Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

 

U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije.

Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić ističe da je Gradačac jedan od gradova koji predstavljaju središte mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

– Velika je stvar što smo izgradili tim profesionalaca, te što smo imali priliku biti domaćin treninzima koji okupljaju eksperte iz ove industrije u našim pogonima. Povjerenje prema kupcima se gradi kroz nešto što je veće od obične reklame, promocije proizvoda i slično. Želimo okupljati cijeli sektor, graditi dijalog o zajedničkim problemima i izazovima. Konačno, želimo biti firma koja je dobar poslodavac, dobar saradnik trgovačkih marketa i prodavnica, te preduzeće koje brine o dugoročnom povjerenju kupaca – kazala je Omeragić.

Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, kompanija „MI99“ krenula je u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišla i dalje.

„Mi smo mlada firma, osnovana prije manje od pet godina. Ali smo utemeljeni na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosimo nove tehnologije. Posljednja saradnja sa USAID/Sweden FARMA II projektom na organizaciji treninga u našoj mljekari pokazala je da smo dorasli zadataku. Ovaj trening se tiče izvoza u EU i, s obzirom da smo tu već napravili konkretne rezultate, nadam se da smo dobar primjer i vodilja za druge“, napominje Omeragić.

Kompanija danas zapošljava 95 radnika sa preko 1500 kooperanata. „Poruka je jasna, u ovoj industriji je nužno ulaganje u inovaciju i tehnologiju, kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na nivou one koja je postavljena za tržište Evropske unije. Mi ćemo nastaviti ulagati, sarađivati sa drugim firmama u sektoru i zajedno praviti iskorake koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja“, zaključila je Omeragić.

Previous Zenica: Savjesni građani u akciji čišćenja obale rijeke Bosne
Next Jezičko blago: U Tuzli promovisan prvi "Rječnik frazema bosanskoga jezika" (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja mlijeka u prošloj godini porasla za 10,6 posto

Proizvodnja mlijeka za piće u Bosni i Hercegovini je u pandemijskoj 2020. godini porasla za 10,6 posto u odnosu na godinu ranije, prenosi AA. U 2020. godini ukupna količina prikupljenog

Ekonomija/Biznis

Najveća cinkaonica u Bosni otvara 100 novih radnih mjesta

Novih stotinu radnih mjesta trebalo bi da bude otvoreno u naredna dva mjeseca u cinkaonici u Doboju, najvećoj fabrici ove vrste u našoj zemlji. Radi se o 100% domaćoj investiciji

Ekonomija/Biznis

TMD u Gradačcu otvorio još jednu fabriku za automobilsku industriju

  U Gradačcu je danas otvorena još jedna fabrika koja će proizvoditi za automobilsku industriju. Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti