Karić: Autoput od Konjica do Mostara može ići kroz Prenj uz uštedu od 300 miliona eura

Prema analizi idejnog projekta na Koridoru 5c na trasi od Konjica do Mostara, koju su uradile JP Autoceste FBiH, južni dio autoputa A1 bi mogao biti pomjeren i ići kroz planinu Prenj, čime bi se uštedilo oko 300 miliona eura.

Analizom Idejnog projekta na Koridoru 5c utvrđeno je da je navedena trasa iz Idejnog projekta predložena vrlo ležerno bez ikakvog pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja po Investitora, odnosno po Bosnu i Hercegovinu, rekao je za Klix.ba direktor Autocesta FBiH Ensad Karić.

Varijantom kroz Prenj, odnosno pomjeranjem trase istočno na cijelom potezu od Bradine do Mostara, skraćuje se trasa za 18 kilometara i ostvaruje se ušteda od 309 miliona eura, tvrdi Karić. Kroz Prenj bi se u prvoj fazi gradio jednocijevni tunel dužine 9,5 kilometara, a sve bi ostalo spremno za drugu cijev, kada se steknu uslovi i potreba.

JP Autoceste FBiH je optimizaciju trase Konjic – Mostar sjever predložilo Vladi FBiH, koja je u julu prošle godine usvojila ovaj prijedlog i dala zeleno svjetlo za izradu novog idejnog projekta koji je u toku.

Nova varijanta ove dionice koja prolazi kroz Prenj omogućava potpuno drugačiji scenarij razvoja Koridora 5c uvažavajući limitirane kapacitete Federacije BiH za dalje zaduživanje i čini dionicu prihvatljivijom za moguće finansijere.

“Naglašavamo da prema postojećem Idejnom projektu izgradnja trase Konjic – Mostar sjever iznosi 930 miliona eura što po finansijskim analizama nije privlačno ni za jednu međunarodnu finansijsku instituciju da finansira niti je apsolutni iko zainteresovan. JP Autoceste FBiH je od nadležnih institucija tražilo stručno mišljenje za predloženu trasu. Od Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobili dopis da nema nikavih prepreka da se ne pristupi proceduri za izhođenje okolišne dozvole za predloženu varijantu trase na Koridoru 5c – varijanta kroz Prenj”, kaže za Klix.ba direktor JP Autoceste FBiH.

Optimizacijom trase petlja Jablanica je udaljena svega sedam kilometara više nego je to predviđeno prvobitnim Idejnim projektom, a predloženim saobraćajnim rješenjima ispoštovat će se potrebe lokalnog stanovništva, a značajna ušteda od 309 miliona eura bi se mogla iskoristiti za izgradnju npr. dionice Doboj jug – Žepče koja iznosi 38 kilometara autoceste, poručuju u Autocestama FBiH.

Previous NA DOBRINJI ODRŽANA ĆETENIJADA
Next Kampanja ‘KUPUJMO DOMAĆE U BINGU’ u punom jeku!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanske firme u metalskom sektoru vide priliku i u preuzimanju proizvodnje iz drugih dijelova svijeta

U Industrijskoj zoni Vogošća svoj dom je našla kompanija „MDG International“. Riječ je poslovnom poduhvatu porodice Obarčanin, koja je prije nekoliko godina bila jedna od prvih uspješnih priča kada se

Ekonomija/Biznis

Ensad Karić: U autoceste će ove godine biti uloženo 640 miliona eura

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić u razgovoru za Faktor.ba je istakao da u 2015. godini ovo preduzeće planira izgraditi dodatnih 80 kilometara autoputa na Koridoru 5c, a procijenjena vrijednost

Ekonomija/Biznis

Nakon novih fabrika u Bosni, firma iz Gradačca investira u susjedstvo

Nakon dvije godine od kada se pokrenula priča oko investitoranja u Babinu Gredu (RH) počeli su radovi na izgradnji nove fabrike auto dijelova TMD grupacije iz Gradačca. -Općinski načelnik je