Meliha Klopić-Murtić uspješno se bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose

Meliha Klopić-Murtić uspješno se bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose

 

Cazinjanka Meliha Klopić-Murtić, koja se već godinama uspješno bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose, osvojila je bronzanu medalju na Svjetskoj izložbi inovacija žena, koja je krajem prošle godine održana u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, pišu Nezavisne.

Ona je nagrađena za vlastiti inovatorski proizvod, a radi se o šećernoj pasti za depilaciju, koja je u međuvremenu postala pravi hit na tržištu.

Inače, to nije prva nagrada za ovu Cazinjanku, koja je za svoje proizvode u proteklom periodu nagrađivana brojnim domaćim i inostranim priznanjima.

“Ova pasta je nastala u potrazi za savršenim načinom uklanjanja dlaka tako što sam egipatsku šećernu pastu obogatila eteričnim i biljnim uljima i dobila savršeno sredstvo za depilaciju koje ne ostavlja nikakve neželjene posljedice po kožu. Sem toga, može se nanositi i upotrebljavati na svim dijelovima tijela”, ističe ova cazinska poduzetnica.

Ističe kako je po zanimanju sanitarno-ekološki tehničar i da se ovom vrstom proizvodnje počela baviti prije šest godina, poslije višegodišnjih bezuspješnih pokušaja da pronađe zaposlenje. Kaže da se tada počela interesovati za kreme i druge preparate na bazi ljekovitog bilja te ih je ubrzo počela proizvoditi u vlastitoj režiji.

“O ljekovitom bilju i njegovim djelotvornim svojstvima nisam mnogo znala. Tada sam se potpuno posvetila proučavanju biljaka i njihovoj preradi na potpuno prirodnoj bazi. Nije trebalo puno vremena da započnem vlastitu proizvodnju, u početku je to bilo na veoma primitivan način, ali sam vremenom napredovala”, prisjeća se ova mlada poduzetnica.

Priča da se krug njenih mušterija, koji je prvobitno obuhvatao širi krug rodbine, prijatelja i poznanika, neprestano povećavao, a potražnja za proizvodima iz njene kućne radinosti bivala sve veća. To ju je ponukalo da pokrene vlastiti obrt pod nazivom “Magic Touch”, a danas zapošljava pet osoba.

Sem prerade ljekovitog bilja, organizovala je i njegov uzgoj na površini od nekoliko hektara.

Previous Bosanske kompanije imat će svoj paviljon na jednom od najvećih halal sajmova
Next Od ambicioznih mladih programera do perspektivnih poduzetnika (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prekogranični šoping u Bosni i Hercegovini štedi kućne budžete susjeda

Strani državljani iznijeli su prošle godine iz BiH 62 miliona eura robe i vratili devet miliona eura PDV-a. Državljani susjednih država ove godine kupovali su robu široke potrošnje iz Bosne i Hercegovine

Ekonomija/Biznis

AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih

MADE IN BOSNIA-387

Udruženje ‘Vrijesak’ čuva tradiciju pčelarstva u Živinicama

Hamdo Mulavdić je čitav svoj radni vijek posvetio Rudniku mrkog uglja Đurđevik, gdje rukuje mašinama na površinskom kopu Višća. No, pored rudarstva, u porodici Mulavdić je već generacijama prisutna tradicija