Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

BANOVIĆKI UGALJ U TERMOELEKTRANAMA SRBIJE

Ove sedmice je u Beogradu potpisan vrlo vrijedan Ugovor o prodaji 100.000 tona uglja između RMU „Banovići“ i JP „Elektroprivreda Srbija“, što je za ovu kompaniju veoma važan pomak, kako zbog finansijskih dobitaka tako i zbog proširenja inostranog tržišta.

Pored finansijske bitnosti Ugovor je značajan i sa aspekta poslovnosti, jer u svom portfoliju imati kupca kao što je EPS, govori dovoljno o sposobnosti rudnika „Banovići“ da posluje i radi sa velikim kompanijama.

Uprava Društva u prethodnom periodu održala je niz sastanaka sa predstavnicima JP „Elektroprivreda Srbija“ na kojima se pregovaralo o uslovima prodaje, da bi danas razgovori u konačnici rezultirazi zvaničnim potpisivanjem Ugovora. – Ovo je važan dan za našu kompaniju obzirom da se prvi put u historiji Rudnika sklapa jedan ovakav Ugovor sa velikom inostranom kompanijom i samo jedna od aktivnosti koju provodimo s ciljem obezbjeđenja sredstava, koja ćemo u potpunosti iskoristiti za povećanje plata radnicima.

Na ovome smo radili prilično dugo, s ciljem da u teškim ekonomskim vremenima obezbijedimo stabilnost Rudnika.

Želim se zahvaliti svim učesnicima pregovora na ozbiljnoj i korektnoj saradnji – kazao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović. Također je napomenuo da potpisivanje Ugovora ni na jedan način neće ugroziti energetski i privredsni sektor u BiH, jer se prilikom sklapanja svakog novog Ugovora vodi računa o proizvodnim mogućnostima i potrebama dosadašnjih strateških kupaca.

– Srbija inače ima problem s kvalitetom uglja. Tako je krajem prošle godine v.d. direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić izjavio da je rad TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu blokirao ugalj lošeg kvalitata, zbog čega je više hiljada ljudi ostalo bez struje. 

Previous Bez dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu
Next SP u raftingu: Master tim Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju u sprintu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Tarčin Forest Resort – planinska wellness oaza nedaleko od glavnog grada

  MGallery by Sofitel, luksuzni brand vodeće svjetske grupcije AccorHotels, obilježio je prvu godišnjicu uspješnog poslovanja u Tarčin Forest Resortu. Gosti koji su na dan godišnjice boravili u hotelu dobili su

Ekonomija/Biznis

Sve više investicija u Sanskom Mostu

  Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović ponosan je na ekonomski razvoj te općine i ističe da je za lokalne vlasti najznačajnije investiranje i otvaranje radnih mjesta. Općina Sanski Most

Ekonomija/Biznis

Projekat VE Vlašić: Sporazum o saradnji EPBiH i Evropske investicijske banke

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Lilyana Pavlova, potpredsjednica Evropske investicijske banke (EIB), potpisali su Sporazum o saradnji između EIB i JP Elektroprivreda BiH za finansiranje konsultantske usluge