Mostar traži investitore za žičaru Rujište, golf terene, aqua park, garažu

Mostar traži investitore za žičaru Rujište, golf terene, aqua park, garažu

Grad Mostar i Zavod za prostorno uređenje uradili su nekoliko zanimljivih infrastrukturnih projekata kojima bi se poboljšao sam izgled grada. Radi se o projektima žičare na Rujištu, golf terena, aqua parka, olimpijskog bazena, garaže Konak u staroj jezgri grada i mnogih drugih.

Salem Bubalo,  direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara rekao je za portal Akta da su projekti bitni i značajni. Za njih traže strateške partnere, te su ih ove godine predstavili na 10. Sarajevo Business Forumu.

“Grad Mostar predstavlja se sa nekoliko ključnih projekata koji bi sutra činili okosnicu grada i predstavljali neki novi iskorak kao svjetske destinacije koja šalje poruku upravo sa Starog mosta”, kazao je Bubalo. Dodaje da je SBF mjesto koje okuplja investitore koji žele da svoj kapital plasiraju i oplode na način koji se može plasirati samo u kontekstu dobrih priprema i projektnih rješenja, a uvijek sa naznakon stvaranja novih vrijednosti. 

“Prije svega, nudimo jedan nivo rješanja koji bi Grad Mostar preporodio u jednom kompletnijem sadržajnom dijelu podude turističkih proizvoda. Radi se o projektu žičare koja bi povezala nadmorsku visinu sa 500 na 1.800 nadmorske visine planinskog masiva Ruište”, ističe Bubalo.

Za projekat je urađena studija pred-izvodljivosti u kojoj je koncipirana kao jedan razvojni projekat gdje bi svi njegovi prostori živjeli bez prestanka, i u ljetnom i zimskom periodu.

“Poznajući da Grad Mostar ima period velikih nesnošljivih vrućina, realizacijom ovog projekta ljudi bi odlazili u veće nadmorske visine. Tamo bi se organizovali razni sadržaji u ljetnom periodu, mnogi rekreativni i ekstremni sportovi. U regulacionom planu koji je Grad Mostar već usvojio planirane su mnoge ski staze i zimski sadržaji u zimskim sportovima”, govori on, a cilj im je da animiraju investitore da dođu i ulože kapital u Mostar, i na taj način omoguće izgradnju hotela i turističkih kapaciteta. 

Panoramska žičara dizajniranu u skladu sa Evropskom direktivom, bila bi duga cca.5.400 metara, kapacitet 1000 putnika na sat, trajanje vožnje trajalo bi 15 minuta, a imala bi 22 stuba sa rastojanjem od 160-140 metara između stubova.

Drugi projekat koji je javnosti već poznat je profesiononalni Golf teren sa 18 rupa u naselju Salakovac sjeverno od centra Mostara cca 15 km, uz magistralni put M-17 Mostar – Sarajevo uz rijeku Neretvu.

“Prednosti koji ovaj prostor daje su blizina aerodroma Mostar, bilizina Koridora Vc, komunikacija prema Sarajevu i drugim pravcima. Pošto je to jako skup i zahtjevan sport, puno smo obratili pažnju na animiranje onih aktera iz ove oblasti koji dolaze da se na prostoru Grada Mostara rekreiraju i na tom prostoru”, naglašava on.

Područje na kome je predviđena izgradnja golf terena, zauzima površinu od 106,22 ha. Osim golf terena, planirana je izgradnja 151 objekta (stambena vila komercijalnog tipa), 6 poslovnih objekata i 5 javnih objekata (sportski sa pratećim sadržajem).

Govoreći o ovom projektu, kaže da već imaju nekoliko kontakata sa ljudima koji grade golf terene u Srbiji, Australiji, Maleziji. 

Treći značajan projekat je Aqua park pet kilometara sjeverno od Mostara koncipiran još 80-ih godina i ostao nedovršen.

“Mi smo ga u jednom idejnom rješenju pripremili sa još puno sadržaja koji bi se ponudili za pripremu sportista, kao i otvoreni i zatvoreni plivački bazen. Ono što je jedan od najvećih akcenata za Aqua park i žičare na Ruštima, je da se aqua park nalazi na 60 metara nadmorske visine, a Ruište na 1.800 metara nadmorske visine. Dakle, za 20 minuta se nalazite na ove dvije nadmorske visine, što je vrlo za sportske ekipe koje žele da rade bazne i visinske pripreme”, objašnjava naš sagovornik.

Osim aqua parka, Mostar planira izgradnju i traži investitore za veliki broj sportskih projekata. Tu je Olimpijski bazen bruttopovršine 1597 m² koji bi se pravio i ponudio lepezu raznih sadržaja za vrhunske sadržaje. 

Objekat bazena je predviđen u Južnom logoru, gdje je po Regulacionom planu “Južni logor” planiran sportsko-rekreativni objekat sa pripadajućim sportskim terenima na otvorenom.

Još jedan projekat koji želimo da animiramo je izgradnja garaže Konak koja je planirana na lokaciji konaka na prostoru od cca 5000 m2 na parceli 3834/1 koja se vodi kao vojna imovina . Objekat je maksimalne spratnosti od 5 etaža u svom najvisem presjeku budući da je urađen kaskadno u dijelovima sa tri, četiri i pet etaža. Visinska razlika između magistralnog puta i prizemne etaže objekta je 18 m. Ukupna bruto razvijena površina objekta je 19 362 m2.

“Grad Mostar ima veliki problem sa saobraćajem u mirovanju, posebno u staroj jezgri grada. Sa ovim projektom smo uspjeli da ponudimo rješenje da se izgradnjom garaže uz M17 komunikaciju možete jednostavno uparkirati i za dvije minute ste na destinaciji Starog mosta“, objašnjava Bubalo.

Projekat bi koštao oko 70 miliona KM, a povrat investicije se očekuje za oko pet godina.

Bubalo kaže da postoji puno sadržaja i projekata koje žele da ponude, a koji će omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta što je njihov najveći cilj.

“To su sve kapitalni projekti koji mladim ljudima omogućavaju da sutra nađu svoje radno mjesto i ne idu van zemlje. Priča je strpljiva, jako izazovna, ali nemojmo očekivati da će nam neko doći sa strane i nešto napraviti, a da mi ništa ne uradimo. Mora se animirati kompletan nivo aktera koji se žele uključiti u ideju osmišljavanja određenog projekta“, ističe on, dodajući da su imali nekoliko posjetilaca značajnijih delegacija koji su se informisali i uzeli sve ulazne parametre, kako bi se sutra eventualno odlučili za prikupljanje određene dokumentacije koju će Grad Mostar jednim ažurnom pristupom pribaviti za jedan takav projekat. 

Previous Tutin: Inicijativa da Srednja medicinska škola ponese ime po premijerki Novog Zelanda
Next Kasumagić potpisao pristupnicu Mladim Muslimanima staru 77 godina (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Tešanj četvrti, a Kakanj sedmi najbolji u Evropi za investiranje

Tri bosanskohercegovačka grada našla su se na listi svjetski poznatog časopisa kao najboljih evropskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje. Pored Bosanske Gradiške, tu su dva grada iz Zeničko-dobojskog

Ekonomija/Biznis

Ministar Džindić u posjeti Volkswagenu: Podrška radu i daljim investicijama

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas Volkswagen Sarajevo, gdje je održao sastanak s predstavnikom Uprave ove kompanije Svenom Hammeckeom, te predstavnikom Sindikata Volkswagena Kenanom Klisurom

Ekonomija/Biznis

Iz Gračanice u Njemačku izvoz 750 tona kornišona

U saradnji sa više poljoprivrednih zadruga i oko 200 kooperanata Zemljoradnička zadruga ‘Gračanka’ iz Gračanice u ovoj godini planira proizvesti oko hiljadu tona kornišona, izvještava federalna.ba. Ohrabruje činjenica da će