Izvoz drvnog sektora za 11 mjeseci bio je 757,6 miliona eura. 40,9% od toga odnosi se na izvoz namještaja

Izvoz drvnog sektora za 11 mjeseci bio je 757,6 miliona eura. 40,9% od toga odnosi se na izvoz namještaja

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup bh. proizvođača na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm cologne koji se održava od 14-18. januara 2024. godine u Kelnu, Njemačka.

Na štandu Bosne i Hercegovine izlažu kompanije: ARTING GRADNJA d.o.o. Lukavac, AS NOSTRO d.o.o. Tešanj, BOSNIAN BEECH BOARD d.o.o. Visoko, DRINJAČA d.o.o. Šekovići, LAUREL d.o.o. Prijedor, QUANTUM d.o.o. Sarajevo, te STANDARD d.o.o. Prnjavor.

„Ovo je dvanaesti nastup kompanija na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu imm, a ove godine štand BiH ima istaknutu poziciju u centru hale 7 i okružen je jakim skandinavskim brendovima. Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih zemalja i očekujemo dobre poslovne razgovore s naših izlagačima,“ istakla je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK/STK BiH Lejla Međedović.

Izvoz drvnog sektora Bosne i Hercegovine u periodu I-XI 2023. bio je 757,6 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 305 %.  Izvoz namještaja u istom periodu bio je 310 miliona eura ili 40,9% od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka  je dominantno, najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače namještaja i u periodu I-XI 2023, izvezli smo ukupno 126 miliona eura vrijednosti svih vrsta namještaja, od čega namještaja od drveta u iznosu od 111 miliona eura. Na ovo tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala (58 miliona eura), namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

Pod sloganom “Tradicija za budućnost“, a s ciljem utiranja puta za bosanskohercegovački namještaj na tržištu EU, VTK/STK BiH je za 12 godina izlaganja u Kelnu podržala 90 nastupa firmi u okviru štanda Bosne i Hercegovine.

Previous Namibija osuđuje bivšeg kolonijalnog vladara Njemačku zbog odbrane Izraela u predmetu ICJ za genocid
Next Ako se patriotske snage ne probude iz bunila i čvrsto ne stanu na noge, jednog jutra probudit ćemo se u tuđoj državi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Najtraženija zanimanja u Bosni i Hercegovini u 2022.

U protekle tri godine, tržište rada doživjelo je velike promjene, od oscilacija u ponudi i potražnji do promjene strukture traženih zanimanja i radnog okruženja. Za osobe koje traže posao ili

Ekonomija/Biznis

SDA poziva Parlament da omogući Vladi FBiH podizanje najniže plaće na 700 KM

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da hitno usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Uz smanjenje ukupnih doprinosa sa

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz povećan, ali i uvoz

Vrijednost izvoza robe iz Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je četiri milijarde i 834 miliona KM, što je za 1,1 posto više nego u istom