Mladi poljoprivrednik iz Kaknja: Ko hoće raditi, od stočarstva i rada na selu se može odlično živjeti

Mladi poljoprivrednik iz Kaknja: Ko hoće raditi, od stočarstva i rada na selu se može odlično živjeti

 

Mirnel Hadrović, 31-godišnji Kakanjac, po zanimanju medicinski tehničar imao je mnogo ponuda za odlazak u inostranstvo, gdje je mogao poput velikog broja mladih iz Bosne i hercegovine riješiti svoja egzistencijalna pitanja.

Međutim, ovaj vrijedni mladić odlučio je odbaciti uobičajene stereotipe koji vladaju u bh. društvu kako ne postoji mogućnost i način da se vlastita poslovna inicijativa pretvori u uspjeh, te pokazao da su i u BiH snovi ostvarivi.

Naime, Mirnel je pokrenuo vlastiti mali biznis i to stočarstvu, tako što se prijavio na podsticajne programe, i osnovao malo gazdinstvo, odnosno mini farmu muznih krava u ovom bh. gradiću.

“Imao sam mnogo ponuda za odlazak, jer je poznato da zemlje EU puno traže medicinske tehničare, ali sam odlučio ostati ovdje i napraviti nešto. Kažu da ne valjaju stranke, slažem se i ja donekle, ali ne valjamo ni mi ljudi, niko neće da radi, mladi pogotovo”, započinje svoju priču ovaj 31-godišnji mladić iz Kaknja za portal Radiosarajevo.ba.

Njegov san se počeo ostvarivati 2015. godine, kada je kroz lokalni općinski projekat subvenciranja stočarstva dobio dvije krave i počeo sa proizvodnjom svježeg mlijeka.

Uz mukotrpan rad i puno odricanja, Hadrovićeva je mini farma rasla, a s njom i biznis. Već 2017. godine proglašen je za najuspješnijeg poljoprivrednog proizvođača općine Kakanj.

“Danas je u posao uključena kompletna porodica, ali od ranog jutra pa dok ne padne mrak najviše vremena u poslu provodim ja. Posla uvijek ima, koželi da radi. Tri godine nakon što sam se počeo baviti stočarstvom, moje gazdinstvo je naraslo na 22 grla stoke, obrađujem oko 170 dunuma zemlje, a od mehanizacije imam dva traktora, i sva ostala tehnička pomagala koja su potrebna kako bi sam proizvodio hranu za stoku, a i kako bih svježe mlijeko plasirao otkupljivačima”, ističe za Radiosarajevo.ba Hadrović.

Njegovo gazdinstvo, koje je smješteno u selu Semetiš kod Kaknja, proizvodi oko 50.000 litara mlijeka godišnje koje plasira na tržište, a u budućnosti u planu ima izgradnju savremenog modernog objekta kako bi došlo do proširenje broja grla, čime bi se otvorila i radna mjesta.

Upitan da prokomentariše aktuelnu društveno-političku situaciju, te sve veći odlazak mladih iz BiH, Hadrović je rekao da se i u BiH može živjeti normalno od poštenog rada, a da je upravo šansa za rješavanje egzistencijalnih pitanja na selu.

“Mladi danas žele preko noći postati bogati, ali to su priče iz bajke. Ko hoće raditi, od stočarstva i rada na selu se može odlično živjeti. Mladi odlaze vani i tamo rade ono što bi mogli raditi i ovdje. U tom smislu, nema potrebe da odlaze“, ističe ovaj 31-godišnji poljoprivrednik iz Kaknja.

Poruka mladima koji napuštaju BiH

“Raditi je i ovdje i tamo. Mislim da je to svima lakše i ljepše u porodičnom okruženju, na svojoj zemlji, na svojoj dedovini. Poručio bih mladima u Bosni i Hercegovini da se vrate svojim korijenima, da ostanu ovdje, da grade ovu državu i prave budućnost u domovini, a ne negdje preko bijela svijeta”, rekao je za Radiosarajevo.ba Mirnel Hadrović.

Previous HDZ – opasnost po mir na Balkanu!
Next Namjenska industrija Bosne i Hercegovine: Izvoz povećan za 11,18%

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Cromex očekuje veliko interesovanje iz Evrope za mopede Torini – U toku pregovori za lokaciju novog pogona

Na nedavno održanom sajmu industrijskih tehnologija Hannover Messe, mopedi Torini firme Cromex iz Prijedora bili su jedini gotov proizvod iz Bosne i Hercegovine koji je tamo predstavljen. Da je moped

Ekonomija/Biznis

Pokazati svijetu da i Bosna i Hercegovina ima svoje adute kao i bogatstvo

Slavni bosanski košarkaš Jusuf Nurkić, nakon što je danas u Sarajevu primio priznanje u kategoriji “BH brand ambassador (BH brend ambasador)” na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF), poručio je da

Ekonomija/Biznis

Veliki rast robne razmjene: Bosanskohercegovački izvoz porastao za 25,4 posto

  U januaru 2018. godine izvoz je iznosio 906 miliona KM, što je za 25,4 % više nego u januaru 2017. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 255 miliona