnika te su u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu imale 58.368 prevezenih putnika više na svim