Meggle u Hrvatskoj gasi  proizvodnju, moguće preseljenje pogona u Bihać

Meggle u Hrvatskoj gasi proizvodnju, moguće preseljenje pogona u Bihać

Žestok udarac po osječku, ali i slavonsku privredu te ukupno socijalno-ekonomsku sliku tog dijela Hrvatske došao je s objavom kompanije Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnog pogona u Osijeku što znači i otkaze za 160 radnika ove kompanije s tradicijom u proizvodnji mlijeka još od 1949., ali i otkaze ugovora s 200 kooperanata od kojih je Meggle otkupljivao sirovo mlijeko – naširoko izvještavaju ovih dana mediji iz susjedstva.

-Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. U skladu s tim, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”, priopćili su iz ove mljekarske kompanije.

Javnost u RH i radnici ove mljekare u Osijeku špekulišu kako će Meggle proizvodnju prebaciti u postojeće kompanije u ovom dijelu Evrope, Bihać u Bosni i Hercegovini te Kragujevac u Srbiji. Službene potvrde o tome još nema, osim pomenute o zatvaranju proizvodnje u Osijeku.

-Podsjetićemo da Mljekara Meggle Bihać uspješno posluje godinama. Primjera radi, u Cazinu je lani proizvodeno rekornih 15 miliona litara mlijeka, a glavni otkupljivač upravo je Meggle Bihać.

Krajem prošle godine MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać potpisala je kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća radnika od 1.000 KM.

Previous Svjetska premijera novog filma bosanskog reditelja Pjera Žalice otvara 26. SFF
Next Bazeni na tešanjskom izletištu Kiseljak u funkciji nakon višedecenijske pauze

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH: Interventnim mjerama bit će obezbijeđeno 105 mil. KM za pomoć privredi

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Radne grupe zadužene za izradu Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19. Vlada FBiH

MADE IN BOSNIA-387

Klasove hurmašice i Bosanski lokum u Lidlu Hrvatska

  Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je realizirala pregovore o ulasku dva brenda u međunarodni lanac trgovina Lidl u Hrvatskoj. Vrata jednog od najvećih evropskih trgovačkih lanaca otvorile

Ekonomija/Biznis

Broj radnika u pozivnim centrima u Bosni i Hercegovini skoro udvostručen

Bosna i Hercegovina u posljednje tri godine postaje sve interesantnija za investitore koji otvaraju kompanije registrovane djelatnosti pozivnih centara. Tome svjedoči podatak da je broj radnika u ovoj industriji skoro