Još jedan uspjeh bh. proizvođača sireva: Vrhunski bosanskohercegovački sirevi osvojili prve nagrade

Još jedan uspjeh bh. proizvođača sireva: Vrhunski bosanskohercegovački sirevi osvojili prve nagrade

Zlatni sir Foča, Farmersko blago – Livanjski sir i Kupres Milch

USAID/SWEDEN FARMA II projekt pozdravlja sve proizvođače sira iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na Balkanskom festivalu sira 2017, koji je održan od 14-15. oktobra u Beogradu, te sa velikim zadovoljstvom čestita pobjednicima za najkvalitetniji sir: Zlatni sir Foča, Farmersko blago – Livanjski sir i Kupres Milch.

Među više od 300 izloženih sireva, izborom publike ova tri su proglašena za najbolje, što samo govori u prilog njihovom kvalitetu i javnom priznanju.

Balkan Cheese Festival 2017 je održan po šesti put, a prisustvo bh. proizvođača je primijećeno na svim prethodnim manifestacijama. Pored nagrađenih, Bosnu i Hercegovinu su predstavili i Nana Kaas iz Prijedora, Mons product iz Teslića i Promilk iz Prozora. Ovo je dodatna potvrda kvaliteta bh. proizvodnje i proizvoda, koji se pridržavaju najvećih međunarodnih standarda.

Zadovoljstvo nam je da su među više od 100 učesnika, bh. sirevi proglašeni vrhunskim!

Na festivalu se uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta ove godine po prvi put samostalno predstavila zemljoradnička zadruga Promilk iz Prozora, sa svojim Prozorskim sirom. Direktor zadruge Ibro Daguda oduševljen je reakcijama posjetilaca festivala u Beogradu i ostvarenom prodajom, ali i potencijalom za dalju distribuciju sira u Srbiji: „Ovo nam je prvo samostalno predstavljanje na festivalu i već smo ostvarili i kontakte poslovne prirode, te se nadamo skoroj uspostavi prodaje na tržištu Srbije. Reakcije posjetilaca na ukus našeg sira bile su izvanredne i svakako planiramo izlagati ponovo!“

Prema podacima Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je u 2016. godini bila treće najvažnije izvozno tržište za sir iz BiH, sa učešćem od 20% u ukupnom izvozu i vrijednosti izvoza većoj od 1 milion KM. Najvažnije izvozno tržište bila je Hrvatska (32%), zatim Crna Gora (31%), a određene količine izvezli smo i u Makedoniju (9% ukupnog izvoza sira).

Previous Jahanje konja nova atrakcija u Starom Gradu (FOTO)
Next Za dvije godine u FBiH zaposleno 32.000 ljudi, Tešanj najperspektivniji, Bingo na vrhu liste firmi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kahva Emina dobitnik „Zlatne plakete za kvalitet proizvoda“ 2019

  Kafa Emina, proizvođača AC Food, dobitnik je nagrade „Zlatna plaketa za kvalitet proizvoda“ 2019 Međunarodnog sajma turizma i privrede PANNOS nedavno održanog u Tuzli. Nagrada je dodijeljena nakon provedenih

Ekonomija/Biznis

Tradicionalnom podjelom vode OAZA obilježava Svjetski dan voda

  Tradicionalnom podjelom vode OAZA i ove godine obilježava Svjetski dan voda. Na hiljade boca jednog od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih brandova vode biće poklonjeno danas u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Ekonomija/Biznis

Dita proizvela i isporučila više od 20 tona sredstava za dezinfekciju

Zbog situacije sa virusom COVID-19, povećana je potražnja za dezinfekcionim sredstvima diljem Bosne i Hercegovine, što je uzrokovalo nestašicu na tržištu. Na zahtjev Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona zaključen