Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

 

U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije.

Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić ističe da je Gradačac jedan od gradova koji predstavljaju središte mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

– Velika je stvar što smo izgradili tim profesionalaca, te što smo imali priliku biti domaćin treninzima koji okupljaju eksperte iz ove industrije u našim pogonima. Povjerenje prema kupcima se gradi kroz nešto što je veće od obične reklame, promocije proizvoda i slično. Želimo okupljati cijeli sektor, graditi dijalog o zajedničkim problemima i izazovima. Konačno, želimo biti firma koja je dobar poslodavac, dobar saradnik trgovačkih marketa i prodavnica, te preduzeće koje brine o dugoročnom povjerenju kupaca – kazala je Omeragić.

Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, kompanija „MI99“ krenula je u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišla i dalje.

„Mi smo mlada firma, osnovana prije manje od pet godina. Ali smo utemeljeni na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosimo nove tehnologije. Posljednja saradnja sa USAID/Sweden FARMA II projektom na organizaciji treninga u našoj mljekari pokazala je da smo dorasli zadataku. Ovaj trening se tiče izvoza u EU i, s obzirom da smo tu već napravili konkretne rezultate, nadam se da smo dobar primjer i vodilja za druge“, napominje Omeragić.

Kompanija danas zapošljava 95 radnika sa preko 1500 kooperanata. „Poruka je jasna, u ovoj industriji je nužno ulaganje u inovaciju i tehnologiju, kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na nivou one koja je postavljena za tržište Evropske unije. Mi ćemo nastaviti ulagati, sarađivati sa drugim firmama u sektoru i zajedno praviti iskorake koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja“, zaključila je Omeragić.

Previous Zenica: Savjesni građani u akciji čišćenja obale rijeke Bosne
Next Jezičko blago: U Tuzli promovisan prvi "Rječnik frazema bosanskoga jezika" (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Učitelj iz Bangladeša radi kao građevinski radnik u Bihaću i Cazinu

Uvoz strane radne snage u Bosni i Hercegovini postaje praksa. Bolje radne uvjete i bolja primanja kod nas nego u matičnim državama imaju radnici iz Bangladeša, Turske i Nepala. Broj

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja mlijeka ruši rekord u USK

Proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona doživljava konstantni rast pa se očekuje da ove godine bude proizvedeno oko 2,5 miliona litara mlijeka više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno ukupno

Ekonomija/Biznis

Autoceste FBiH primjer dobre investicije

U protekle četiri godine JP Autoceste FBiH realizovalo je 11 projekata izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a trenutno je u prometu 102 kilometra autoceste, odnosno 35 posto Koridora Vc, rečeno