Mesni gigant MADI ulaže 10 miliona: U Tešnju se gradi 18 novih farmi (Foto)

Mesni gigant MADI ulaže 10 miliona: U Tešnju se gradi 18 novih farmi (Foto)

Mesna industrija MADI je krajem marta ove godine započela izgradnju velikog kompleksa od ukupno 18 novih farmi roditeljskih kokošijih jata u Sejmenpolju iznad Tešnja.

U ovoj kompaniji očekuju da će već idućeg mjeseca tri farme početi raditi punim kapacitetom.

– Bit će to odgojne, ali i eksploatacione farme vrijednosti oko 10 miliona KM. Trenutno instaliramo opremu unutra – kazao je za Faktor Maid Jabandžić, generalni direktor kompanije MADI.

Maid_Jabandzic_direktor_MADI

Domaće firme

Ovaj poduzetnik ističe da je na izgradnji novih objekata angažovano nekoliko domaćih firmi, prvenstveno iz Tešnja i okoline. To je u osnovi poslovne politike kompanije MADI, da na poslovima koje ima, angažuje radnu snagu iz BiH i da na taj način bude ne samo reprezentativni, nego i stimulirajući faktor razvoja.

-Mi vjerujemo u domaću pamet i uvjerili smo se u domaću snagu. Također, svoju proizvodnju zasnivamo na 100 posto domaćem proizvodu i ne prihvatamo nikakav prosjek – dodaje Jabandžić.

Kompanija koju su osnovali njegovi roditelji, a kojom Maid Jabandžić sada upravlja zajedno sa bratom Edinom, vlasnik je najveće inkubatorske stanice u Bosni i Hercegovini, te najveće klaonice peradi na Balkanu, koja se nalazi u industrijskoj zoni Bukva.

Uz 18 novih, ukupan broj farmi koje snabdijevaju ovu mesnu industriju bit će blizu 200.

-Najbitnije je da smo uspjeli od početka rada uspostaviti sistem sljedivosti – navodi generalni direktor, pojašnjavajući da to podrazumijeva da na svakom proizvodu, od ukupno 80, koliko ih  ova kompanija ima, stoji LOT oznaka.

-Zna se tačno gdje je proizvedeno jaje iz kojeg se izleglo pile, zatim se zna gdje je ono uzgojeno, kada i u kojim uslovima, pod čijom kontrolom i kad je prošlo kroz proces proizvodnje. Na tome zasnivamo temeljni kvalitet – ističe on.

Vrijedne nagrade

Prema njegovim riječima, jednu od potvrda kvaliteta donijeli su prošle sedmice u Tešanj sa Sajma poljoprivrede iz Novog Sada, najveće sajamske manifestacije na prostoru bivše Jugoslavije. Tri zlatne medalje dobili su za pileće meso, za deluxe pileći parizer, te deluxe dimljeni pileći file. Sedmicu kasnije, predstavili su se i na Tešanjskom sajmu koji je ove godine privukao 120 izlagača iz BiH i zemalja okruženja.

Na štandu Mesne industrije MADI, na oba ova sajma jedan od reprezentativnih sadržaja bio je video koji dijelom prikazuje način rada, kapacitet i kvalitet ove domaće kompanije, koja danas zapošljava 400 radnika i to ne samo iz Tešnja, nego i brojne stručnjake veterinarske i tehnološke struke iz drugih bh. gradova i općina.  

Previous BOŠNJAČKI HOMER: Stoljeće i po od rođenja epskog pjesnika Avde Međedovića
Next Zaboravljena historija Banjalučke rezolucije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Za dvije godine u FBiH zaposleno 32.000 ljudi, Tešanj najperspektivniji, Bingo na vrhu liste firmi

Prema zvaničnim podacima FBiH, poslovno najperspektivnije područje je općina Tešanj, u kojoj je u posljednje dvije godine zaposleno blizu 1.750 osoba, izvještavaju danas bosanski mediji. Na osnovu podataka Vlade Federacije

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski motocikl bit će distribuiran širom svijeta

  Nedavno je veoma uspješna kompanija Cromex iz Prijedora krenula s proizvodnjom motocikla. A ovih dana izlažu na najvećem svjetskom industrijskom sajmu – Hannover Messe, gdje su i potpisali vrijedan ugovor

Ekonomija/Biznis

Investicije u TK: U Lukavcu bi se trebalo otvoriti 800 novih radnih mjesta

Planovi za poslovni razvoj kompanije Boxmark, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, a time i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića