Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

BANOVIĆKI UGALJ U TERMOELEKTRANAMA SRBIJE

Ove sedmice je u Beogradu potpisan vrlo vrijedan Ugovor o prodaji 100.000 tona uglja između RMU „Banovići“ i JP „Elektroprivreda Srbija“, što je za ovu kompaniju veoma važan pomak, kako zbog finansijskih dobitaka tako i zbog proširenja inostranog tržišta.

Pored finansijske bitnosti Ugovor je značajan i sa aspekta poslovnosti, jer u svom portfoliju imati kupca kao što je EPS, govori dovoljno o sposobnosti rudnika „Banovići“ da posluje i radi sa velikim kompanijama.

Uprava Društva u prethodnom periodu održala je niz sastanaka sa predstavnicima JP „Elektroprivreda Srbija“ na kojima se pregovaralo o uslovima prodaje, da bi danas razgovori u konačnici rezultirazi zvaničnim potpisivanjem Ugovora. – Ovo je važan dan za našu kompaniju obzirom da se prvi put u historiji Rudnika sklapa jedan ovakav Ugovor sa velikom inostranom kompanijom i samo jedna od aktivnosti koju provodimo s ciljem obezbjeđenja sredstava, koja ćemo u potpunosti iskoristiti za povećanje plata radnicima.

Na ovome smo radili prilično dugo, s ciljem da u teškim ekonomskim vremenima obezbijedimo stabilnost Rudnika.

Želim se zahvaliti svim učesnicima pregovora na ozbiljnoj i korektnoj saradnji – kazao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović. Također je napomenuo da potpisivanje Ugovora ni na jedan način neće ugroziti energetski i privredsni sektor u BiH, jer se prilikom sklapanja svakog novog Ugovora vodi računa o proizvodnim mogućnostima i potrebama dosadašnjih strateških kupaca.

– Srbija inače ima problem s kvalitetom uglja. Tako je krajem prošle godine v.d. direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić izjavio da je rad TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu blokirao ugalj lošeg kvalitata, zbog čega je više hiljada ljudi ostalo bez struje. 

Previous Bez dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu
Next SP u raftingu: Master tim Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju u sprintu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Skorup-kajmak uskoro prepoznatljiv bosanski brend širom svijeta

  Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se proizvodi, uglavnom autohtonom tehnologijom na brdsko-planinskim područjima. Na području Kraljeva Polja u Han-Pijesku, ova tradicija se i danas čuva i prenosi s koljena

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima

  Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153

Ekonomija/Biznis

Nakon povratka iz Njemačke osnovao firmu: Samo mi možemo sebi poboljšati život a tako i stanje u zemlji

Benjamin Mešić se nakon školovanja i rada u Njemačkoj vratio u Bosnu i Hercegovinu i osnovao firmu. Firma GBM Group ima sjedište u Sarajevu, a osnovna djelatnost joj je geodezija.