Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bosanskohercegovačkog porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora.

Najprije je poznati brend dječijeg namještaja koji se prodaje na pet kontinenata i preko 66 zemalja svijeta u oko 500 objekata doveo u Bosnu i Hercegovinu, a potom su uslijedile i druge investicije.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Čilek kaže da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, a naša zemlja je veoma privlačna za investitore. Po njemu drvni sektor BiH iz dana u dan daje sve bolje rezultate “Izvoz napreduje i raste. Na tržištu je sve više novih brendova koji zauzimaju vodeću ulogu na tržištu, kao i malih i srednjih kompanija koje su spremne raditi za velike kompanije”, kazao je Čilek.

Smatra kako je u ovom sektoru jako važno zajedništvo, naročito za izlazak na evropsko tržište gdje je puno novca i gdje se traže kvalitetni proizvodi.

“Kompanije iz Bosne i Hercegovine imaju dobar dizajn i kvalitetne proizvode koje mogu uspješno prodavati u EU što neki već uspješno i rade”, dodao je Čilek, naglašavajući kako je cilj zajednička saradnja i napredak ka tržištu EU, odnosno Njemačke, na čemu se već radi usaradnji sa nekoliko bh. kompanija.

Osim namještaja Čilek je u Bosni i Hercegovini aktivan i u sektoru energetike, gdje je pokrenuo projekte malih hidroelektrana. Aktivan je i u sektoru poljoprivrede sa jednim prijateljem gdje proizvodi salatu i paradajz za Mc Donald’s.

“Sve ove projekte radimo sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini koji vrlo dobro poznaju regiju i procese u poslovanju”, rekao je Čilek.

Zadovoljan je poslovanjem u navedenim sektorima, iako najbolje rezultate očekuje od sektora turizma koji bilježi sve bolje rezultate.

“U Bosni i Hercegovini nedostaje hotela, caffea, restorana te je ovdje i naša šansa”, kazao je Čilek, te naglasio kako su planovi već urađeni i kako se traži lokacija gdje bi počeo realizaciju novog projekta.

“Radi se o izgradnji hotela, odnosno manjih butik hotela u obliku kuća koji će upotpuniti turističku ponudu zemlje.”

Čelek je osnivač Centra za razvoj ekonomskih odnosa između BiH BIGMEV koji je aktivna u Sarajevu i Bursi i koja već 10 godina uspješno spaja bh. i turske privrednike. Zahvaljujući BIGMEV-u došlo je do bratimljena mnogih gradova i općina, bh. privrednici su posjetili mnoge privredne sajmove u Istanbulu, Ankari, Antaliji… Kao rezultat dobre saradnje osnovane su i mnoge firme. Proizvodi iz BiH se plasiraju na tursko i turski proizvodi na bosanskohercegovačko tržište.

“Nastavljamo raditi u ovom pravcu kako bi obje države imale koristi od toga”, podcrtao je Čilek.

Osim što je dobar privrednik,  pokretač je i Fondacije Čilek, te 10 posto od zarade svoje kompanije već 20 godina poklanja siromašnjoj djeci diljem svijeta.

Sa ovom uspješnom misijom kaže nastavit će i dalje.

Previous Za 18 mjeseci magistrala do jedinog bosanskog grada na Jadranu
Next Beogradski medij o glavnom bosanskom gradu: Vedrinom uvijek osunčan grad!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Pobjeda-Rudet’ posluje sve bolje; broj radnika višestruko uvećan

Goraždanska kompanija za proizvodnju eksploziva Pobjeda-Rudet posluje sve bolje – u posljednjih nekoliko godina doživjela je pravi preporod. Prošle godine ova firma je imala poslovne prihode na 20,8 miliona KM,

Ekonomija/Biznis

Udruženje ‘Hidroenergija’ iznijelo stav o gradnji malih hidroelektrana

Nakon što su aktivisti iz BiH koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana pozvali zvaničnike Parlamenta FBiH da glasaju za izmjene zakona koje predviđaju zabranu gradnje, oglasili

Ekonomija/Biznis

Luksuzna jahta proizvedena u srednjoj Bosni otpremljena za daleku Kostariku

Za razliku od vidljivog (npr. ljudska fizička ljepota), nevidljivo (ljudski potencijal) se mora dokazivati iznova i iznova. I radićemo to sve dok dišemo. Poruka je to iz domaće kompanije Derubis