Kvadrat stana u Sarajevu i Neumu i do šest hiljada maraka

Kvadrat stana u Sarajevu i Neumu i do šest hiljada maraka

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini neprestano rastu, a stanovi dosežu astronomske cifre

I pored poskupljenja statistika pokazuje da se broj prodatih stanova skoro pa i ne smanjuje, a to se posebno odnosi na Sarajevo, Banjaluku, Tuzlu, ali i Neum.

U Sarajevu cijena jednog kvadrata u centru grada iznosi pet do šest hiljada, a na periferiji oko 2.500 KM. Kako kažu iz agencija za nekretnine, traži se stan više i nemaju potrebu da oglašavaju stanove. 

Potražnja je ogromna, ali sve je manja ponuda zbog čega cijene ne prestaju da rastu.

“Stanovi u Neumu se traže kao nikad do sada, ali je ponuda vrlo mala, jer jednostavno nema gradnje. Cijena stanova u Neumu zavisi od lokacije, odnosno da li je u prvom redu do mora, u blizini mora ili preko magistrale. Uz samo more kvadrat košta 3.000 eura, malo udaljeniji oko 2.200, a oko magistrale 1.500 eura. Naravno, cijena zavisi i od toga u kakvom je stanju nekretnina”, kažu iz agencije za nekretnine Adria Nekretnine u Neumu za domaće medije.

Kako dodaju Neum je poželjan posljednjih godina. Dosta je i luksuznih vila, neke se prodaju, a neke ne. 

“Sve su preko milion KM. Vila Gabriel je jedna od najboljih u Neumu, nalazi se na odličnom mjestu i ima privatnu plažu. Ona je novogradnja i sređena je sa stilom. Vila Gabriel košta više od milion eura. Ima i drugi dobrih nekretnina za koje postoji veliki interes”, kažu iz agencije.

I iz sarajevske agencije za nekretnine Sigenx ističu da postoji veliki interes za kupovinu u Neumu.

“Prije nekoliko dana prodali smo poslovni prostor u Neumu i to po cijeni od 2.000 eura po kvadratu. Imamo veliku potražnju i za apartmanima. Nova saobraćajnica, koja bi trebala biti uskoro otvorena, još će dodatno podići cijenu. Cijene su otišle naviše zbog potražnje, ali i poskupljenja građevinskog materijala, jer se sada manje gradi. Kvadrat u Neumu, ovisno od lokacije, se kreće od 1.500 eura po kvadratu (iznad magistrale), pa sve do 3.000 – 3.300 eura za stanove koji su u prvom redu i sa pogledom na more. Sve to utiče i na cijenu iznajmljivanja apartmana koji su poskupili ove godine. I u budućnosti cijena nekretnina na moru će još više rasti”, kaže Spaho Ljajić iz agencije Sigenx.

Previous Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici
Next Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: Zločinci u Foči silovali i starije žene, ali i djevojčice

You might also like

Ekonomija/Biznis

Preduzeće ‘Bosna raste organski’ lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

Preduzeće “Bosna raste organski” iz Dervente u prošloj godini isporučilo je četiri tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope, a koje je proizvedeno na parcelama u derventskom selu Bijelo Brdo.

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija u Bosni i Hercegovini: PROZVODNJA NAMJEŠTAJA NEZAUSTAVLJIVO RASTE

Pripreme za izlaganje na sajmu namještaja u Kölnu – Imm Cologne 2016., koji se održava u januaru – u završnoj su fazi. U studiju “Gazzda” kod Sarajeva radi se na

Ekonomija/Biznis

Norveško-bosanska privredna komora pristupila kolektivnom članstvu Privredne komore FBiH

Norveško-bosanska privredna komora pristupila je kolektivnom članstvu Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, a ugovor o kolektivnom članstvu potpisan je danas. Potpisnik Ugovora u ime Norveško-bosanske privredne komore je Ahmed Lindov u funkciji