Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine  udvostručila proizvodnju

Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju

Mljekara Fojnica Milk na svojoj je uzlaznoj putanji, a u posljednje dvije godine je gotovo udvostručila proizvodnju. Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je na tom putu.

“Prodamo sav sir i druge mliječne proizvode koje proizvedemo”, kaže Nermin Omanović, 43, vlasnik i direktor mljekare Fojnica Milk.

Nermin je odrastao uz proizvodnju mliječnih proizvoda. Njegovi roditelji već 40 godina vode obiteljsko gazdinstvo nadomak Fojnice. 2015. godine on je odlučio da obiteljsku tradiciju povede nekoliko koraka dalje. Osnovao je mljekaru koja je nastavila proizvoditi tradicionalne sireve koristeći tradicionalne recepture, ali sada u potpuno kontrolisanom higijenskom okruženju, pod nadzorom veterinara, te uz sve potrebne provjere kvalitete i ujednačenosti proizvoda.

“Sada proizvodimo 20 visokokvalitetnih vrsta sira i drugih mliječnih proizvoda koje prodajemo putem supermarketa, specijalizovanih trgovina, ali i online.  Za proizvode sa kratkim rokom trajanja, poput svježeg mlijeka, koristimo ekspresnu dostavu”, objašnjava on.

Rast i uvođenje standarda

Početni kapacitet prerade mlijeka u Fojnica Milk-u bio je postavljen na 600 litara mlijeka dnevno, dok je proizvodnja dostizala 10 tona različitih sireva, te 5,5 tona tradicionalnog kajmaka i kiselog vrhnja godišnje.

“Te nivoe proizvodnje dosegli smo i nadmašili već 2018. i zato smo osjetili potrebu da rastemo kao preduzeće u skladu sa rastom potražnje za našim proizvodima“, kaže Nermin.

2019. godine krenuli su u proširenje proizvodnih kapaciteta čime su također osigurali i uvođenje HACCP sistema i standarda sigurnosti hrane u njihovoj proizvodnji. Mljekara Fojnica Milk sada ima zasebne prostorije za svaku fazu proizvodnje, počevši od istovara mlijeka iz kamiona do sazrijevanja sira i pakovanja.

“Kada smo počeli širiti proizvodne pogone, trebala nam je podrška pri kupovini dodatne opreme za proizvodnju sira i kajmak. Bespovratna sredstva koja smo dobili od Sweden/USAID FARMA II projekta iskoristili smo za kupnju dodatne cisterne za mlijeko, prese za sir, mašine za vakumsko pakovanje i još nekoliko ključnih komada opreme koji su upotpunili našu novu proizvodnu liniju”, navodi Nermin.

Sada obrađuju 1.000 litara mlijeka dnevno, ali njihov puni kapacitet je dvostruko veći.

Rade lokalno, a planiraju globalno

Fojnica Milk može biti ponosna na široku paletu proizvoda i njihovu visoku kvalitetu. Kako im je ukupna proizvodnja od 2018. porasla sa 15,5 tona na 25 tona u 2020., povećali su i broj farmera sa kojima rade sa 11 na 22, a od njih sada godišnje kupuju 300.000 litara mlijeka.

“Pandemija nije bila laka za podnijeti, ali uspjeli smo. Neki od naših kupaca, uglavnom iz HoReCa sektora, smanjili su narudžbe, ali pronašli smo nove kupce i uspjeli smo održati planirani nivo proizvodnje. Nastavili smo raditi sa svim kooperatima, a čak smo prije dva mjeseca potpisali ugovor sa novim proizvođačem mlijeka i zaposlili jednu novu radnicu”, kaže Nermin.

Kako bi se nosili s pandemijom okrenuli su se i online prodaji i isporuci koristeći svoja vozila. Nermin se nada da će online tržište postati nekih deset posto njihove prodaje dok je izvoz još jedan cilj koji treba ostvariti.

“Namjerno smo firmu nazvali Fojnica Milk. Engleska riječ milk u nazivu firme olakšat će nam početak izvoza nakon što prerastemo tržište Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se to uskoro desiti, ali prekomjernom proizvodnjom nećemo ugroziti kvalitet naših proizvoda. Tržište ćemo i dalje graditi kvalitetom proizvoda, a to je najbolja reklama koju jedan proizvođač može imati”, zaključuje Nermin.

Previous Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje
Next U Foči hapšenja za zločine iz '92.

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski brendovi u međunarodnom lancu trgovina Carrefour u Emiratima

   Zlatna džezva, Choco Club, Laganini iz Vispaka, te Fit integralni keks i Štrudlice iz Klasa, zatim Love medenjaci i Baby plus iz Kenata, i Agrokomercov Tops ušli su u

MADE IN BOSNIA-387

Reuters: Bosanski voćari dokazuju otpornost usljed pandemije

Sezona šljive je pred nama, a u voćnjacima sjeverne Bosne voćari su zaokupljeni berbom, od koje će većina biti prerađena u lokalnim fabrikama i otpremljena kupcima u Evropsku uniju i

Ekonomija/Biznis

Novitet iz kompanije Dizart – robot koji stvara oblike za stolice

Direktor Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Enes Ališković, savjetnica za izvoz Lejla Međedović i sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić posjetili