Mladenović: “Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija”

Mladenović: “Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija”

Milan Mladenović frontmen nekada popularnog muzičkog sastava Ekatarina Velika odbio je nastup u Banja Luci zbog rušenja čuvene džamije Ferhadije.

“Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija”, riječi su poznatog muzičara izgovorene 1993. godine. Na taj Mladenovićev hrabri i ljudski čin, ovih dana, tokom otvaranja obnovljene Ferhadije, podsjetili su bosanski mediji.

Mladenović je rođen u Zagrebu (otac mu je bio vojno lice porijeklom iz Srbije), dio djetinjstva proveo je u Sarajevu, da bi se potom sa roditeljima preselio u Beograd.

Tokom velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu Mladenović je pozivao na mir i bio dio ekipe koja je snimila pjesmu “Mir brate mir” i organizovala antiratnu kampanju “Slušaj ‘vamo”.

Milan Mladenović je otišao sa ovog svijeta 1994. godine. Imao je 36 godina kada je umro. Tih godina napustili su nas mnogi mladi ljudi, ubila ih je politika protiv koje je dizao glas i Mladenović.

Pjesma ‘Sarajevo’ koja se našla na albumu EKV-a iz 1986. godine…

https://youtu.be/hMxyph93YJ4

(mb)

Previous Živa lomača: Počela obnova kuće-stratišta
Next Bosna i Hercegovina može biti brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja

You might also like

SEHARA

“Knjige su najljepši ukras i vrijednost jednog naroda!”

Husein Đozo je je u svojim djelima ukazivao na teške posljedice koje nastaju ukoliko neki narod zanemari bavljenje naukom, te odgoj i obrazovanje. Na više mjesta je spomenuo negativni trend odvajanja

SEHARA

SARAJEVO U 19. VIJEKU: NA ULICAMA ZASJALO 4.500 ŽARULJKI

Kako se živjelo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine krajem 19. vijeka? Tadašnja štampa pruža dragocjen uvid u silovitu modernizaciju prijestolnice, kao i u navike stanovništva, koje je voljelo kino,

SEHARA

PLJAČKE NACIONALNOG BLAGA

I to je tako: pun je svijet otete bosanske baštine, od galerija i riznica rimskih, bečkih, stambolskih, santpeterburških i – našeg dragog komšiluka… Piše: Ibrahim Kajan Od rata se ne