Klinički centar Tuzla novim metodama u vrhu svjetske medicine

Klinički centar Tuzla novim metodama u vrhu svjetske medicine

 

Univerzitetski klinički centar Tuzla bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je uveo transplantacije jetre po kojima je bio vodeći centar u zemlji. Liječnici UKC Tuzla nedavno su, opet prvi, pacijentici izvadili tumor bez operacije. Ujedno, oni su i prvi liječnici s Balkana čija je znanstvena dostignuća u medicini uvrstio i najprestižniji međunarodni časopis American Journal of Gastroenterology.

Tuzlanka Amira Hadžimehmedović sasvim slučajno otkriveni tumor nije smjela operirati. No sreća ju nije zaobišla, pa je tumor otklonjen novom metodom bez operacije. Cijeli proces trajao je dvadeset minuta, a već drugi dan Amira je bila kod svoje kuće i sasvim normalno nastavljala obavljati sve životne aktivnosti.

„Kada sam ja ustala nakon zahvata meni doktor kaže: nemojte tako naglo ustajati. Pitao me kako sam, ja sam rekla da sam dobro. Pitao me jel me šta boli, ja sam rekla da ne. Ja sam se osjećala kao nova žena“, kaže Amira.

Do sada su pacijenti na ove skupocjene zahvate morali u neku od europskih klinika za što su izdvajali na tisuće eura. Internista, dr. Nermin Salkić s UKC Tuzla kaže za naš program da ovakve ablativne metode liječenja tumora nisu do sada postojale u BiH, a i danas ih provodi jedino Tuzlanski klinički centar.

„Nama je to bio veliki problem. Jer niko od naših pacijenata nije imao drugog izbora nego da čeka sigurnu smrt. Ti zahvati su veoma skupi izvan zemlje. Sada naši pacijenti imaju uslugu kojom mi možemo male tumore potpuno otkloniti. Naime, svjetske studije pokazuju da nema bitne razlike između operacije i ove ablativne tehnike. Ovom metodom mi možemo reducirat masu tumora koliko god puta hoćete i to sve do one mjere kada bi on postao, kako to naši ljudi kažu – rak“, pojašnjava dr. Salkić.

Ovakvu metodu liječenja tumora jetre još prije nekoliko godina primjenio je jedan od najistaknutijih liječnika u BiH, akademik dr. Enver Zerem. Akademik u javnost ne želi, ali njegovi studenti, danas uspješni liječnici i znanstvenici, stalno ga spominju.

„Njegov poticaj i doprinos u razvoju gastroenteorologije je u najmanju ruku trostruk. Jedan je kroz razvoj aplikacije i afirmacije novih i vrlo specifičnih metoda pod kontrolom ultrazvuka koje on provodi. Drugi njegov doprinos je u ličnom i istraživačkom radu što doprinosi razvoju medicinske misli. Treći je njegov poticaj razvoju mladih kadrova što je i doprinijelo, čini mi se, ovakvoj strukturi odjeljenja“, istaknuo je dr. Ervin Alibegović, specijalista interne medicine.

Ovo je samo jedna u nizu novih metoda liječnika s Klinike za gastroenteorologiju UKC Tuzla. Dr. Alibegović nam kaže da su se u proteklih šest mjeseci liječnici s odjeljenja Gastroenteorologije prema svojim stručnim i novim znanstvenim metodama liječenja jetre svrstali u sam vrh svjetske medicine.

„U posljednjih šest mjeseci mi smo uradili potpuno modifikovanu metodu s aplikacijom stenta. Mi smo tom novom metodom pacijenta uspjeli da za 15 minuta oslobodimo teškog i veoma opasnog stanja kakav je holangitis. A to znači da smo umetnuli jednu kratku žicu za razliku od duge žice koja se koristi u savremenim zemljama i preko nje smo uspjeli izvaditi kamen, plasirali smo stent, oslobodili papilu i onda smo evakuirali gnoj. U istraživačkom smislu, na hepatologiji smo uspjeli razviti jedan računarski model procjene fibroze jetre, što je izazvalo buru oduševljenja u naučinim krugovima i sada se već primjenjuje u zemljama koje nemaju fibroskent“, navodi dr. Alibegović.

Ni tu nisu stali, te su nedavno otkrili novu metodu proširivanja jednjaka kod jednog vrlo rijetkog i teškog oboljenja. Taj metod danas u svijetu nosi ime po liječnicima iz Tuzle.

„Ja se divim ovoj mladosti i divim se našim ljekarima. Tim mladim ljudima koji su puni znanja, koji su entuzijasti s obzirom u kakvim uslovima rade. Ja imam kćerku od pedeset godina, imam unuku od devetnaest godina i žalim im još pružiti usluga, savjeta. Jer znate, krasno je živjeti“, kaže pacijentica Amira.

Na adrese ovih liječnika iz Tuzle stalno pristižu ponude da budu dio tima nekih od prestižnih europskih klinika. No, i dr. Alibegović i dr. Salkić za naš program ističu da su njihovi ciljevi potpuno drugačiji.

„Mi imamo ponude iz drugih centara, ali ovdje ostajemo jer mi želimo da ovo bude centar u koji će dolaziti ljekari iz Evrope da ovdje zajedno s nama rade“, kaže dr. Alibegović.

„Moram priznati da često dobijam ponude i da dolazim u iskušenje, ali ostajem ovdje“, dodao je dr. Salkić.

Inače, znanstveni opus liječnika UKC Tuzla u zadnjih pet godina je nekoliko puta jači nego opus istraživača iz ostatka BiH. Zbog njih je i Bosna i Hercegovina danas u vrhu svjetske medicinske znanosti.

Izvor: slobodnaevropa.org

Previous Samir Avdić: Nudili su mi američki pasoš i 800.000 eura da svjedočim protiv Orića (Video)
Next Katarski investitori ulažu skoro 10 mil EUR u Bugojno - Na Rostovu počela gradnja sportsko-turističkog kompleksa

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Novi patent inovatora iz Srebrenika: Abdulah Smajlović riješio problem koga nisu uspjeli riješiti Amerikanci i Korejanci!

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unaprijeđivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je

ZDRAVLJE

Čistoća je pola zdravlja! Bosna primjer Evropi, pranje ruku se podrazumijeva

Gallup, udruženje kompanija koje se bavi istraživanjem tržišta cijelog svijeta sprovelo je prije nekoliko godina anketu koliko Evropljani imaju naviku pranja ruku. Ispitanici su odgovarali na pitanje da li peru ruke

Ekonomija/Biznis

Uspjeh projekta “BH korpa” Hoše marketa: Povećanje indeksa prodaje i do 100 posto

Nepuna dva mjeseca nakon predstavljanja “BH. korpe” Hoše komerc marketa u cilju dodatnog promoviranja domaćih brandova, interes potrošača je sve veći, a povećanje indeksa prodaje je 70 do čak 100