MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

Mješovita srednja škola u Kalesiji je prva obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini, koja korištenjem sunčeve energije zagrijava vodu i svoje prostorije.

Naime, krajem prošle godine je pušten u rad pogon za zagrijavanje sanitarne vode i fiskulturne sale u ovoj obrazovnoj ustanovi. Nosilac ovog projekta, čija je izgradnja koštala preko 60.000 maraka, je Udruženje za razvoj NERDA, a finansiran je od strane Evropske unije iz sredstava IPA fondova.

– Dakle, ovo je prva škola u BiH kada je riječ o ugadnji solarnih kolektora i GEO bunara za potrebe škole. Imamo uštedu energije, a ona se ogleda u tome da imamo toplu vodu tokom cijele godine i imamo dogrijavanje fiskulturne sale u zimskom periodu – govori za Faktor.ba Mersad Hasanović, direktor Mješovite srednje škole Kalesija.

Dodaje da je iskoristivost kolektora u toku ljeta 90 posto, a u toku zime 30 posto. U svakom slučaju, primjena kolektora donosi uštede i korist ovoj školi.

– To se posebno odnosi na subotu i nedjelju, kada su mnoge aktivnosti sportskih klubova i škole. Tada mi ne ložimo u našoj kotlovnici, a sala je, zahvaljujući kolektorima, topla – ispričao nam je Hasanović.

Navodi da je rukovodstvo škole ranije imalo problema, jer radijatori nisu mogli zagrijati kompletnu salu. No, sada, uz solarne kolektore i kalifere, sala se zagrije, a sportistima je ugodnije obavljati svoje aktivnosti.

Hasanović najavljuje da će ova školi i u budućnosti pokušati da realizuje slične projekte.

– Vodili smo razgovore sa jednom privatnom firmom, koja želi da iznajmi ravan krov i da postavi kolektore. Imamo veliku površinu ravnih krovova. S tom firmom smo napravili sporazum zahvaljujući kojem bi i naša škola imala koristi – ispričao nam je direktor.

Previous Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi
Next Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine

You might also like

NAŠI DANI

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili

MADE IN BOSNIA-387

Prevent Travnik i Dresscode na Sajmu tekstila, kože i obuće “Timod EXPO – 2019” (Video)

Prevent Travnik je jedan od izlagača na ovogodišnjem Sajmu tekstila „Timod EXPO-2019“, koji se održava od 24. do 26. aprila u PSK centru “Pirota”u Travniku. Izvor: TNT

MADE IN BOSNIA-387

Maslinovo ulje proizvedeno u Hercegovini među najkvalitetnijim maslinovim uljima u svijetu

Ovih dana održana je 11. po redu promotivno-ocjenjivačka izložba i znanstveno-stručna radionica “Dani masline i maslinova ulja 2022.” koja je, po riječima, direktora Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) iz Mostara Marka