Meggle u Hrvatskoj gasi  proizvodnju, moguće preseljenje pogona u Bihać

Meggle u Hrvatskoj gasi proizvodnju, moguće preseljenje pogona u Bihać

Žestok udarac po osječku, ali i slavonsku privredu te ukupno socijalno-ekonomsku sliku tog dijela Hrvatske došao je s objavom kompanije Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnog pogona u Osijeku što znači i otkaze za 160 radnika ove kompanije s tradicijom u proizvodnji mlijeka još od 1949., ali i otkaze ugovora s 200 kooperanata od kojih je Meggle otkupljivao sirovo mlijeko – naširoko izvještavaju ovih dana mediji iz susjedstva.

-Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. U skladu s tim, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”, priopćili su iz ove mljekarske kompanije.

Javnost u RH i radnici ove mljekare u Osijeku špekulišu kako će Meggle proizvodnju prebaciti u postojeće kompanije u ovom dijelu Evrope, Bihać u Bosni i Hercegovini te Kragujevac u Srbiji. Službene potvrde o tome još nema, osim pomenute o zatvaranju proizvodnje u Osijeku.

-Podsjetićemo da Mljekara Meggle Bihać uspješno posluje godinama. Primjera radi, u Cazinu je lani proizvodeno rekornih 15 miliona litara mlijeka, a glavni otkupljivač upravo je Meggle Bihać.

Krajem prošle godine MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać potpisala je kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća radnika od 1.000 KM.

Previous Svjetska premijera novog filma bosanskog reditelja Pjera Žalice otvara 26. SFF
Next Bazeni na tešanjskom izletištu Kiseljak u funkciji nakon višedecenijske pauze

You might also like

Ekonomija/Biznis

Feferoni iz Bosne i Hercegovine idu za Burger King i IKEA restorane – Zašto se isplati ulagati u uzgoj ove kulture

  Povoljna klima i pogodno zemljište, zagarantovan otkup, kao i dobra otkupna cijena, te zarada po dulumu od oko 3.600 KM trebalo bi da budu dovoljni razlozi da poljoprivrednici iz

ŽIVOT

Porodica Grabus iz okoline Travnika: Godišnje prodaju čak tri tone sira i to kod kuće (Video)

Asim i Zlata Grabus iz Krpeljića kod Travnika krenuli su kroz život od nule. Bili su najmenici kod drugih ljudi kako bi preživjeli. Danas imaju oko 300 ovaca, kuću, dvije

Ekonomija/Biznis

Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske

  Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do