Mesni gigant MADI ulaže 10 miliona: U Tešnju se gradi 18 novih farmi (Foto)

Mesni gigant MADI ulaže 10 miliona: U Tešnju se gradi 18 novih farmi (Foto)

Mesna industrija MADI je krajem marta ove godine započela izgradnju velikog kompleksa od ukupno 18 novih farmi roditeljskih kokošijih jata u Sejmenpolju iznad Tešnja.

U ovoj kompaniji očekuju da će već idućeg mjeseca tri farme početi raditi punim kapacitetom.

– Bit će to odgojne, ali i eksploatacione farme vrijednosti oko 10 miliona KM. Trenutno instaliramo opremu unutra – kazao je za Faktor Maid Jabandžić, generalni direktor kompanije MADI.

Maid_Jabandzic_direktor_MADI

Domaće firme

Ovaj poduzetnik ističe da je na izgradnji novih objekata angažovano nekoliko domaćih firmi, prvenstveno iz Tešnja i okoline. To je u osnovi poslovne politike kompanije MADI, da na poslovima koje ima, angažuje radnu snagu iz BiH i da na taj način bude ne samo reprezentativni, nego i stimulirajući faktor razvoja.

-Mi vjerujemo u domaću pamet i uvjerili smo se u domaću snagu. Također, svoju proizvodnju zasnivamo na 100 posto domaćem proizvodu i ne prihvatamo nikakav prosjek – dodaje Jabandžić.

Kompanija koju su osnovali njegovi roditelji, a kojom Maid Jabandžić sada upravlja zajedno sa bratom Edinom, vlasnik je najveće inkubatorske stanice u Bosni i Hercegovini, te najveće klaonice peradi na Balkanu, koja se nalazi u industrijskoj zoni Bukva.

Uz 18 novih, ukupan broj farmi koje snabdijevaju ovu mesnu industriju bit će blizu 200.

-Najbitnije je da smo uspjeli od početka rada uspostaviti sistem sljedivosti – navodi generalni direktor, pojašnjavajući da to podrazumijeva da na svakom proizvodu, od ukupno 80, koliko ih  ova kompanija ima, stoji LOT oznaka.

-Zna se tačno gdje je proizvedeno jaje iz kojeg se izleglo pile, zatim se zna gdje je ono uzgojeno, kada i u kojim uslovima, pod čijom kontrolom i kad je prošlo kroz proces proizvodnje. Na tome zasnivamo temeljni kvalitet – ističe on.

Vrijedne nagrade

Prema njegovim riječima, jednu od potvrda kvaliteta donijeli su prošle sedmice u Tešanj sa Sajma poljoprivrede iz Novog Sada, najveće sajamske manifestacije na prostoru bivše Jugoslavije. Tri zlatne medalje dobili su za pileće meso, za deluxe pileći parizer, te deluxe dimljeni pileći file. Sedmicu kasnije, predstavili su se i na Tešanjskom sajmu koji je ove godine privukao 120 izlagača iz BiH i zemalja okruženja.

Na štandu Mesne industrije MADI, na oba ova sajma jedan od reprezentativnih sadržaja bio je video koji dijelom prikazuje način rada, kapacitet i kvalitet ove domaće kompanije, koja danas zapošljava 400 radnika i to ne samo iz Tešnja, nego i brojne stručnjake veterinarske i tehnološke struke iz drugih bh. gradova i općina.  

Previous BOŠNJAČKI HOMER: Stoljeće i po od rođenja epskog pjesnika Avde Međedovića
Next Zaboravljena historija Banjalučke rezolucije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Iza kompanije iz Lukavca je najuspješnija godina do sada: Planiraju i nove investicije i zapošljavanja

Kompanija iz Lukavca dvaput je poslovanje pokretala od nule a zahvaljujući kvalitetu na kojem insistira izrasla je iz male radnje za proizvodnju ormara za struju u firmu koja u vlastitom

Ekonomija/Biznis

U grijnoj sezoni 2020-2021. godine Sarajevo bi se moglo zagrijavati toplovodom iz Termoelektrane Kakanj

Toplovod Kakanj-Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekat, zaključak je sastanka delegacije “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. S tim u vezi,

Ekonomija/Biznis

Ambasador Turske: Novi Sporazum o slobodnoj trgovini značajan poticaj trgovinskim odnosima

  Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc odgovarao je na pitanja novinara AA vezano za odnose između dvije zemlje, kao i o aktivnostima turskih kompanija i drugih organizacija