Med Midhata Hodžića proglašen najboljim na prestižnom sajmu u Tokiju (Foto)

Med Midhata Hodžića proglašen najboljim na prestižnom sajmu u Tokiju (Foto)

Med pčelara Midhata Mide Hodžića, stanovnika općine Novi Grad Sarajevo osvojio je najviša priznanja na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju, gdje je po prvi put na jednom ovako prestižnom takmičenju predstavljao Bosnu i Hercegovinu.

Tim povodom, Midhata su danas posjetili predstavnici Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad, sa šefom Odsjeka za privredu Džemaludinom Kahrovićem na čelu i čestitali mu na uspjehu.

Midhat, kojeg smo posjetili na njegovom imanju ispričao je kako se baš njegov med našao na prestižnom sajmu u Tokiju.

„Prošle godine kod mene su dolazili pčelari iz Japana i htjeli su da ponesu nešto meda sa sobom. Ja sam im dao nekoliko tegli, poklonio ih. Ove godine su također došli i od mene su kupili dvadesetak kilograma bagremovog meda, a nakon toga odlučili su med iz Bosne i Hercegovine izložiti na sajmu u Tokiju, jer su i njihove analize pokazale izvanredan kvalitet“, objašnjava ovaj veseli momak.

Kaže da je sav izloženi med, „otišao“ u rekordnom roku, a analize su potvrdile kako je to bio najkvalitetniji proizvod na sajmu. Laboratorijskom analizom ustanovljeno je da se u bagremovom medu s njegove pčelarske farme nalazi i do 90 posto polenskih zrnaca, što je daleko iznad prosjeka drugih izloženih medova na sajmu u Tokiju.

Tako je Bosna i Hercegovina ocijenjena kao zemlja velikih potencijala za uzgoj pčela i proizvodnju meda, a sami pčelinji proizvodi svrstani su među najkvalitetnije u svijetu zbog još uvijek čistih pčelinjih pašnjaka.

„Kada su me pozvali da mi saopšte to, bio sam jako iznenađen. Prvo sam pomislio da je riječ o šali, a onda su stigle fotografije i popratni materijal. U prvom mahu, kada mi je doša e-mail na japanskom jeziku, mislio sam da se radi o nekom virusu i e-mail sam izbrisao. Poslije me zvao prevodilac da mi objasni kako je moj med proglašen najboljim na svijetu“, priča nam Midhat.

Pored ovog priznanja Midhat Hodžić je na 11. Bee fest sajmu pčelarstva i pčelarske opreme u Sarajevu za kvalitet meda planinska livada nagrađen zlatnom, a za šumski med srebrnom medaljom. Osim toga, na ovogodišnjem 13. Bee fest sajmu osvojio je zlatnu medalju za bagremov med, dok je srebrenom medaljom nagrađen za kvalitet mada u kategodiji planinska livada i medljika.

Općina Novi Grad kroz različite podsticajne programe podržava rad proizvođača, koji žele da žive od vlastitog rada. Tako će se najbolji med na svijetu uskoro moći naći i na policama Bosanske tržnice na Dobrinji, koju je ova lokalna zajednica otvorila kako bi građanima omogućila da na jednom mjestu mogu kupiti kvalitetne, zdrave domaće proizvode – saopćeno je iz pres službe ove sarajevske općine.

(mb)

Previous Đurić: Kada nosimo dres Bosne i Hercegovine, onda ne postoji ni umor, već samo srce
Next Nisam Bošnjakinja, ali moj jezik je bosanski

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,

MADE IN BOSNIA-387

U firmi ‘Alpina Bromy’ iz Tešnja do kraja godine bit će otvoreno 100 novih radnih mjesta

U postrojenjima fabrike obuće Alpina Bromy iz Tešnja zaposleno je 400 radnika. Kompletna proizvodnja se izvozi na tržište Evropske unije, a dnevno se ovde napravi 2 500 pari cipela. Radnici

MADE IN BOSNIA-387

Fabrika u Doboju koju je preuzeo tešanjski “Madi” ovih dana intenzivno kreće u proizvodnju stočne hrane

Fabrika stočne hrane “Agromix” u Doboju od ponedjeljka će krenuti sa punom proizvodnjom. Naime, radi se o firmi koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski “Madi”, a iz ove kompanije